Berlijnse Senaat moet voornamen van messentrekkers vrijgeven na uitspraak rechter

De Berlijnse Senaat moet de twintig meest voorkomende voornamen van verdachten van mesaanvallen bekendmaken. Dat heeft het Constitutioneel Hof van Berlijn besloten na een juridische overwinning van de rechts-conservatieve partij Alternative für Deutschland (AfD), meldt RMX.
AfD-politicus Marc Vallendar diende in mei 2024 een verzoek in om de meest voorkomende voornamen van verdachten van steekincidenten onder Duitse burgers te verkrijgen. De Senaat weigerde dat, uit vrees voor schending van privacy en mogelijke stigmatisering. Volgens de Senaat zou het publiceren van zulke namen kunnen leiden tot “misinterpretaties” en bijdragen aan sociale vooroordelen.
Maar het Constitutioneel Hof veegt die bezwaren van tafel. Er is volgens de rechters geen geloofwaardig risico dat individuen hierdoor identificeerbaar worden. “De veronderstelling van een relevant identificatierisico is niet plausibel,” aldus een woordvoerder van de rechtbank.
Sinds 2022 houdt de Duitse overheid niet langer apart bij of verdachten een migratieachtergrond hebben. Vallendar noemde dat eerder een “versluiering van de realiteit”. Volgens hem zijn voornamen het laatste overgebleven statistische aanknopingspunt om de herkomst van verdachten in te schatten. Juist daarom is het volgens de AfD van belang om deze informatie vrij te geven.
De rechtbank stelde dat het belang van transparantie zwaarder weegt dan de vrees voor maatschappelijke onrust. De uitspraak wordt gezien als een belangrijke overwinning voor de AfD, die al jaren klaagt over wat zij “politieke censuur” en “onwil tot openheid” noemt binnen het Duitse systeem.
Dr. Kristin Brinker, AfD-fractievoorzitter in het Berlijnse parlement, reageerde op X: “Het feit dat Marc Vallendar eerst naar de rechter moest stappen zegt veel. Hopelijk komt de Senaat nu tot inkeer.” Ze wees ook op de hypocrisie van CDU-burgemeester Kai Wegner, die in de verkiezingscampagne van 2023 zelf om de voornamen van relschoppers vroeg, maar daarna niets ondernam toen hij die informatie niet kreeg.
De context van het vonnis is een groeiend onbehagen in Duitsland. In 2024 bereikte het aantal geweldsdelicten een recordhoogte. Veel Duitsers voelen zich onveilig op straat. Tegelijk blijkt uit officiële cijfers dat 39 procent van alle misdrijven werd gepleegd door mensen zonder Duits staatsburgerschap. Gennaturaliseerde migranten worden daarin niet meegerekend, waardoor volgens critici het werkelijke aandeel van immigranten in de criminaliteitsstatistieken wordt verdoezeld.