'Spionageoorlog' tussen Oekraïne en Hongarije loopt verder uit de hand

In Hongarije is opnieuw een Oekraïense man gearresteerd op verdenking van spionage. Volgens het Openbaar Ministerie in Boedapest moet de man vast blijven zitten om te voorkomen dat hij vlucht of bewijsmateriaal vernietigt. De verdachte zou hebben gewerkt voor de Oekraïense militaire inlichtingendienst en informatie hebben verzameld in Hongarije.
Volgens de Hongaarse krant Magyar Nemzet maakt de zaak deel uit van een bredere spionagezaak. De verdachte stond in contact met ‘tal van relevante personen binnen de Oekraïense inlichtingendienst en de Hongaarse defensie- en energiesector’.
Commissie bespreekt Oekraïense inmenging
De Hongaarse Nationale Veiligheidscommissie kwam meerdere keren bijeen om de kwestie te bespreken. Fidesz-fractieleider Máté Kocsis bevestigde: ‘De Hongaarse diensten zijn al lange tijd op de hoogte van intensieve contraspionage-activiteiten door de Oekraïense diensten.’
Drie Oekraïense burgers zijn al het land uitgezet: Yuroj Kenychi, Dmytro Kisfalusi en Serhiy Alexandrov. Ze hadden gevoelige informatie gepubliceerd zonder toestemming. Daarnaast richtte het onderzoek zich op Roland Tseber en István Holló. Kocsis verklaarde tegenover Magyar Nemzet: ‘Roland Tseber, die tot 2017 de Oekraïens-Hongaarse nationaliteit had, heeft zijn Hongaarse staatsburgerschap opgegeven vanwege politieke ambities in Oekraïne.’ Hij zou al jaren contact zoeken met Hongaarse oppositiepolitici.
Poging tot beïnvloeding van politiek
Tseber probeerde volgens Kocsis ‘de houding van Hongarije ten opzichte van de oorlog in Oekraïne te veranderen’. Hij zou ontmoetingen hebben geregeld met politici, wapenproducenten en buitenlandse investeerders. Daarom heeft Hongarije hem een inreisverbod opgelegd.
De tweede verdachte, István Holló, is Oekraïner en nooit Hongaars staatsburger geweest. Hij werd op 9 mei gearresteerd op verdenking van spionage. Volgens Kocsis werkte hij samen met de Oekraïense inlichtingendienst en had hij contacten in het Hongaarse leger en de energiesector.
Politieke spanning neemt toe
Romulusz Ruszin-Szendi, voormalig legerleider, ontkent betrokkenheid, meldt Telex. Hij is inmiddels lid van de pro-Oekraïense Tisza-partij. Partijleider Péter Magyar werd gefotografeerd met Tseber, maar verklaarde dat het om een humanitaire reis ging.
De regering ziet in Tisza een risico. Op 9 mei publiceerde de partij een opname van minister Szalay-Bobrovniczky, waarin hij zei: ‘Ik bouw een leger dat in staat is Hongarije met wapens te verdedigen, want vrede vereist kracht.’ Volgens de Hongaarse overheid is het fragment verkeerd geïnterpreteerd en niet in de juiste context gezet, meldt The Budapest Times.
Oekraïne arresteert vermeende spionnen voor Hongarije
De Oekraïense veiligheidsdienst SBU claimde op 9 mei als eerste dat het een Hongaars spionagenetwerk had opgerold. Twee Oekraïense staatsburgers, een man en een vrouw uit de regio Zakarpattia, zouden in dienst zijn geweest van de Hongaarse militaire inlichtingendienst. Volgens SBU-woordvoerder Artem Dehtiarenko verzamelden ze informatie over troepensterkte, wapens, kazernes en vliegtuigen in het westen van Oekraïne. Ook onderzochten ze de zwakke plekken in de land- en luchtverdediging van het gebied, meldde Politico.
Volgens Dehtiarenko probeerden de spionnen ook in kaart te brengen hoe de lokale bevolking zou reageren als ‘een vredesmacht, met name Hongaarse troepen’, het gebied zou binnentrekken. De SBU publiceerde een video waarin de twee verdachten hun samenwerking met Hongarije bekennen. Ze zouden informatie hebben doorgespeeld in ruil voor geld. De opdrachtgever zou een officier van de Hongaarse militaire inlichtingendienst zijn. ‘De SBU heeft hem al geïdentificeerd,’ aldus Dehtiarenko.
Boedapest noemt beschuldigingen propaganda
De spanningen tussen Oekraïne en Hongarije namen hierdoor verder toe. De relatie tussen beide landen is al lange tijd gespannen, mede door de banden van premier Viktor Orbán met Vladimir Poetin. De Hongaarse regering reageerde afwijzend op de beschuldigingen. Minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó zei: ‘Dit moet worden beschouwd als Oekraïense propaganda, waar met de nodige voorzichtigheid naar gekeken moet worden’, meldde ATV