Richard de Mos: 'Landelijke partijen zijn een drama, ze maken er een bende van'

Nieuws8 februari 2022
Richard de Mos

De gemeenteraadsverkiezingen liggen om de hoek, Hart voor Den Haag-leider Richard de Mos heeft grootse plannen voor zijn stad. De Mos is ervan overtuigd dat zijn partij vijftien zetels gaat halen. In gesprek met NieuwRechts vertelt hij dat hij met de bestuurlijke zwaargewichten Rita Verdonk en Constant Martini op zijn lijst veel problemen in de stad Den Haag kan oplossen. Den Haag zit te snakken naar Ombudspolitiek, aldus De Mos.

Meneer De Mos, allereerst, wat denkt u dat de kracht is van uw partij en kieslijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen? 
"Onze kracht is dat wij 24/7 klaarstaan voor de burgers van Den Haag, dus ook buiten verkiezingstijd. We hebben tal van wijkvertegenwoordigers die onze oren en ogen zijn in de buurten en straten, die ons tippen en opdragen politieke acties te ondernemen. Wij zitten daarmee in de haarvaten van de Haagse samenleving. Qua lijst hebben we een bulk aan (bestuurs)ervaring weten binnen te halen. Met o.a. op twee oud-minister Rita Verdonk en op zes oud-locoburgemeester Constant Martini. We voelen dat de mensen in de stad van onze Ombudspolitiek houden, waarbij we een probleem niet als links of rechts zien, maar we een probleem gewoon oplossen. We zijn er klaar voor om die 15 zetels te gaan halen. Zodat men niet meer om ons heen kan en we bestuursdeelname af kunnen dwingen om eindelijk wat te veranderen in de stad."

De afgelopen jaren heeft u als de grootste Haagse partij langs de zijlijn moeten staan, wat heeft dat gedaan met de stad en ook met u?
"Dat wij uit het stadsbestuur zijn gezet is een gemiste kans voor Den Haag. Wij joegen de bouw van duizenden broodnodige woningen aan, hielpen mensen uit de bijstand aan het werk en lieten de stad economisch weer bloeien. Hoop en optimisme, hernieuwde stadstrots en dingen regelen voor de stad werd na ons vertrek ingeruild voor een ‘wij-passen-op-de-winkel-mentaliteit’ van mensen die de lokale politiek louter en alleen als springplank naar de Tweede Kamer zien."

Wat is uw grootste politieke teleurstelling de afgelopen jaren? 
"Dat ik mijn karwei als wethouder niet heb kunnen afmaken."

In Den Haag lijkt zich een ware strijd te ontpoppen tussen lokale politieke partijen en landelijke partijen. U heeft eerder gezegd dat u met deze lijst met afstand de grootste partij van Den Haag gaat worden, hoe gaat u dat bolwerken? 
"Wij kennen de stad, weten precies wat er speelt en wat de mensen in de diverse wijken nodig hebben. Met een groot oprecht hart voor Den Haag geven wij elke dag opnieuw alles om onze mooie stad beter te maken, om de problemen van burgers op te lossen. Wij ademen Den Haag, wij zijn Den Haag."

Opnieuw zullen de gemeenteraadsverkiezingen onder meer in het teken staan van de verhoudingen tussen regionale politiek en de landelijke politiek. Hoe verhoudt zich dat in uw stad? Het zal een verkiezing van ‘Den Haag’ tegen ‘Den Haag’ (landelijk) gaan worden. 
"De landelijke politiek heeft er een gigantische bende van gemaakt. Niks wordt er gedaan aan de ongebreidelde bevolkingsgroei, welke zorgt voor woningnood en het aantasten van zowel de leefbaarheid als de sociale cohesie. Dankzij landelijk beleid hebben we een tekort aan agenten, leraren en zorgpersoneel. Gaan er ziekenhuizen dicht (koekoek ten tijde van bevolkingsgroei, vergrijzing en Corona). Landelijk beleid heeft taken - zonder geld - over de schutting van gemeenten gegooid. De jeugdzorg, de WMO, het is een drama. Gemeenten worden gekort op het gemeentefonds, waardoor ze of moeten bezuinigen op voorzieningen, bijvoorbeeld bibliotheken, zwembaden of sportclubs, of de lasten moeten verhogen (bijvoorbeeld ozb/ parkeertarieven).

In de meeste gevallen gaat beiden gebeuren. Landelijke partijen zijn dus een drama. Wij zullen niet schromen om taken neer te leggen of terug te geven aan het Rijk als het Rijk niet met extra financiële middelen komt. Wij kiezen wél voor onze inwoners."

