Fuseren? Als het aan Benide ligt, liever niet

Interviews8 juni 20227 minuten Lars Doorten

In een poging van links om tot intensievere samenwerking te komen, pleiten de partijtoppen van de Partij van de Arbeid en GroenLinks voor een fusie van de fracties van de Eerste Kamer. Maar blijft het daarbij? Zijn er ideeën voor een algehele fusie? Kan je überhaupt wel één fractie hebben in de Eerste Kamer en tegelijkertijd twee verschillende fracties hebben in de Tweede Kamer? En wat vinden kritische leden van deze fusie?

Lees ook

Wilders haalt uit naar PvdA'er die hem in extreemrechtse hoek zet: 'Leugens'

In het kader van ‘buiten je bubbel’ sprak ik met GroenLinks-lid Benide Bolumba (Bennie). Deze progressieve student Creative Business is tegen de fusering van de Eerste Kamerfracties en geeft in dit interview zijn kritische mening over de fusieplannen.

Wie ben je, wat studeer je en hoe ben je actief binnen GroenLinks?
"Ik ben Benide Bolumba, twintig jaar oud. Vrienden kennen mij als Bennie. Ik studeer momenteel Creative Business en ik ben nu actief bij GroenLinks sinds een halfjaar en ik ben nu anderhalf jaar lid. Sinds kort help ik hier en daar mee bij de GroenLinks-fractie in mijn gemeente. Ik ben bezig om een jongerenafdeling op te richten voor Drenthe en voor de rest was ik bij de afgelopen verkiezingen erg actief in het campagneteam."

Kan je ons iets meer vertellen over de aanstaande fusie?
"Het ding is, zoals ik het zie, de partijtop wil heel graag een fusie. Want zoals je ziet staat GroenLinks er in de peilingen weer een stuk beter voor (12-14 zetels), dat is voor GroenLinks echt best wel goed. Het is vaak zo: als het bij GroenLinks goed gaat wil de PvdA fuseren en als de PvdA goed gaat hoor je vaak geluiden uit het GroenLinks-kamp over fuseren. Het gaat nu om de fracties van de Eerste Kamer. Als je daarop inzet, is dat eigenlijk al de eerste stap richting een onomkeerbare fusie. Je kan niet in de Eerste Kamer een gezamenlijke partij zijn en in de Tweede Kamer niet. Verdere stappen zullen dan gezet worden. De partijtop framet het als een ‘’hechtere samenwerking’’, maar dat is niet hoe het zit’’.

Nou weet ik van jou dat je tegen deze fusie bent, kan je mij misschien uitleggen waarom?
"Nou er zijn wel meerdere redenen, maar eigenlijk heeft GroenLinks de PvdA helemaal niet nodig om een groene en linkse partij te zijn. Op de punten waarop we het eens zijn, moeten we zeker met de PvdA samenwerken. Alleen ik zie ook een probleem om met een partij in zee te gaan die onder andere het boerkaverbod steunde. Daarnaast steunt de PvdA het CETA-verdrag, wat goed is voor multinationals, maar slecht voor het milieu en klimaat. Het is goed dat de PvdA er is en we hebben de sociaaldemocraten nodig op links, maar als je kijkt naar de basis van de twee partijen, hebben ze gewoon hele verschillende geluiden.’’

Kan je mij uitleggen wat volgens jou de voornaamste verschillen tussen de PvdA en GroenLinks zijn?
"Nou ja, zoals ik al zei bijvoorbeeld: Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat we zouden willen samenwerken met een partij die het boerkaverbod steunt. Daar kan ik met mijn hoofd gewoon niet bij. Daarnaast probeert de PvdA dingen te verbeteren binnen het kapitalistische systeem en GroenLinks probeert dat hele systeem op zichzelf te veranderen. Dat maakt dat er geregeld andere visies zijn op bepaalde dingen."

