Rechter beslist: Duitse overheid moet Afghaanse familie van 14 visum geven

De Duitse overheid moet een Afghaanse vrouw en haar dertien familieleden toelaten. Dat heeft de bestuursrechter in Berlijn besloten. De familie krijgt daarmee alsnog een visum voor Duitsland. Ze beriepen zich op een opnamebelofte van de Duitse regering, gedaan via een speciaal programma voor ‘bijzonder kwetsbare Afghanen’, meldt Junge Freiheit.
Volgens de rechtbank is die toezegging juridisch bindend. ‘Van deze vrijwillig aangegane verplichting kan de staat zich niet losmaken’, stelden de rechters. De familie verblijft op dit moment in Pakistan en dreigt daar uitgezet te worden. Door de uitspraak moet het ministerie van Buitenlandse Zaken direct actie ondernemen. Of de Duitse overheid nog in beroep gaat, is nog onduidelijk.
Rechter erkent gevaar in Afghanistan
De rechtbank vindt dat de dreiging voor de familie in Afghanistan geloofwaardig is. Ook zijn er volgens de rechters geen veiligheidsbezwaren tegen de personen die een visum aanvragen. De uitspraak kan gevolgen hebben voor duizenden andere Afghanen met een vergelijkbare situatie.
De zaak draait om eerdere beloften van de Duitse staat. In 2021, na de machtsgreep van de Taliban, startte Duitsland meerdere opvangprogramma’s voor Afghanen. Maar begin mei stopte de zogenoemde ‘Ampel-coalitie’, bestaande uit SPD, Groenen en FDP, deze programma’s. Desondanks zijn eerdere toezeggingen nog steeds geldig, aldus het vonnis.
2.400 Afghanen wachten op toelating
Volgens cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken van 20 juni 2025 wachten momenteel 2.400 Afghanen in Pakistan op een visum, ondanks dat ze al een bevestiging hebben ontvangen. De organisatie ‘Kabul Luftbrücke’ probeert via juridische procedures alsnog hun komst af te dwingen. Woordvoerder Eva Beyer zegt hierover: ‘De betrokkenen hebben vertrouwd op de Duitse beloften.’
Tot nu toe zijn ongeveer 40 rechtszaken en spoedverzoeken ingediend bij de rechtbank in Berlijn. De uitspraken zijn wisselend. Het is nog niet duidelijk of andere rechters de lijn van deze uitspraak zullen volgen.
Andere zaak: Somaliërs kregen ook gelijk
Eerder besloot dezelfde rechtbank al dat het terugsturen van mensen die zich op Duits grondgebied bevinden en asiel aanvragen, in strijd is met de wet. In juni kregen drie Somalische aanvragers gelijk van de rechter. Zij waren na binnenkomst via Polen door de grenspolitie geweigerd, meldt Junge Freiheit.