Boeren woedend: EU wil landbouwsubsidies opofferen voor ‘duurzame welvaart’

Het leek er even op dat de Europese Unie naar de boeren luisterde. Maar een gelekt voorstel laat het tegenovergestelde zien. Ondanks felle protesten blijft de Europese Commissie vasthouden aan de omstreden plannen om landbouwsubsidies te vermengen met andere fondsen. Hierdoor neemt de onzekerheid voor boeren toe en moeten ze aan meer eisen voldoen, meldt Politico.
Volgens het voorstel worden de landbouwsubsidies (GLB) samengevoegd met cohesiefondsen in één groot fonds: het ‘Fonds voor Duurzame Welvaart en Veiligheid’. Dit fonds bevat ook geld voor de groene transitie en defensie. Lidstaten mogen het geld zelf tussen deze thema’s verdelen.
Einde aan zekerheid voor boeren
Tot nu toe hadden boeren een vaste pot geld via het GLB. Die zekerheid verdwijnt. In plaats daarvan komt een flexibel systeem met centrale controle en verplaatsbare middelen. 'Dit is niet zomaar een technische wijziging, het is een strategische noodzaak', waarschuwt boerenorganisatie COPA-COGECA.
Boeren zullen ook moeten voldoen aan nieuwe regels. De subsidies worden gekoppeld aan specifieke doelen. Alleen boeren die daaraan voldoen, krijgen nog geld. Nationale subsidieregelingen moeten meer gericht worden op kleine boeren, vrouwen, jongeren en moeilijk bewerkbare gebieden.
Boeren en landen eisen behoud van GLB
De kritiek is niet mals. Meer dan 6.200 boerenorganisaties uit de hele EU hebben een petitie ondertekend. Zij willen het GLB behouden als zelfstandig instrument in de begroting voor 2028-2034.
'We kunnen de ontbinding van het GLB in één enkel fonds of enige poging tot verdere renationalisatie niet accepteren', staat in de petitie van COPA-COGECA. De boeren willen een ‘toegewijde, beschermde en aan inflatie aangepaste’ begrotingslijn voor landbouw.
Ook twintig lidstaten, waaronder Frankrijk, Spanje, Italië en Polen, steunen deze eis. Zij willen het GLB behouden en ook de cohesiefondsen onaangetast laten. Toch heeft de Commissie hun bezwaren genegeerd.
Nieuwe protesten aangekondigd
Volgens Brussel blijven landbouwsubsidies belangrijk, al wordt er ongeveer twintig procent op gekort. De Commissie zal het plan presenteren als een compromis. Maar veel boeren geloven daar niet in.
Opnieuw worden protesten voorbereid. COPA-COGECA roept op tot een grote demonstratie voor het gebouw van de Europese Commissie. Volgens kritische boeren kunnen de gevolgen van de maatregelen groot zijn. 'Elke verwatering van subsidies kan catastrofale gevolgen hebben voor de voedselzekerheid in Europa', stelt de petitie.