Jarenlange overlast door statushouders in Oldebroek aangekaart: "Buurtbewoners zijn radeloos"

Na jaren van intimidatie, bedreigingen en overlast door Syrische statushouders, heeft de gemeente Oldebroek ingegrepen in een buurt aan De Bongerd. Aanleiding was een toespraak van CVO-raadslid Tom de Nooijer in de gemeenteraad. Daarin schetste hij de schrijnende situatie van omwonenden die zich al jaren onveilig voelen. Nog geen 24 uur later stelde de gemeente per direct cameratoezicht in.
Tijdens de raadsvergadering riep De Nooijer het college op om in te grijpen. “Dreigen met geweld, intimidatie, overlast, ondergespuugd worden, schelpartijen met ziektes en zelfs een concrete doodsbedreiging. Dit is de situatie bij De Bongerd dankzij twee adressen met Syrische statushouders”, verklaarde hij.
Volgens het raadslid proberen buurtbewoners al drie jaar lang via de woningstichting, wijkagenten en gemeentelijke ambtenaren tot een oplossing te komen. Maar zonder resultaat. “Buurtbewoners zijn moedeloos en radeloos. De woningstichting schuift het af en zegt dat het maar onderling moet worden opgelost. Dat lukt al jaren niet.”
Overlast en intimidatie vanuit Syrische statushouders in Oldebroek. Al jaren.
— Tom de Nooijer (@tdenooijer) July 17, 2025
Waaronder scheldpartijen, spugen en zelfs een doodsbedreiging. De gemeente deed weinig tot niets, inwoners waren ten einde raad.
Daarom als noodgreep aangekaart in de raadsvergadering. Met resultaat! pic.twitter.com/tgQ6ZG1ThP
De Nooijer sprak met meerdere bewoners, onafhankelijk van elkaar. Zij bevestigden volgens hem het beeld van structurele overlast. Sommigen durven niet te praten uit angst om zelf doelwit te worden. Een gezin besloot hun huis zelfs te ontvluchten en overweegt nu te verhuizen. “Toen ze terugkwamen, huilde de vrouw. Ze willen nu hun huis verkopen en vertrekken uit hun eigen straat waar ze al jaren wonen”, aldus De Nooijer.
Hij stelde scherpe vragen aan het college: “Erkent het college dat er sprake is van onveiligheid? Erkent het college dat de gemeente tot nu toe tekort is geschoten? En welke extra maatregelen worden genomen om de veiligheid te herstellen?”
De reactie bleef niet uit. Binnen een dag na het debat ontvingen bewoners een brief van de gemeente en de burgemeester. Daarin stond dat er per direct cameratoezicht is ingesteld in de buurt. Volgens CVO is dat een belangrijke stap, al komt die rijkelijk laat.
“Het is jammer dat daar een raadsvergadering voor nodig was”, reageert De Nooijer, “maar we zijn blij dat er eindelijk actie is ondernomen. Dit is precies waar we het voor doen: zorgen dat mensen weer veilig in hun eigen buurt kunnen wonen.”