Gemeente Utrecht wil digitale infrastructuur loskoppelen van Verenigde Staten

De gemeente Utrecht moet haar digitale infrastructuur minder afhankelijk maken van Amerikaanse technologiebedrijven. Een motie met die strekking werd afgelopen week aangenomen door de gemeenteraad. Een meerderheid van linkse partijen schaarde zich achter het voorstel, dat vooral is ingegeven door zorgen over geopolitieke spanningen en de invloed van de Amerikaanse overheid op datagebruik.
Volgens de indieners van de motie – Victor Paalman (Horizon) en Achraf Ait Daoua (D66) – is het niet langer verantwoord dat vertrouwelijke gemeentelijke data wordt opgeslagen bij bedrijven die onder de Amerikaanse jurisdictie vallen. De motie stelt dat de veranderende geopolitieke verhoudingen en "conflicterende normen en waarden" de Verenigde Staten tot een onbetrouwbare IT-partner maken.
Daarom moet de gemeente Utrecht haar cloudstrategie aanpassen. Er moet een risicoanalyse komen van de huidige afhankelijkheid van Amerikaanse aanbieders, evenals een categorisering van gemeentelijke data en uitgangspunten voor het datagebruik in de publieke cloud. Ook moeten beleidskaders worden opgesteld voor het structureel inzetten van Europese of Nederlandse alternatieven.
De motie werd gesteund door BIJ1, D66, DENK, GroenLinks, groep Zwanenberg, Horizon, Partij voor de Dieren en Volt. Tegenstemmers waren onder meer CDA, ChristenUnie, EenUtrecht, PvdA, Student & Starter, UtrechtNu! en de VVD. Daarmee wordt duidelijk dat het initiatief vooral uit de progressieve hoek komt, terwijl centrum- en rechtse partijen zich zorgen maken over de uitvoerbaarheid en kosten.
De indieners willen ook dat Utrecht actief op zoek gaat naar samenwerkingsverbanden met andere overheden om gezamenlijk op te trekken. Als dergelijke samenwerkingen uitblijven, moet de gemeente zelfstandig alternatieven ontwikkelen.