Tweede Kamer stemt tegen moties om vrouwen te beschermen in sport en gevangenis

Een opvallende stemming in de Tweede Kamer zorgt voor discussie. Slechts vijf partijen stemden vóór een PVV-motie die de regering oproept om personen met XY-chromosomen voortaan te weren uit vrouwensport en vrouwenkleedkamers. Volgens indiener Martine van der Velde zegt dat alles over de prioriteiten in politiek Den Haag.
De motie werd ingediend door Kamerleden Van der Velde (PVV) en Blaauw (PVV). In de tekst wordt vastgesteld dat er momenteel mensen “met XY-chromosomen, of een combinatie daarvan, met een mannelijk reproductief stelsel” deelnemen aan vrouwensport. De indieners stellen dat dit tot “een oneerlijke competitie en veiligheidsrisico’s voor vrouwen” leidt.
Zij roepen de regering op om vast te leggen dat deze personen thuishoren “in mannensport en mannenkleedkamers, ongeacht hun gevoelens over hun genderidentiteit of zelfidentificatie.” Daarnaast moet de toegang tot vrouwenkleedkamers en vrouwensport “worden uitgesloten”. De motie vraagt het kabinet om dit beleid uit te voeren in samenspraak met de staatssecretarissen van OCW en VWS.
‘Mannendetentie voor biologische mannen’
De tweede motie, opgesteld door Van der Velde en Emiel van Dijk (beiden PVV), betrof de detentiesituatie in gevangenissen. Hierin wordt vastgesteld dat mensen met XY-chromosomen – zelfs als zij zich als vrouw identificeren – in sommige gevallen in vrouwengevangenissen worden geplaatst. De motie noemt dat een risico voor “de veiligheid, integriteit en privacy van vrouwen in detentie”.
Ook hier is het verzoek aan de regering om vast te leggen dat deze personen “thuishoren in mannendetentie”. Verder moet het kabinet maatregelen nemen om te voorkomen dat zij worden geplaatst “in vrouwenafdelingen, vrouwenopvang en andere vrouwengebieden.” Ook deze motie wist geen meerderheid in de Tweede Kamer te behalen.
Opmerkelijk genoeg kreeg de motie alleen steun van PVV, JA21, BBB, FVD en SGP. Daarmee stemden zelfs enkele rechtse partijen níét mee, waaronder VVD en NSC. Met 51 stemmen voor wisten de moties geen Kamermeerderheid te behalen.
Twee moties ingediend bij het tweeminutendebat #emancipatie. Beiden ontraden door @StasOCW, omdat #vrouwen bij deze staatssecretaris alles behalve belangrijk zijn! pic.twitter.com/Ak9noNNPr6
— Martine van der Velde (@mkvdvelde) July 1, 2025