Wat vind je ervan dat GroenLinks de fusie voorlegt aan de leden via een ledenreferendum?
"Het feit dat ze al iets van een referendum doen, daar ben ik al tevreden mee. De interne partijdemocratie kan veel beter, dus eigenlijk is dat heel wat. Waar ik problemen mee heb is dat dit best wel kort dag voorgelegd wordt. Dingen als een fusie zijn zo groot en fundamenteel dat je dat op een congres wil beslissen. Nou hebben wij de pech dat ons congres in februari was en de partij gaat waarschijnlijk geen extra congres uitschrijven. Uiteindelijk hebben ze nu dus drie bijeenkomsten gehouden in Arnhem, Rotterdam en laatst in Groningen. Daar ging Jesse Klaver vragen beantwoorden over hoe hij die linkse samenwerking voor zich zag. Ik ben blij dat het aan de leden wordt voorgelegd, maar dat gezegd hebbende, had ik dit veel liever op een congres gezien.’’

Wat zouden eventuele voordelen van de fusie kunnen zijn?
"Op het moment dat alles helemaal volgens plan gaat, dus stel dat GroenLinks het goed doet en PvdA het ook goed doet. Als dat zo is, dan heb je wel een heel sterk links blok. En dan zou het kabinet in de Eerste Kamer over links moeten. Je weet bijvoorbeeld dat JA21 een grote fractie heeft in de Eerste Kamer. Óf je gaat over rechts en vraagt JA21 of ze mee willen doen (of twee andere partijen die er heil in zien) óf je gaat over links. In de Eerste Kamer is links daarom best wel sterk. Mocht alles goed gaan, dan zou het best wat mooie dingen kunnen opleveren. Het ding is alleen dat ik dat niet zie gebeuren."

Wat zijn volgens jou de nadelen van de fusie?
"Je hebt nu van die mensen, vooral van de PvdA, die zeggen: "GroenLinks verschilt helemaal niet zoveel van de PvdA". En dat is het probleem. We zijn wat meer links liberaal geworden en dat zou niet zo moeten zijn. GroenLinks zou in mijn ogen nog veel groener, veel linkser en veel progressiever moeten zijn dan dat het nu is. Het grote probleem van een fusie is denk ik ook dat de idealen van GroenLinks daarbij best wel verwateren. Het wordt dan in plaats van knalgroen en fel rood, veel minder groen en rood. Daarmee verliezen we uiteindelijk allemaal. Het grootste nadeel is dus vooral dat GroenLinks minder groen en minder links wordt. En daar ben ik geen lid voor geworden."

Maar je ziet toch ook dat links in de peilingen niet zo goed gaat? Is het dan juist niet tijd voor een betere samenwerking? Samen sta je sterker!
"Op punten waar we het eens zijn, vind ik het goed dat we intensief gaan samenwerken. Al moeten we niet onze kameraden van de Partij voor de Dieren en BIJ1 vergeten. Maar, zoals Huub Bellemakers op Twitter een keer zei: 'Goede vrienden hoeven niet te trouwen'. Er is eigenlijk niet echt een goede reden om een fusiepartij te worden, omdat je ook niet kan garanderen dat de partij dan even populair blijft. Al dat fusie-geneuzel kost ook tijd en energie die we ook kunnen steken in het oplossen van problemen."

Wat denk je dat het grootste gevolg is van de fusie?
"Ik heb wel het gevoel dat er voor gestemd gaat worden. Het grootste gevolg... dat moeten we nog maar zien. Stel je voor dat het een groot succes is, prima, heel erg tof! Maar ik heb niet het gevoel dat het dat grote succes gaat worden wat ons wordt voorgehouden. Jesse Klaver zei in Groningen: "Alles is mogelijk en we moeten dingen proberen". Maar stel nou dat achteraf blijkt dat het toch niet zo leuk, fijn en goed is, ben ik bang dat je best veel ontevreden leden krijgt."

