Wolf mag worden afgeschoten na aanval op wandelaarster

De provincie Utrecht heeft besloten om wolf GW3237m, ook wel bekend als ‘Wolf Bram’, af te laten schieten. Het dier beet eerder dit jaar zonder aanleiding een wandelaarster op landgoed Den Treek en bleek ook betrokken bij eerdere incidenten op de Utrechtse Heuvelrug. Volgens de provincie vormt de wolf een direct gevaar voor mensen.
Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur en landbouw) laat weten dat de aanval de vrees bevestigt die al langer leefde: “Met de wolf is gebeurd waar we bang voor waren.” Volgens haar is het gedrag van het dier zodanig afwijkend dat er geen andere optie meer is dan afschot.
Wolvendeskundigen steunen dit besluit. Zij concluderen dat de wolf geen natuurlijke schuwheid meer heeft en actief de nabijheid van mensen opzoekt. De beetincidenten van afgelopen mei, waarbij de wolf zonder enige provocatie uit de bosjes op een wandelaarster afstormde, vormen volgens hen een ernstig risico voor de volksgezondheid.
De provincie probeerde eerder het dier te heropvoeden. Zo wilde men de wolf paintballen om hem te laten schrikken van mensen. Daarvoor was het nodig om hem eerst te vangen en van een zender te voorzien. Een vergunning hiervoor werd echter door de rechter vernietigd.
Ook een aanlijnplicht voor honden in het gebied en waarschuwingen aan bezoekers mochten niet baten. De provincie adviseert wandelaars voorlopig nog steeds om op de paden te blijven, niet alleen op pad te gaan en jonge kinderen goed in de gaten te houden. Een afsluiting van het gebied wordt vooralsnog vermeden. De vergunning tot afschot is aangevraagd door de Faunabeheereenheid Utrecht. De documenten worden op vrijdag 11 juli openbaar gemaakt. Vier dagen later treedt de vergunning officieel in werking.