Vriend aanslagpleger dreigt: ‘Jammer dat er niet meer doden vielen’

De Saudische Ahmad A. is ondergedoken na een schokkend interview met de Duitse omroep MDR. In het gesprek zei hij over de kerstmarktaanslag in Magdeburg: ‘Het is jammer dat er niet meer mensen zijn omgekomen.’ In totaal kwamen zes mensen om en raakten 299 mensen gewond. Hij noemde de aanval ook ‘volkomen oké’.
Na het interview met MDR verdween Ahmad A. spoorloos. De omroep meldde zijn uitspraken direct bij de politie in Erfurt. Die bevestigde dat de man inmiddels onvindbaar is.
Dreiging en wraak
Ahmad A. beweerde dat de Duitse overheid een ‘oorlog tegen Saoedi’s’ voert. Hij kondigde aan wraak te willen nemen omdat zijn asielaanvraag is afgewezen. Over zijn vriend die de aanslag in Magdeburg pleegde zei hij: ‘Als je je vervolgd voelt door de autoriteiten, door de samenleving, wat voor opties had hij dan nog?’
De twee leerden elkaar in 2016 kennen via X en woonden allebei in Halberstadt. Hun ideeën verspreidden ze openlijk, terwijl de autoriteiten niet ingrepen. Ahmad A. staat bekend bij de politie, maar ook nu lijkt er nauwelijks actie te worden ondernomen.
Politieke reacties
Zelfs politici van linkse partijen reageren geschokt. SPD’er Rüdiger Erben zei tegen Bild: ‘Mijn mond viel open’ toen hij de overeenkomsten tussen Ahmad A. en Al-Abdulmohsen zag. Toch gaf hij niet het migratiebeleid de schuld, maar sprak hij van een ‘gebrek aan alertheid’ bij de politie. ‘Het is niet genoeg om bedreigingen te registreren en dan het vinkje te zetten’, aldus Erben.
Ook de Groenen tonen zich verrast. Konstantin von Notz noemde de situatie ‘volkomen krankzinnig als je het op Europees niveau bekijkt’. Hij stelde dat het bureaucratische risico ‘onaanvaardbaar’ is.
Islamitisch extremisme domineert terreurzaken
Volgens cijfers van deze week waren bijna alle terreurzaken in de eerste helft van 2025 afkomstig uit islamitische hoek. Het aantal rechts-extremistische terreurzaken is momenteel nul. Van de 146 terreurverdachten hebben 144 er een migratieachtergrond volgens Remix. De meeste verdachten zijn afkomstig uit Syrië, Irak en Afghanistan.