Wat zou er op rechts kunnen gebeuren, als de fusie doorgaat?
"Ik denk niet persé dat er veel mensen zullen overstappen naar rechts. Ik denk dat er misschien een handjevol zullen zijn die dat gaan doen. Maar ik denk dat de meeste mensen dan zouden overstappen naar BIJ1, de SP of de Partij voor de Dieren, als ze weggaan. We moeten uiteindelijk ook nog maar zien hoeveel mensen er weggaan. Misschien zit ik er naast en gaat er slechts een klein aantal leden weg. Ik denk niet echt dat rechts hier van gaat groeien, maar ik denk wel dat er dan geen stabiel en sterk links zal zijn om tegen rechts op te treden."

Wat ga jij de komende dagen nog doen om mede-GroenLinksers te overtuigen om tegen te stemmen?
"Ik probeer gewoon op mijn sociale media het debat aan te gaan met mensen. Ik probeer mensen in mijn directe omgeving zoals DWARS’ers (jeugd-afdeling GroenLinks, red.) proberen te overtuigen. Ik ga zo hard mogelijk campagne voeren om mensen die nog moeten stemmen te overtuigen om die fusie niet te doen."

Stel dat deze fusie er komt, wat zou je dan doen met je lidmaatschap?
"Goeie vraag. Als het alleen bij een fusie in de Eerste Kamer blijft en Klaver zich aan zijn woord houdt, dan denk ik dat ik onder voorbehoud blijf. Dat gezegd hebbende, mijn hand is boven de knop. Ik ga dan wel twijfelen. Ik ben niet bang voor kritiek vanuit de partij op mijn standpunt. Er zijn wel meer mensen zoals ik, ook mensen mensen met een politieke functie, die er ongeveer zo instaan als ik. Zolang de strijd nog niet gestreden is, wil ik ook niet weggaan. Als de standpunten van GroenLinks bij een volledige fusie echt zo erg verwateren als ik denk dat ze dat gaan doen, dan ga ik wel iets anders doen."

Heb je nog een boodschap voor je mede GroenLinksers?
"Doe het niet. Zorg gewoon dat GroenLinks een eigen geluid heeft, want dat hebben we wel. We hebben heel veel problemen die we moeten oplossen. En dat gaat niet lukken als we intern blijven navelstaren over een fusie. Klimaat is enorm belangrijk. Wonen is enorm belangrijk. Mensen die niet eerlijk betaald worden voor hun werk moet ook niet kunnen. Je hebt nog tot 10 juni, dus stem de komende dagen tegen de fusie als je dat nog kan!"

Meerartikelen

Nieuws

Peiling: BBB op 18 zetels, daarmee tweede partij van Nederland

In de nieuwe zondagspeiling van Maurice de Hond stijgt de BoerBurgerBeweging (BBB) maar liefst vier zetels in een week tijd. Door deze flinke stijging is de partij van Caroline van der Plas de tweede partij van Nederland met 18 zetels. De VVD wordt g

Nieuws

BIJ1-voorzitter stapt op: 'Ik ben als zwarte vrouw nog nooit zo respectloos behandeld'

De landelijke voorzitter van BIJ1, Jursica Mills, legt haar functie per direct neer. Mills kan niet langer meer omgaan met de toxische werksfeer binnen haar partij en zal daarom per direct stoppen. De partijtop van BIJ1 heeft aangegeven al veel werk

Nieuws

Oud VVD-prominent overgestapt naar BBB

Gert-Jan Oplaat, voormalig VVD-Kamerlid, heeft bekend gemaakt vanaf heden lid te zijn van de BoerBurgerBeweging (BBB). Een week geleden maakte Oplaat bij Op1 zich niet langer thuis te voelen bij de VVD en de partij te gaan verlaten. Inmiddels heeft O

Nieuws

Koning springt in de bres voor boeren: "Er moet perspectief gegeven worden"

