Trump-regering trekt stekker uit USAID: “Decennia van mislukt ontwikkelingsbeleid”

De Amerikaanse overheid heeft per 1 juli de onafhankelijk opererende hulporganisatie USAID opgeheven. Het agentschap wordt volledig geïntegreerd in het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat maakte minister Marco Rubio dinsdag bekend in een verklaring. Volgens hem levert ontwikkelingshulp zoals USAID die gaf “al jaren weinig tot niets op” voor de nationale belangen van de Verenigde Staten.
“USAID had decennialang en met een bijna oneindig belastingbudget de taak om Amerikaanse invloed te versterken, economische ontwikkeling te bevorderen en miljarden mensen zelfredzaam te maken", stelt Rubio in een statement. “Maar buiten het opbouwen van een wereldwijd NGO-industrieel complex op kosten van de belastingbetaler, heeft USAID weinig bereikt sinds het einde van de Koude Oorlog.”
De ontmanteling van USAID komt niet onverwachts. De regering-Trump voerde maandenlang een grondige audit uit. Duizenden hulpprogramma’s zijn inmiddels geschrapt, goed voor tientallen miljarden aan publieke middelen. Het overgebleven budget wordt voortaan onder streng toezicht uitgegeven, met meetbare doelen en uitsluitend in lijn met het nationale belang.
Rubio stelt dat Amerika haar doelen zelden heeft bereikt in gebieden die hulp ontvingen. “Instabiliteit nam toe, anti-Amerikaanse sentimenten groeiden,” aldus de minister. Hij wijst op stemgedrag in de Verenigde Naties: “In 2023 stemden sub-Saharaanse landen slechts 29 procent van de tijd met de VS mee, ondanks 165 miljard dollar aan hulp sinds 1991.”
Ook in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bleken de resultaten teleurstellend. Sinds 1991 werd daar 89 miljard dollar geïnvesteerd, maar Amerika’s populariteit daalde onder die van China, met uitzondering van Marokko. In Gaza en de Westelijke Jordaanoever werd 9,3 miljard dollar besteed, waarvan volgens Rubio ook “bondgenoten van Hamas” profiteerden. “Het resultaat: meer grieven, minder dankbaarheid.”
Bovendien heeft USAID niet alleen kritiek gekregen van tegenstanders, maar ook van bondgenoten. De Hongaarse premier Viktor Orbán beklaagde zich eerder dit jaar over USAID-financiering van linkse NGO’s in zijn land. “Deze internationale netwerken moeten verdwijnen,” verklaarde hij. “Hun bestaan moet juridisch onmogelijk worden gemaakt.”
Rubio wil met de hervorming een duidelijke koerswijziging. Geen anonieme hulp meer, maar zichtbare Amerikaanse betrokkenheid. “Waar ooit een regenboog aan onherkenbare NGO-logo’s stond, zal voortaan de Amerikaanse vlag prijken,” aldus Rubio. “Ontvangers verdienen het te weten dat hulp geen anonieme gift is, maar een investering van het Amerikaanse volk.”