Brusselse corruptie: huiszoekingen in Brussel en arrestatie in Frankrijk

De corruptiezaak rond Huawei in het Europees Parlement krijgt een nieuwe wending. Op 1 mei vonden arrestaties plaats. De Belgische federale politie voerde samen met Franse en Portugese diensten huiszoekingen uit bij woningen en kantoren die gelinkt zijn aan het lobbynetwerk van Huawei. In Frankrijk werd een verdachte opgepakt op basis van een Europees arrestatiebevel.
Brussel in het vizier
De huiszoekingen richtten zich vooral op Brussel. Daar werden delen van het Europees Parlement afgezet. Ook kantoren van twee parlementaire assistenten werden doorzocht. Volgens de Belgische autoriteiten is dit het resultaat van een onderzoek dat al twee jaar loopt. Sinds 2021 probeert men echter al de corruptiepraktijken bloot te leggen, meldt The European Conservative.
De politie onderzoekt beschuldigingen dat zo’n vijftien huidige en voormalige Europarlementariërs smeergeld zouden hebben ontvangen. Het zou gaan om cadeaus, luxe reizen, tickets voor voetbalwedstrijden en soms ook contant geld.
Kwetsbaarheid van de EU
Deze zaak legt de kwetsbaarheid van de Europese instellingen bloot. Vooral als het gaat om invloed van bedrijven die verbonden zijn aan autoritaire regimes. Huawei wordt door meerdere Europese landen als een risicovolle speler gezien bij de uitrol van 5G. Het bedrijf heeft nauwe banden met de Chinese Communistische Partij.
Het Europees Parlement en de Europese Commissie doen alsof ze hard optreden. In maart kregen Huawei-medewerkers geen toegang meer tot beide instellingen. Maar de namen van de betrokken Europarlementariërs zijn nog niet bekendgemaakt. Bovendien geldt dat ‘strafvervolging tegen zittende Europarlementariërs alleen kan als hun parlementaire onschendbaarheid wordt opgeheven’. Dat is een ingewikkeld en politiek proces, dat eerder ook bij ‘Qatargate’ voor vertraging zorgde.
Indirecte invloed
Hoewel Huawei officieel is uitgesloten van lobbywerk in Brussel, blijft het bedrijf invloed uitoefenen via omwegen. Huawei is actief in meer dan vijftig verenigingen en lobbygroepen in Europa, van Parijs tot Berlijn, meldt Euractiv.
Huawei is niet alleen groot in telecom, maar ook in de energiesector. Zo is het de grootste leverancier van omvormers voor zonne-energie in Europa. Daarmee speelt het een rol in belangrijke discussies en Europese wetgeving, zoals de Net-Zero Industry Act.
Het bedrijf is slim verweven met invloedrijke organisaties, zoals SolarPower Europe en de European Association for the Storage of Energy (EASE). Sommige clubs proberen afstand te nemen. In maart verwijderde SolarPower Europe bijvoorbeeld het logo van Huawei. Toch doet Huawei nog altijd mee aan werkgroepen en strategisch overleg.
Huawei zou jaarlijks ongeveer één miljoen euro uitgeven aan lidmaatschappen. Volgens de Europese Commissie kan niet worden voorkomen dat deze verenigingen contact houden met EU-functionarissen.