Koning Willem-Alexander heeft het opgenomen voor de Nederlandse boeren. Volgens de Koning moet er namelijk wel perspectief komen, iets wat nu ontbreekt. Daarnaast gaf hij aan dat het koningshuis de boeren een warm hart toedraagt.  Koning Willem-Alexa

Nieuws

Man die huis van BVNL-leider Van Haga binnendrong weer op vrije voeten

De man die donderdagmiddag de woning van Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) binnendrong is weer op vrije. De Tweede Kamer heeft aangifte gedaan tegen de inbreker, aldus het AD. Van Haga deed donderdag al een oproep aan zijn medepolitici om te stoppen me

Nieuws

Amerikaans Hooggerechtshof schaft landelijk recht abortus af: Biden spreekt van "tragische fout"

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft een historisch besluit genomen en de pro-abortus uitspraak van Roe vs. Wade teruggedraaid. Hierdoor is het landelijke recht op abortus afgeschaft. De vraag of vrouwen wel of niet abortus mogen plegen i

Nieuws

D66 stopte kritische stikstofconclusies van eigen focusgroep in doofpot: het zou FVD namelijk in de kaart spelen

Professor Han Lindeboom heeft op NPO Radio 2 een boekje open gedaan over de werkwijze van D66. Lindeboom was betrokken bij een focusgroep van de democraten die bezig was met het stikstofdossier. Tijdens diverse bijeenkomsten focuste deze groep zich o

Nieuws

Kabinet zet in op flexwoningen voor asielopvang, sluit dwang niet uit

Het kabinet ziet het sneller bouwen van tijdelijke woningen als een manier om de asielcrisis aan te pakken. Het kabinet zet alles op alles om dit jaar 7.500 tijdelijke huizen te realiseren. Toch sluit het kabinet niet uit dwang te gaan gebruiken om g

Opinie

Opinie

Klimaatcommunisten zijn een gevaar voor de staatsveiligheid

In Rotterdam participeerden afgelopen weekend duizenden mensen in een klimaatmars. Het ultieme doel van deze mensen: zorgen dat de opwarming van de aarde onder de 1,5 °c blijft. Maar dit was niet het enige waar de demonstranten voor actievoerden. Bla

Opinie

Waarom inclusief onderwijs zo gevaarlijk is

Inclusief onderwijs. Onderwijs waarin elk kind, ongeacht sociale of culturele achtergrond, beperking of handicap, emotionele of gedragsproblemen zijn of haar maximale talenten kan ontplooien. Onderwijs, waarin alle kinderen samen en gelijk in de klas

Opinie

Journalisten zijn een doorgeefluik, ook al vindt de Ombudsman NPO Margot Smit dat een gruwel

Sinds januari 2022, het moment waarop ON! de NPO is komen versterken, voldoet de NPO beter aan haar publieke opdracht dan daarvoor. Maar Margot Smit, de Ombudsman NPO, denkt daarover anders in een kritisch rapport dat zij over ON! heeft geschreven. D

Opinie

Utopia versus realiteit

Dienen wij, het machtige Westen, onze kernwapens te verminderen voor een wereld zonder oorlog of dienen wij, het machtige Westen, ons te bewapenen met kernwapens om ons te beschermen tegen de dreigingen uit Rusland of China? Het was dé vraag afgelope

Opinie

Cultuursubsidies leiden tot staatspropaganda en zielloze kunst

Het was al decennia lang een trend, maar tijdens de coronacrisis werd het pas echt zichtbaar: de Nederlandse cultuursector zit onder de plak bij de overheid. Cultuur hoort uitdagend, provocerend en het verst verwijderd van politieke correctheid te zi

Opinie

NPO Ombudsman Margot Smit diskwalificeert ten onrechte Kamerlid Simone Kerseboom (FVD)

“De NPO is van plan omroep Ongehoord Nederland een financiële sanctie op te leggen. De NPO zet die stap na een kritisch rapport van de ombudsman van de NPO van vorige week. De NPO wil de omroep nog wel de kans geven zijn kant van het verhaal te verte

