Waarom flirten sommige rechtse politici met Poetin?
“Rechtse politici die Poetin op het schild heffen hebben geen idee waar ze het over hebben. Poetin is een antithese op rechtse en conservatieve waarden.” Alexander Hendriks laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Als beleidsmedewerker houdt hij zich namens de BoerBurgerBeweging (BBB) onder andere bezig met Buitenlandse Zaken. Op persoonlijke titel verklaart de christendemocraat, die in Rusland gestudeerd en gewoond heeft, waarom sommige rechtse politici in Nederland flirten met de Russische president.
Nadat Poetin de onafhankelijkheid van de Donbas-regio erkende, keurden veel Nederlandse politici deze vergaande stap van de Russische president af. Aan de rechterflank van het politieke spectrum bleef het stil. Geen veroordelingen vanuit FVD- en PVV-kringen. Sterker nog, FVD-voorman Thierry Baudet prees Poetin op Twitter onlangs de hemel in: “Poetin toont zich steeds duidelijker de leider van conservatief Europa. Prachtige vent. En hij heeft zo gelijk over de NAVO-agressie en de absurde oorlogszucht van EU, WEF, etc.”
In het verleden juichte PVV-leider Geert Wilders de leiderschapsstijl van Poetin toe. “Vladimir Poetin is een leider, wat je verder ook van hem vindt”, stelde Wilders in 2018 tijdens een bezoek aan Moskou. “Ik bekritiseer veel van zijn beleid, maar ik juich hem samen met Trump toe voor het zijn van leiders, die er staan namens het Russische en Amerikaanse volk.”
Kunt u verklaren waarom sommige rechtse politici blij zijn met Poetin?
“Poetin komt in hun ogen over als een sterke leider die een heldere lijn uitzet. Iemand die niet houdt van gesteggel en problemen oplost. In een land als Nederland, waarin we een cultuur van consensus kennen, zijn sommigen vatbaar voor dit type leiderschap. Een bijeffect in mijn ogen is dat Poetin er vaak in slaagt om linkse politici boos te maken. En dit zijn juist de mensen waaraan sommige rechtse politici een hekel aan hebben. En als Nederlandse collega -politici als het grote kwaad worden beschouwd, is de stap om Poetin te steunen klein.
Dit past bij een ontwikkeling waarin men politiek niet meer scheidt van het landsbelang. Persoonlijk vind ik dit zorgelijk. Het is een misverstand dat wanneer iemand als Sigrid Kaag A zegt, het antwoord per definitie B moet zijn. Sommige rechtse politici vinden het soms lastig om toe te geven dat bewindslieden als zij soms gewoon gelijk hebben.”
"Poetin toont zich steeds duidelijker de leider van conservatief Europa", stelde Baudet onlangs. Heeft hij een punt?
“Zijn beleid is een demografische ramp: kleine gezinnen, huiselijk geweld en een complete leegloop van voormalig welvarende plattelandsregio's”, antwoordt Hendriks. “De abortusgraad is gigantisch hoog en religie staat in Rusland in dienst van de staat. Hij conserveert niks. Ik zou hem dan ook zeker niet de ontwikkelaar van het ideaalbeeld van rechts-conservatieven kunnen noemen. In verkiezingsprogramma’s hameren rechts-conservatieve partijen op vrijheid en democratie. Eén ding is zeker: dit heeft Poetin niet hoog in het vaandel staan.”
U schreef: 'Rusland steunt communisten op Cuba, socialisten in Venezuela en tirannen in Afrika', schreef u in dit Twitterdraadje. Hoe komt die steun tot uiting?
“De voormalige Sovjet-Unie en Cuba waren bevriend. Die historische band tussen Cuba en het huidige Rusland is nog altijd sterk. En nadat de Venezolaanse president Maduro steun zocht om staande te blijven, verwelkomde hij Russische huurlingen. Rusland gaat hierin mee om in de ‘achtertuin’ van de Verenigde Staten te kunnen stoken. Ook in Afrikaanse landen zijn huurlingen, die vanuit het Kremlin worden aangestuurd, actief om de belangen van Rusland te behartigen. Poetin wil het Westen destabiliseren. Wie bereid is om met hem samen te werken is min of meer zijn pion en dan maakt het niet uit of je communistische, socialistische of liberale principes hebt.”
Wat hebben conservatief-rechtse partijen in Nederland eigenlijk wél gemeenschappelijk met Poetin?
“Wie zich conservatief en rechts noemt heeft weinig met Poetin gemeen”, stelt de parlementair beleidsmedewerker. “Tegelijkertijd zie ik in bepaalde rechtse kring de behoefte naar het centraliseren van macht, wat soms gepaard gaat met streven naar een autocratisch model. In dat geval zie ik wél overeenkomsten, maar die zijn niet van toepassing op principes van een rechts-conservatief in Nederland die waarde hecht aan een open samenleving waarin ruimte is om met elkaar van mening te verschillen.
Opvallend is dat sommige politici in Nederland tegen het centraliseren van macht zijn, maar dit vanuit een Russisch perspectief wel kunnen waarderen. Bij Poetin is het cool en hier moet het er wel democratisch aan toe gaan. Dat is niet consistent.”
JA21 organiseerde afgelopen weekend de Woke-conferentie. Als het gaat om het gedachtegoed achter de woke-beweging, zitten rechts-conservatieven en Poetin dan wel op één lijn?
“Ik denk dat Poetin het woke-gebeuren wel prima vindt, omdat daarmee wordt gezaagd aan de stoelpoten van westerse waarden . De woke-beweging is een uiterst efficiënte manier om het Westen te destabiliseren. Ik denk dat we kunnen concluderen dat rechtsextremisme en de woke-gekkigheid niet veel hebben bijgedragen aan stabiliteit in landen als de VS.”
Hendriks benadrukt achter het Oekraïens-Russische conflict een complexe wereld schuilgaat. “Dit is bij uitstek een onderwerp waar mensen in de kroeg een mening over hebben. Het is gemakkelijk om over dit onderwerp een mening te ventileren. Maar vergeet niet dat deze thematiek minstens zo complex is als onderwijsbeleid, zorg en pensioenen , waar mensen in de kroeg liever niet over babbelen.”