Wat zijn voor u met uitstek de belangrijkste punten voor de aankomende verkiezingen?
"We zetten betaalbaar wonen op één, twee en drie. We kiezen daarbij voor Hagenaars eerst! We gaan bouwen bij de grote stations"

 

Wat is het grootste probleem op dit moment in de stad en hoe zou u dat oplossen? 
"De ongebreidelde bevolkingsgroei. Overbewoning ontwricht hele wijken. Wij willen de wettelijke taakstelling voor het opvangen van statushouders geschrapt zien. Het huisvesten van arbeidsmigranten moet daar geschieden waar het werk is. En dat is veelal niet binnen onze gemeentegrenzen." 

U heeft de laatste jaren veel mensen ontmoet. Welke ontmoeting met welke persoon maakte het meeste indruk en waarom? 
"Dat zijn ontmoetingen met normale mensen die knokken voor hun stad. Zoals de mensen die vrijwillig voedselpakketten rondrijden aan hen die het om wat voor reden dan ook wat minder hebben. Of helden die in een eentje een dierenopvang draaiende houden of ervoor waken dat ouderen in een isolement terechtkomen en daardoor vereenzamen." 

U heeft met onder andere Rita Verdonk enkele politieke zwaargewichten in huis gehaald, heeft u hierdoor grootse plannen om Den Haag bestuurlijk een andere koers te laten varen? 
"We moeten 15 zetels halen om te voorkomen dat de gevestigde partijen niet meer om ons heen kunnen. Dan gaan we besturen om een frisse wind door de stad te laten waaien."

Wat vindt u van het huidige politieke klimaat in NL en wat zou u eraan veranderen? "Waardeloos! Ieder doet een plas en alles blijft zoals het was. Er zijn maar weinigen die het belang van de burgers op één zetten en dat is toch écht wat volksvertegenwoordigers moeten doen!"

Meerartikelen

Wilders overwinning
Achtergronden

Dit is waarom de PVV zo populair werd

Electoraal geograaf Josse de Voogd legt uit waardoor de PVV zo snel populair is geworden onder veel kiezers. Dit komt volgens de expert mede door de recente ontwikkelingen omtrent migratie. Veel linkse mensen hebben moeite te begrijpen waarom de steu

Coronatest
Nieuws

EU-rechtbank steunt vrijheidsbeperkingen tijdens coronacrisis

Het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) bepaalt dat reisbeperkingen, verplichte testen en gedwongen in quarantaine gaan tijdens de coronacrisis acceptabel zijn. De maatregelen moeten volgens het Hof echter wel eerlijk, goed onderbouwd en n

Milei
Fun

Milei doorprikt linkse droom: "Je krijgt armoede en ongelijkheid"

Links wil graag meer sociale rechtvaardigheid in de samenleving, maar dit vindt de kersverse Argentijnse president Javier Milei een slecht streven. Hij denkt dat de politiek veel beter kan streven naar economische vrijheid, omdat dit vanzelf meer gel

Dam
Fun

Links demonstreert tegen Wilders: "Hij is ondemocratisch"

Dit weekend vond er een landelijke actiedag tegen Wilders plaats. Hoewel het protest groot was aangekondigd door tientallen organisaties, kwamen er amper honderd mensen opdagen. Powned besloot een kijkje te nemen, en de aanwezigen te spreken.

Simons
Achtergronden

Tweede Kamer neemt afscheid van Sylvana Simons: dit waren haar meest opmerkelijke optredens

Dinsdag neemt de Tweede Kamer afscheid van vertrekkende en niet terugkerende politici. Een van die politici die niet terugkeert, is Sylvana Simons. Volgens GroenLinkser Suzanne Kröger schreef Simons geschiedenis door haar werk als Kamerlid. NieuwRech

hema
Fun

HEMA promoot speciale elastomap na lekken notitie door Omtzigt: 'Handig als je wil dat anderen niet meelezen'

NSC-leider Pieter Omtzigt heeft een opvallende notitie gelekt na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Op een vel papier staat de tekst: 'Niet in PVV/NSC/BBB-kabinet'. Naar aanleiding van het lekken kon HEMA het niet laten om er een grap over t

Kopenhagen
Nieuws

Denemarken zet soldaten in om Joodse burgers te beschermen

De Deense autoriteiten maken bekend het leger in te zetten om hun Joodse burgers te beschermen. De Deense overheid acht dit noodzakelijk vanwege de virulente Jodenhaat in het Westen. Door de Hamas-oorlog ziet de overheid dat het openlijke antisemitis

Bergkamp
Nieuws

Vera Bergkamp neemt afscheid als Kamervoorzitter: wordt Bosma haar opvolger?

