Milei’s harde aanpak werkt: Argentinië klimt uit economisch dal

Javier Milei werd bij zijn verkiezing in 2023 weggezet als een gevaarlijke gek met een kettingzaag. Maar nog geen jaar later boekt de Argentijnse president opvallende resultaten. Zijn beleid van harde bezuinigingen werpt vruchten af: de inflatie daalt, er is een begrotingsoverschot en de kredietwaardigheid van het land stijgt, meldt The Telegraph.
Bij zijn aantreden stond Argentinië aan de rand van de afgrond. De inflatie liep richting de 300 procent en het vertrouwen in de economie was verdwenen. Maar Milei greep in met ‘shocktherapie’. Eén op de vijf ambtenaren werd ontslagen, salarissen in de publieke sector werden bevroren en de belastingdienst werd afgeschaft.
De aanpak van Milei had voor de gewone burger op de korte termijn grote gevolgen. De president schrapte tachtig procent van de uitgaven aan infrastructuur en subsidies, waardoor een metrokaartje in Buenos Aires opeens vijf keer zo duur werd. Het gevolg van al deze maatregelen was echter dat voor het eerst in veertien jaar Argentinië een begroting met een overschot afsloot.
Inflatie zakt, woningmarkt leeft op
Ook de inflatie is flink gedaald. Het jaarlijkse percentage zakte naar onder de 40 procent en vorige maand stegen de prijzen met slechts 1,6 procent. Daarnaast verdubbelde het aantal beschikbare appartementen nadat huurbeperkingen werden afgeschaft. De gemiddelde huurprijs daalde met 40 procent, gecorrigeerd voor inflatie.
Milei maakt zich niet populair met zijn stijl, maar de cijfers liegen niet. Hij negeert protesten, beledigt journalisten (die hij ‘bavianen’ noemt) en deelt uit op sociale media. Toen zijn vicepresident Victoria Villarruel hem bekritiseerde over een wetsvoorstel dat pensioenen sneller wil verhogen dan de inflatie, noemde hij haar ‘dom’ en ‘een verrader’. Zeven op de tien Argentijnen steunen ondertussen zijn koers.
Crisisaanpak als voorbeeld?
In Europa dromen politici van zulke cijfers. In Nederland was de inflatie in afgelopen maand 3,1 procent volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook verwacht het CBS dat de overheidsschuld gaat groeien de komende jaren.
De vraag is daarmee dan ook of Nederlandse politici, en andere Europese leiders, het radicale beleid van Milei zullen overnemen indien de economie in Argentinië blijft verbeteren.