Eritreeër wordt niet uitgezet ondanks verkrachting van demente vrouw

In Zweden is ophef ontstaan over een vonnis van de rechtbank in Eskilstuna. De 34-jarige Melsh Keleta, een man uit Eritrea, is veroordeeld tot drieënhalf jaar cel voor de verkrachting van een demente vrouw in een verpleeghuis. Toch hoeft hij het land niet te verlaten. Volgens de rechters zou uitzetting "disproportioneel" zijn, meldt het Zweedse nieuwsmedium Samnytt.
De verkrachting vond plaats in september 2023 in het verzorgingshuis Bolindergården in Eskilstuna. Keleta werkte daar op een afdeling voor dementerende ouderen. Op een ochtend drong hij aan om een patiënte te mogen douchen, terwijl die taak volgens het rooster eigenlijk door een vrouwelijke collega gedaan moest worden.
Na ongeveer een kwartier liep de vrouwelijke collega de kamer binnen. Ze zag hoe Keleta zijn vingers in de vagina van de vrouw stak. “Hij steekt zijn vingers in haar”, verklaarde ze later tegenover de politie. Ze beschreef dat hij daarbij een beweging maakte alsof hij zich aftrok, maar dan op de vrouw. “Zo wassen wij ons niet,” voegde ze eraan toe.
Eerdere meldingen genegeerd
Na het incident kwam aan het licht dat Keleta al eerder was beschuldigd van ongepast gedrag. Hij zou de borst van een andere patiënte hebben aangeraakt. Er lag zelfs een intern actieplan waarin stond dat hij niet alleen mocht zijn met vrouwelijke bewoners. Daar hield hij zich niet aan. “Ik heb er niet over nagedacht. Ik ben het gewoon vergeten,” zei Keleta tijdens zijn verhoor.
Keleta ontkende de verkrachting. “Ik ben onschuldig. Ik heb niets gedaan,” verklaarde hij tegenover de politie. Toch achtte de rechtbank hem schuldig. In het vonnis staat dat het slachtoffer “door haar ziekte in een bijzonder kwetsbare situatie verkeerde” en dat ze “geen gelegenheid had zich te verdedigen”.
Geen uitzetting, ondanks veroordeling
Officier van justitie Emilia Barsk had naast de celstraf ook uitzetting uit Zweden gevraagd. Maar de rechtbank wees dat verzoek af. Reden: Keleta heeft vluchtelingenstatus, drie kinderen (waarvan twee in Zweden geboren) en nauwe banden met het land. “Al met al is de band van Melsh Keleta met Zweden zo sterk dat uitzetting disproportioneel is,” aldus de rechtbank.
De beslissing werd unaniem genomen door de vier rechters, waaronder ook een vertegenwoordiger van de rechts-nationalistische partij Zweden Democraten (SD). SD-lid Anne-Cathrine Kaup zei later tegen Samnytt: “Mijn persoonlijke mening is dat hij naar buiten moet gaan.” Toch stemde ze tegen de uitzetting omdat haar stem niets zou veranderen.
Mogelijk hoger beroep
Officier van justitie Barsk gaf aan nog geen definitief besluit te hebben genomen over een hoger beroep. “Ik ben ervan overtuigd dat hij is veroordeeld overeenkomstig hetgeen mij ten laste is gelegd. Dan zal ik een besluit nemen over de uitzetting,” zei ze. Mogelijk legt ze de zaak alsnog voor aan een hogere rechtbank.
Ondertussen blijft de impact op het slachtoffer groot. De demente vrouw zou sinds het incident geen hulp meer willen bij het douchen. Ze zou hebben gezegd: “Hij is hier” en medewerkers dringend hebben gevraagd: “Doe de deur op slot zodat hij niet binnenkomt.”