Twee oud-PvdA'ers maken kans op Fortuynprijs

De genomineerden voor de Pim Fortuyn Prijs 2025 zijn bekendgemaakt. Opvallend is dat twee oud-politici van de Partij van de Arbeid op de lijst staan: Rob Oudkerk en Ronald Plasterk. Ook columnist Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi maken kans op de prijs, die op 21 mei wordt uitgereikt in perscentrum Nieuwspoort.
De Fortuynprijs is bedoeld voor mensen die volgens de jury strijden voor het vrije woord, taboes doorbreken en zich onafhankelijk opstellen in het publieke debat. Jurylid Joost Eerdmans (JA21) maakte de namen dinsdag bekend, op de 23ste sterfdag van Pim Fortuyn.
Kritiek van binnenuit
Rob Oudkerk, voormalig PvdA-Kamerlid en wethouder in Amsterdam, kreeg een nominatie vanwege zijn scherpe uitspraken over zijn eigen partij. Hij stelde onlangs dat de PvdA “anti-Israël” is geworden en “Joden zich niet meer veilig voelen in de partij”. Ook sprak hij zich fel uit tegen de fusie met GroenLinks. De jury roemt zijn “onverbloemde taalgebruik” en zijn “vermogen om ongemakkelijke waarheden te benoemen”.
Ook Ronald Plasterk, oud-minister en wetenschapper, wordt gewaardeerd om zijn kritische houding tegenover zijn voormalige partij. In zijn columns in De Telegraaf neemt hij regelmatig linkse dogma’s op de korrel. “Met zijn scherpe pen schopt hij tegen heilige huisjes aan, ook binnen zijn eigen PvdA,” aldus de jury. Plasterk werd vorig jaar nog benaderd door PVV-leider Geert Wilders om premier te worden, maar bedankte voor de eer.
Stemmen van buiten de politiek
De derde genomineerde, Marianne Zwagerman, schrijft wekelijks voor De Telegraaf en maakt een podcast waarin ze het overheidsbeleid kritisch analyseert. Volgens de jury draagt ze met haar werk bij aan “de noodzakelijke pluriformiteit van het publieke debat”. Op haar website biedt ze “ruimte aan meningen en duidingen die dwars door het nieuws heen gaan.”
De vierde kandidaat, Keyvan Shahbazi, vluchtte in 1983 uit Iran, waar hij werd gemarteld door de latere president Raisi. Sindsdien waarschuwt hij voor islamitische intolerantie, antisemitisme en de “islamisering van Nederland”. De jury noemt hem “een dappere stem uit de migrantenwereld die zich uitspreekt tegen onderdrukking en religieus fanatisme.”
Uitreiking en eerdere winnaars
De prijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Winnaars uit voorgaande jaren waren onder meer Afshin Ellian, Leon de Winter en vorig jaar Natascha van Weezel. De jury bestaat uit Simon Fortuyn (broer van Pim Fortuyn), Afshin Ellian, Esther van Fenema en Joost Eerdmans. De winnaar ontvangt een wisselbokaal.
De prijs geldt inmiddels als belangrijke erkenning voor denkers en doeners die tegen de stroom in durven te zwemmen. Welke van de vier genomineerden zich dit jaar winnaar mag noemen, weten we op 21 mei.