D66'er Vera Bergkamp neemt dinsdag afscheid van het Binnenhof als Kamervoorzitter. Ze breidt een einde aan haar voorzitterschap van 2,5 jaar. Wie haar gaat opvolgen, is vooralsnog onduidelijk. Wel wordt de naam van ondervoorzitter Martin Bosma (PVV)

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Wilders
Fun

Wilders heeft weinig trek in vragen journalist: 'Zuur'

PVV-voorman Geert Wilders had dinsdag weinig zin om vragen te beantwoorden over berichten op zijn sociale media. "Ik draag altijd bij aan het scheppen van vertrouwen", zei Wilders, die vervolgens wegliep bij de camera's en "zuur" mompelde. Bekijk hie

Baudet
Nieuws

Van Haga heeft spijt over aansluiten bij FVD: "Had ik nooit moeten doen"

BVNL-voorman Wybren van Haga blikt Haarlem105 terug op een bewogen campagneperiode. Van Haga en zijn partij schoten net tekort om in de Tweede Kamer te blijven. Ondanks het mislopen van die zetel blijft Van Haga optimistisch over de toekomst. Op de v

Hugo Jakob de Jonge
Nieuws

Broertje Hugo de Jonge: 'Israël is een laf terreurstaatje en heeft alle elites in z'n broekzak'

Jakbo de Jonge, het broertje van CDA-minister Hugo, is fel gekant tegen Israël. Volgens hem is het een 'laf terreurstaatje' dat 'alle Westerse politieke en media-elites in z'n broekzak heeft'. Ook vindt hij dat Israël een 'normaal land' moet worden. 

KLM D66
Fun

D66'er die aanwezig is bij klimaattop Dubai blijkt halve wereld rond te vliegen voor plezierreisjes

Evita Rozenberg, Statenlid namens D66 in Zuid-Holland, is dezer dagen aanwezig bij de klimaattop in Dubai. Ondanks het feit dat ze enorm begaan is met het klimaat en zich grote zorgen maakt om de klimaatverandering blijkt ze praktisch de hele wereld

Asiel
Nieuws

Asielzoekers in Ter Apel: "Stelen is normaal"

Asielzoekers in Ter Apel zeggen eerlijk tegen De Telegraaf dat eten stelen 'normaal' en 'geen probleem' is. Overlast neemt toe en de sfeer lijkt grimmig.  "Het is nog erger dan dat het een half jaar geleden was. We zijn er niet op vooruit gegaan", ze

Vluchtelingen
Nieuws

Honderden asielzoekers in gevecht met elkaar in azc in Duitsland

In het asielzoekerscentrum Tegel in Berlijn zijn honderden vluchtelingen met elkaar slaags geraakt. Er vielen meerdere gewonden. Het zou gaan om een conflict tussen Syriërs en Turkse Koerden. Politiecommissaris Stephan Weh zegt tegen Het Laatste Nieu

Wilders
Peiling

Vlaams Belang veruit de grootste in nieuwe peiling; N-VA tweede partij Vlaanderen

Het Vlaams Belang maakt een flinke groeispurt door in de peilingen in Vlaanderen. Het Belgische medium GVA peilt de stemming voor het eerst sinds mei dit jaar. Ten opzichte van die maand groeit de Vlaamse partij met drie procentpunten. De N-VA stijgt

Baudet
Nieuws

Nieuwe verkiezingen? Baudet pleit voor stembusakkoord met BBB, SGP en PVV

De verkennende fase van de formatie is in volle gang, maar vlotten wil het nog niet echt. De PVV zou graag in een kabinet willen zitten met BBB, VVD en NSC. Maar de twee laatstgenoemde partijen durven geen harde nee of ja te zeggen. Volgens FVD-voorm

Rutte
Nieuws

Rutte: PVV-winst verandert niets aan internationale klimaatagenda

De grote PVV-verkiezingswinst verandert niets aan de internationale klimaatafspraken die Mark Rutte momenteel smeedt bij de klimaattop in Dubai. Dit vertelt de demissionaire premier aan de NOS. Momenteel vindt er een grote klimaattop plaats in Dubai.

Le Pen
Video

Le Pen tegen radicale islam: "Totalitaire ideologie die de dood van de Fransen wil"

De Franse oppositieleider Marine le Pen (Rassemblement National) haalt uit naar radicale islamisten in Frankrijk. Ze wil dat aan mensen met een dubbele nationaliteit die een islamitische ideologie aanhangen hun Franse nationaliteit ontnomen wordt. "D

Regenboog kinderen
Nieuws

PVV Purmerend hekelt Paarse Vrijdag: "Wees gewoon jezelf"

Nicole Moinat, fractievoorzitter voor de PVV in Purmerend, bekritiseert de promotie van Paarse Vrijdag op het Da Vinci College. De PVV steunt gelijke rechten voor homo's maar is al langer kritisch over wat de partij ziet als doorgeslagen politiek. "O

Scheepers
Fun

Komiek Rob Scheepers: Sinterklaas mag helemaal niks meer

Cabaretier Rob Scheepers is helemaal klaar met de betutteldrift rondom het Sinterklaasfeest. Volgens Scheepers mag er bijna niks meer tijdens het kinderfeest. In een korte sketch weet hij de gekte van de dag komisch uit te leggen. Bekijk nu de hele v