Eva Vlaardingerbroek haalt fel uit naar Von der Leyen: “U zult verantwoording moeten afleggen”

Tijdens het CPAC-congres in Hongarije heeft commentator Eva Vlaardingerbroek hard uitgehaald naar EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. In een fel betoog stelde Vlaardingerbroek dat Von der Leyen zich gedraagt alsof ze boven de wet staat, en riep ze op tot rekenschap over haar beleid. Europarlementariër Gheorghe Piperea (ECR) heeft recent een motie van wantrouwen ingediend naar aanleiding van meerdere controverses, waaronder het Pfizer-deal-schandaal (‘Pfizergate’), vermeend machtsmisbruik en schending van transparantieregels.
Vlaardingerbroek opende haar toespraak met directe kritiek: “Ursula von der Leyen denkt dat ze onaantastbaar is. Ze denkt dat ze boven de wet staat. Wij zijn hier vandaag om haar eraan te herinneren dat dat niet het geval is.”
Vlaardingerbroek herinnerde Von der Leyen aan de geheime deals rondom de coronavaccins, waarbij volgens critici de transparantie volledig ontbrak. Vlaardingerbroek stelde scherpe vragen: “Denkt u aan de mensen die zijn gestorven door een vaccin dat u aan hen opdrong, dat u achter gesloten deuren hebt gekocht?”
Ook het Europese immigratiebeleid kreeg kritiek. Vlaardingerbroek verwees naar de slachtoffers van geweld door migranten en vroeg zich af of Von der Leyen nog oog heeft voor de gevolgen van haar beslissingen: “Denkt u weleens aan de vrouwen die ’s nachts huilen omdat hun kinderen verkracht of vermoord zijn door immigranten die u heeft binnengelaten?” Vlaardingerbroek betrok ook de Europese boeren in haar toespraak. Volgens haar worden zij slachtoffer van een “communistische agenda” die het fundament van hun bestaan wegvaagt. De economische gevolgen van EU-beleid raken volgens haar vooral gewone gezinnen. “Denkt u weleens aan de mensen die geen eten voor hun kinderen kunnen kopen omdat u beleid hebt geïmplementeerd dat onze economie lamlegt?”
Mrs. @vonderleyen, I have a message for you. pic.twitter.com/8rdxubEn88
— Eva Vlaardingerbroek (@EvaVlaar) July 2, 2025
Von der Leyen in het nauw?
De Roemeense conservatief Gheorghe Piperea stelt tegenover Brussels Signal dat hij meer dan de vereiste 72 handtekeningen heeft verzameld om de motie formeel in te dienen. Piperea noemt zijn initiatief een noodzakelijke stap om het democratisch proces te beschermen en transparantie binnen de EU te herstellen.
“Geen enkele leider, ook de voorzitter van de Commissie niet, staat boven de wet,” aldus Piperea in een verklaring aan collega’s. Hij benadrukte dat zijn motie niet is ingegeven door persoonlijke motieven, maar door “ernstige bestuurlijke tekortkomingen”.
De motie verwijst naar een uitspraak van het Europees Hof, dat de Commissie recent op de vingers tikte vanwege het weigeren van openheid over sms-berichten tussen von der Leyen en Pfizer-topman Albert Bourla. Deze berichten gingen over vaccincontracten ter waarde van naar schatting 35 miljard euro. De rechter oordeelde dat de Commissie hiermee EU-wetgeving heeft geschonden.
Piperea: “De weigering om die communicatie openbaar te maken is juridisch ondeugdelijk en toont een patroon van machtsmisbruik en minachting voor democratische controle.”
Naast de transparantieschending klaagt Piperea over wat hij noemt “onwettige inmenging in nationale verkiezingen”. Hij verwijst naar het gebruik van de Digital Services Act (DSA), die volgens hem door de Commissie is ingezet om verkiezingscampagnes in lidstaten als Roemenië en Duitsland te beïnvloeden. Volgens Piperea vormt dit een directe bedreiging voor de nationale soevereiniteit en voor eerlijke verkiezingen binnen de EU.
De derde pijler van de motie betreft het controversiële gebruik van artikel 122 van het EU-verdrag voor het opzetten van het zogeheten SAFE-fonds: een defensiefonds van 150 miljard euro. Piperea stelt dat dit artikel nooit bedoeld was voor langdurige militaire investeringen. Ook de JURI-commissie van het Europees Parlement sprak zich hier deze week over uit. Twintig Europarlementariërs stemden vóór een juridische uitdaging van het fonds, slechts drie waren tegen.
Hoewel de motie weinig kans lijkt te maken op een meerderheid, onderstreept ze de groeiende weerstand tegen von der Leyen, zelfs binnen haar eigen EVP-fractie. Piperea noemt het “verrassend” dat ook enkele EVP-leden zijn motie steunen.
De liberale Renew-fractie heeft aangekondigd de motie niet te steunen. De sociaaldemocraten (S&D) houden zich op de vlakte, maar benadrukken dat ze niet zullen samenwerken met “de extreemrechtse hoek”. Tegelijkertijd groeit ook binnen die groep het ongenoegen, vooral over het stilleggen van de groene wetgeving en von der Leyens neiging tot regeren per noodverordening.
Woensdag nog riepen de socialisten en Renew gezamenlijk parlementsvoorzitter Roberta Metsola op om von der Leyen aan te spreken tijdens de EU-top. Ze overwegen om hun steun aan haar te herzien als ze haar “rechtse koers” voortzet.
Recent sprak NieuwRechts-redacteur Daniel de Liever uitgebreid met Gheorghe Piperea. Bekijk hieronder het gesprek terug: