Sint Annaparochie moe van azc-diefstallen

In Sint Annaparochie, een dorp in Friesland met zo’n 5000 inwoners, is de maat vol. Bewoners en ondernemers klagen over een golf van diefstallen en heling, vaak afkomstig uit het lokale azc. Vooral jonge asielzoekers vallen op door het stelen van dure kleding, parfums en fietsen. De frustratie groeit, net als de roep om hardere maatregelen.
De Leeuwarder Courant kreeg toegang tot een groepsapp van azc-bewoners waarin gestolen spullen openlijk worden aangeboden. Merkkleding van Nike en Under Armour, fietsen en dure parfums worden voor een fractie van de winkelprijs verkocht. Een broek van 85 euro gaat voor 35 euro van de hand, een winterjas voor 20 euro. Aanbieders lokken kopers met teksten als “origineel met goedkope prijzen.”
Volgens dorpsbewoners kopen minderjarigen vaak mee om indruk te maken op leeftijdsgenoten. Een azc-bewoner zegt: “Ze weten dat ze als minderjarige nauwelijks gestraft worden, dus durven ze meer.”
Supermarkten in het dorp bevestigen de diefstallen. Albert Heijn en Poiesz doen standaard aangifte, Aldi geeft vooral winkelverboden omdat aangiftes te veel tijd kosten. Op buslijnen naar Sint Annaparochie zette vervoerder Arriva zelfs beveiligers in vanwege amv’ers zonder kaartje en opstootjes met chauffeurs. In de dorpsapp van ondernemers circuleren ook foto’s van overlastgevers. Bewoners spreken van een klimaat van onveiligheid, vooral voor meisjes die worden nageroepen of lastiggevallen. Politiechef Rob Bakker benadrukt dat het gezag vaak ontbreekt, zowel bij azc-jongeren als bij de plaatselijke jeugd. “Waar zijn de ouders?”, vraagt hij zich af.
De groeiende onvrede vertaalde zich in het stemhokje: bij de Kamerverkiezingen in november 2023 stemde Sint Annaparochie massaal PVV. Het azc opende in 2003 en werd destijds met protesten ontvangen. Een actieclub, Dertig Okay, Vierhonderd Nee, vocht de komst tevergeefs aan. Inmiddels is het centrum een bron van werkgelegenheid én ergernis. In 2023 werd een deel ingericht voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen, wat extra druk opleverde.
Het COA zegt zich bewust te zijn van de problemen en treedt op waar nodig. Woordvoerder Jolanda Bolt benadrukt het belang van meldingen: “Als er gesist wordt, willen we dat weten.”