Rechter die AfD wil verbieden aankomend lid van hoogste Duitse gerechtshof

De 54-jarige Duitse rechtsprofessor Frauke Brosius-Gersdorf wordt waarschijnlijk binnenkort benoemd tot rechter bij het Federaal Constitutioneel Hof, het hoogste rechtsorgaan van Duitsland. Zij staat er bekend om dat zij openlijk heeft geuit dat ze de AfD wil verbieden als partij in Duitsland. Ze is voorgedragen door de sociaaldemocratische SPD, maar krijgt ook steun van de christendemocratische CDU van kanselier Merz. Daarmee lijkt haar benoeming vrijwel zeker, meldt Junge Freiheit.
Brosius-Gersdorf staat bekend om haar uitgesproken standpunten. Vooral haar wens om de rechtse oppositiepartij AfD te verbieden, zorgt voor ophef. Tijdens een talkshow in juli vorig jaar zei ze dat de Duitse ‘weerbare democratie’ manieren moet vinden om zich te beschermen tegen ‘anti-constitutionele partijen’.
'Verbod zou aanhang niet elimineren'
De professor gaf toe dat een verbod op de AfD volgens haar geen eind zou maken aan de aanhang van de partij. ‘Dat zou hun aanhang helaas niet elimineren,’ zei ze. De presentator vroeg haar daarop of ze mensen wilde ‘elimineren’. Ze antwoordde: ‘Natuurlijk niet.’ Maar ze voegde daaraan toe: ‘We hebben de mogelijkheid om individuen hun grondrechten te ontnemen,’ zoals het recht om zich verkiesbaar te stellen.
Grondrechten onder druk
Brosius-Gersdorf viel eerder op met haar houding tijdens de coronapandemie. Ze was voorstander van verplichte vaccinatie. In 2021 zei ze: ‘Het is de taak van de staat om de grote meerderheid van de bevolking, die vrijwillig gevaccineerd is, effectief te beschermen tegen voortdurende bedreiging van hun gezondheid door ongevaccineerden.’
Ook op andere punten stelt ze fundamentele rechten ter discussie. Zo pleit ze voor een grondwetswijziging om genderneutraal taalgebruik verplicht te maken. Volgens haar leidt het gebruik van het mannelijke geslacht in de grondwet tot ‘mentale ondervertegenwoordiging van vrouwen’. De staat moet volgens haar ‘een vorm van uitdrukking kiezen die recht doet aan de grondrechten van vrouwen en mensen van verschillende geslachten’.
Kritiek op hoofddoekverbod en abortusstandpunten
De aankomende rechter heeft zich ook uitgesproken tegen het hoofddoekverbod voor rechtenstudenten in overheidsdienst. Daarnaast betwijfelt ze eerdere uitspraken van het hof over het recht op leven voor ongeborenen. Volgens haar moet ‘menselijke waardigheid’ niet automatisch gelden voor foetussen.
CDU-deal maakt blokkade onwaarschijnlijk
Voor haar benoeming is een tweederdemeerderheid in de Bondsdag nodig. Omdat SPD en CDU een onderlinge deal hebben gesloten, en linkse partijen haar steunen, is de kans klein dat ze wordt tegengehouden. Daarmee komt een rechter in het hof die openlijk pleit voor het verbieden van de grootste oppositiepartij van het land.