Valt het doek voor 2G plannen na nieuw explosief onderzoek?
Onderzoekers van de TU Delft en het UMC Utrecht hebben in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid onderzoek verricht naar de effectiviteit van verschillende coronatoegangsbewijzen zoals 2G. De resultaten van het onderzoek spreken de gedane uitspraken van minister Kuipers tegen. De invoering van een 2G of 3G-beleid zou op dit moment nauwelijks invloed hebben.
Tijdens de persconferentie van vrijdag 14 januari was coronaminister Ernst Kuipers van mening dat een 2G-beleid de sleutel was om de samenleving sneller te openen en ook om sectoren langer open te houden. Echter spreekt onderzoek, gedaan in opdracht van het ministerie van Kuipers zelf, dit nu tegen.
Onderzoeksleider Niek Mouter vertelt aan de NOS dat hun onderzoek laat zien dat de effectiviteit van een 2G of 3G-systeem betwistbaar is: "Op basis van ons onderzoek wordt het 2G- of 3G-beleid moeilijker te verdedigen."
De resultaten schetsen een ander beeld dan minister Kuipers afgelopen vrijdag vertelde. De minister was van mening dat de invoering van een 2G-beleid de sleutel was tot het sneller heropenen op van de samenleving. Het onderzoek ondermijnt nu de eerder gedane uitspraken van de D66-bewindspersoon. Het onderzoek concludeert dat de 2G-maatregel in het gunstigste scenario het reproductiegetal met 10% zou verlagen. De hoofdreden: omicron trekt zich weinig aan van eerdere aannames.
Toen de deltavariant nog dominant was, had het uitsluiten van ongevaccineerden volgens de onderzoekers wel zin. Omicron trekt zich voor haar verspreiding weinig aan van immuniteit van mensen met een vaccin of van een reeds doorgemaakte ziekte.
Aankomende vrijdag (21 januari) staat er een commissievergadering over de coronatoegangsbewijzen op de agenda in de Tweede Kamer. Het nieuwe rapport legt een bom onder de plannen van het kabinet voor de invoering van een 2G-beleid. Het plan stond al langer onder druk wegens de grote sociale gevolgen en nu bevestigt onafhankelijk onderzoek dat 2G nauwelijks een effect zal hebben op het aantal besmettingen.
Fleur Agema (PVV) hoopt in de Telegraaf dat het doek nu valt voor het invoeren van 2G of 3G. "Of we gaan de kant van het Verenigd Koninkrijk op en laten alles los, of we gaan verder zoals Duitsland en Oostenrijk met blijvende beperkingen en dwang." Ze wijst daarmee ook op de 6 miljoen mensen zonder booster, die met het eerder bedachte 2G-model allemaal zouden worden buitengesloten."Het gaat om 6 miljoen mensen. Ga je die straks allemaal weigeren in het café? Nee toch? Alleen hierom is 2G al opgeblazen. Het momentum is voorbij."
De helft van de volwassen Nederlanders heeft de 3e prik niet gehaald.
— Fleur Agema (@FleurAgemaPVV) January 18, 2022
Daarmee zijn de coronatoegangsbewijzen en 2G feitelijk opgeblazen.
Of wil de nieuwe @ministerVWS ruim 6 miljoen Nederlanders de toegang tot de horeca, winkels, werk en onderwijs gaan ontzeggen?#StopQR
Of 2G nu echt definitief gaat vallen blijft de vraag. Het nieuws komt op dezelfde dag als het nieuws dat Frankrijk als eerste EU-lidstaat het zogeheten 1G-beleid invoert. Alleen mensen die volledig gevaccineerd zijn kunnen nog naar onder meer cafés of sportscholen.
Let op: Ernst Kuipers gaat straks voor 1G - alleen getest omdat omicron mild is - zodat het QR-systeem niet verdwijnt. Zodra de opnames omhoog schieten kan hij schakelen naar 1G zoals Frankrijk het heeft geformuleerd: alleen gevaccineerd. Het systeem is dan al geïmplementeerd.
— Paso Dagori (@PDagori) January 19, 2022
Update: Kuipers zei donderdag bij BNR 2G niet in de prullenbak te willen gooien. "Wat de onderzoekers zeggen is dat onder bepaalde omstandigheden, in november de Delta-variant en nu de omikron, gebruik van 2G of 3G tot zo'n 15 procent reductie van besmettingen kan leiden. Dat is significant. Het kan belangrijk zijn, eens te meer in een situatie waarin het aantal besmettingen met 20 procent per week stijgt."