Frans rapport onthult miljoenen aan pensioenfraude in het buitenland

Een nieuw rapport van de Franse Rekenkamer brengt een grootschalig probleem aan het licht: jaarlijks verdwijnen tientallen miljoenen euro’s aan pensioengeld naar buitenlandse ontvangers zonder dat er controle op plaatsvindt, meldt le Figaro. Vooral in landen als Algerije, Marokko en Tunesië blijkt sprake van misbruik. Toch lijkt de Franse regering niet van plan om dit probleem stevig aan te pakken.
In 2021 werd er voor 43 miljoen euro aan pensioengeld ten onrechte overgemaakt naar het buitenland. Dat is maar liefst 28 procent van alle fouten in het Franse pensioenstelsel, terwijl pensioenen in het buitenland minder dan 3 procent van het totaal uitmaken. De foutenmarge is dus veel groter bij buitenlandse ontvangers.
Het grootste deel van deze uitbetalingen gaat naar Algerije, goed voor 31 procent van alle buitenlandse pensioenen. Andere landen waar veel geld naartoe gaat zijn Portugal, Spanje, Italië, Marokko en België.
Soorten fraude: van identiteit tot overlijden
De Rekenkamer beschrijft drie veelvoorkomende vormen van fraude. Een daarvan is identiteitsfraude, waarbij iemand aanspraak maakt op het pensioen van een ander. Ook komt het voor dat een verhuizing naar het buitenland niet wordt gemeld, waardoor een pensioen ten onrechte doorloopt.
Maar de grootste vorm van fraude is het niet melden van overlijdens. Nabestaanden blijven dan jarenlang het pensioen ontvangen van een overledene. In Algerije alleen al loopt dit op tot een bedrag tussen de 40 en 80 miljoen euro per jaar.
Gebrekkige controle en trage vooruitgang
Sinds 2021 zijn er verbeteringen doorgevoerd, met name voor Europese landen. Maar in de drie Maghreb-landen ontbreken effectieve systemen nog steeds. In Algerije werden in 2023 wel 300 niet-gemelde overlijdens ontdekt, wat neerkomt op ongeveer 1 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde bedragen. Maar volgens de Rekenkamer is dat slechts een fractie van het probleem.
De Rekenkamer maakt zich zorgen dat de Franse overheid geen goed zicht heeft op de totale omvang van de fraude. Ook ontbreken middelen om het geld terug te halen of om fraudeurs te bestraffen.
Structurele zwakte van de verzorgingsstaat
Het probleem met pensioenen is volgens het rapport tekenend voor bredere misstanden in het Franse beleid: het falen om illegale immigratie tegen te gaan, buitenlandse criminelen uit te zetten en het gebrek aan controle op uitkeringen aan buitenlanders. De Franse rechterzijde waarschuwt hier al jaren voor, maar zonder resultaat.
Premier François Bayrou komt in juli met nieuwe maatregelen om het begrotingstekort aan te pakken. De invoering van een ‘sociale btw’ staat op de agenda, meldt C News. Maar opvallend genoeg blijft de strijd tegen sociale fraude en de miljarden aan verspilde uitkeringen aan buitenlanders voorlopig buiten beeld.