Richard de Mos: 'Landelijke partijen zijn een drama, ze maken er een bende van'
De gemeenteraadsverkiezingen liggen om de hoek, Hart voor Den Haag-leider Richard de Mos heeft grootse plannen voor zijn stad. De Mos is ervan overtuigd dat zijn partij vijftien zetels gaat halen. In gesprek met NieuwRechts vertelt hij dat hij met de bestuurlijke zwaargewichten Rita Verdonk en Constant Martini op zijn lijst veel problemen in de stad Den Haag kan oplossen. Den Haag zit te snakken naar Ombudspolitiek, aldus De Mos.
Meneer De Mos, allereerst, wat denkt u dat de kracht is van uw partij en kieslijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen?
"Onze kracht is dat wij 24/7 klaarstaan voor de burgers van Den Haag, dus ook buiten verkiezingstijd. We hebben tal van wijkvertegenwoordigers die onze oren en ogen zijn in de buurten en straten, die ons tippen en opdragen politieke acties te ondernemen. Wij zitten daarmee in de haarvaten van de Haagse samenleving. Qua lijst hebben we een bulk aan (bestuurs)ervaring weten binnen te halen. Met o.a. op twee oud-minister Rita Verdonk en op zes oud-locoburgemeester Constant Martini. We voelen dat de mensen in de stad van onze Ombudspolitiek houden, waarbij we een probleem niet als links of rechts zien, maar we een probleem gewoon oplossen. We zijn er klaar voor om die 15 zetels te gaan halen. Zodat men niet meer om ons heen kan en we bestuursdeelname af kunnen dwingen om eindelijk wat te veranderen in de stad."
De afgelopen jaren heeft u als de grootste Haagse partij langs de zijlijn moeten staan, wat heeft dat gedaan met de stad en ook met u?
"Dat wij uit het stadsbestuur zijn gezet is een gemiste kans voor Den Haag. Wij joegen de bouw van duizenden broodnodige woningen aan, hielpen mensen uit de bijstand aan het werk en lieten de stad economisch weer bloeien. Hoop en optimisme, hernieuwde stadstrots en dingen regelen voor de stad werd na ons vertrek ingeruild voor een ‘wij-passen-op-de-winkel-mentaliteit’ van mensen die de lokale politiek louter en alleen als springplank naar de Tweede Kamer zien."
Wat is uw grootste politieke teleurstelling de afgelopen jaren?
"Dat ik mijn karwei als wethouder niet heb kunnen afmaken."
In Den Haag lijkt zich een ware strijd te ontpoppen tussen lokale politieke partijen en landelijke partijen. U heeft eerder gezegd dat u met deze lijst met afstand de grootste partij van Den Haag gaat worden, hoe gaat u dat bolwerken?
"Wij kennen de stad, weten precies wat er speelt en wat de mensen in de diverse wijken nodig hebben. Met een groot oprecht hart voor Den Haag geven wij elke dag opnieuw alles om onze mooie stad beter te maken, om de problemen van burgers op te lossen. Wij ademen Den Haag, wij zijn Den Haag."
Opnieuw zullen de gemeenteraadsverkiezingen onder meer in het teken staan van de verhoudingen tussen regionale politiek en de landelijke politiek. Hoe verhoudt zich dat in uw stad? Het zal een verkiezing van ‘Den Haag’ tegen ‘Den Haag’ (landelijk) gaan worden.
"De landelijke politiek heeft er een gigantische bende van gemaakt. Niks wordt er gedaan aan de ongebreidelde bevolkingsgroei, welke zorgt voor woningnood en het aantasten van zowel de leefbaarheid als de sociale cohesie. Dankzij landelijk beleid hebben we een tekort aan agenten, leraren en zorgpersoneel. Gaan er ziekenhuizen dicht (koekoek ten tijde van bevolkingsgroei, vergrijzing en Corona). Landelijk beleid heeft taken - zonder geld - over de schutting van gemeenten gegooid. De jeugdzorg, de WMO, het is een drama. Gemeenten worden gekort op het gemeentefonds, waardoor ze of moeten bezuinigen op voorzieningen, bijvoorbeeld bibliotheken, zwembaden of sportclubs, of de lasten moeten verhogen (bijvoorbeeld ozb/ parkeertarieven).
In de meeste gevallen gaat beiden gebeuren. Landelijke partijen zijn dus een drama. Wij zullen niet schromen om taken neer te leggen of terug te geven aan het Rijk als het Rijk niet met extra financiële middelen komt. Wij kiezen wél voor onze inwoners."
Wat zijn voor u met uitstek de belangrijkste punten voor de aankomende verkiezingen?
"We zetten betaalbaar wonen op één, twee en drie. We kiezen daarbij voor Hagenaars eerst! We gaan bouwen bij de grote stations"
Wat is het grootste probleem op dit moment in de stad en hoe zou u dat oplossen?
"De ongebreidelde bevolkingsgroei. Overbewoning ontwricht hele wijken. Wij willen de wettelijke taakstelling voor het opvangen van statushouders geschrapt zien. Het huisvesten van arbeidsmigranten moet daar geschieden waar het werk is. En dat is veelal niet binnen onze gemeentegrenzen."
U heeft de laatste jaren veel mensen ontmoet. Welke ontmoeting met welke persoon maakte het meeste indruk en waarom?
"Dat zijn ontmoetingen met normale mensen die knokken voor hun stad. Zoals de mensen die vrijwillig voedselpakketten rondrijden aan hen die het om wat voor reden dan ook wat minder hebben. Of helden die in een eentje een dierenopvang draaiende houden of ervoor waken dat ouderen in een isolement terechtkomen en daardoor vereenzamen."
U heeft met onder andere Rita Verdonk enkele politieke zwaargewichten in huis gehaald, heeft u hierdoor grootse plannen om Den Haag bestuurlijk een andere koers te laten varen?
"We moeten 15 zetels halen om te voorkomen dat de gevestigde partijen niet meer om ons heen kunnen. Dan gaan we besturen om een frisse wind door de stad te laten waaien."
Wat vindt u van het huidige politieke klimaat in NL en wat zou u eraan veranderen? "Waardeloos! Ieder doet een plas en alles blijft zoals het was. Er zijn maar weinigen die het belang van de burgers op één zetten en dat is toch écht wat volksvertegenwoordigers moeten doen!"