Leesmeeropinie

Interviews

Interviews

De politicus met de drang naar vrijheid: Wybren van Haga

Den Haag – In de afgelopen vijf jaar is er flink wat veranderd in de politieke carrière van Wybren van Haga. Op 31 oktober 2017 werd hij verkozen als Tweede Kamerlid voor de VVD, de partij die hem nog geen twee jaar later eruit gooide. Hij ging door

Interviews

Toeslagenmoeder Agnes Plaatje over VVD-actie: “Het was minachting”

Vorige week donderdag werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de uithuisplaatsingen van kinderen van ouders uit de toeslagenaffaire. Daarbij liepen de emoties soms hoog op. Tijdens de bijdrage van de VVD liepen toeslagenouders weg van de publiek

Interviews

Olaf Ephraim: "BVNL heeft argwaan aan een grote overheid"

DEN HAAG – De Tweede Kamer kent ondertussen alweer 20 fracties,  waarvan de helft nog niet veel langer bestaat dan vijf jaar. Wij spraken Olaf Ephraim, de penningmeester, Tweede Kamerlid medeoprichter van BVNL (in de Tweede Kamer bekend als Groep Van

Interviews

De wensdroom over een Europees leger. Toine Beukering over de onhaalbaarheid en onwenselijkheid van dit plan

Vanuit de Europese Unie wordt het geluid voor de vorming van een Europees leger alsmaar luider. Critici zien in de komst van de recent aangekondigde flitsmacht de opmaat naar een echt Europees leger. Volgens JA21-Senator Toine Beukering is het idee v

Interviews

Hugo de Jonge was ondanks kritiek wetenschappers groot voorstander coronapaspoort

Uit WOB-documenten is gebleken dat toenmalig coronaminister Hugo de Jonge en de Europese Unie voorstanders waren van een coronapaspoort. Echter dachten wetenschappers medio 2020 hier anders over: zij zagen weinig heil in deze politieke plannen. Nieuw

Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nieuws

PVV'er sloopt ChristenUnie: "Grote woorden, beetje pruttelen, niet doorpakken"

PVV-Kamerlid Edgar Mulder was donderdag tijdens het stikstofdebat enorm kritisch op de ChristenUnie. Tijdens debatten weet die partij zich zo neer te zetten alsof ze wel degelijk op komen voor de landbouwsector, maar onderaan de streep pakt de partij

Nieuws

Ongekend: man dringt woning Wybren van Haga binnen. "Het gaat veel te ver nu"

Een man is donderdagmiddag de woning van Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) binnengedrongen. Dat zei het Kamerlid plotseling tijdens het debat over het stikstofbeleid. Van Haga doet een oproep aan zijn medepolitici om te stoppen met elkaar voor van alle

Nieuws

Kijken: emotionele boer spreekt Kamerleden toe: "Het is oorlog"

Donderdagmiddag vond zich er een bijzonder tafereel plaats in de Tweede Kamer. Enkele Kamerleden werden getrakteerd op een zeer emotionele toespraak van boer Koos, die vertelde hoe een boer uit het leven was gestapt vanwege de politieke koers in Den

Nieuws

Bezorgde bewoner sloopt D66-burgemeester om komst van mega AZC

De burgemeester van Velsen-Noord, Frank Dales (D66), is enorm blij met een nieuw prestigeproject in zijn gemeente. Velsen-Noord gaat maar liefst 1000 asielzoekers opvangen op een cruiseschip in de haven. Dat Velsen-Noord slechts 5000 inwoners heeft e

Nieuws

Johnson ziet partijvoorzitter vertrekken na zetelverlies tussentijdse verkiezingen

Oliver Dowden, partijvoorzitter van de Conservatieve Partij in het Verenigd Koninkrijk, heeft zijn functie neergelegd na het zetelverlies in de tussentijdse verkiezingen.  In het kiesdistrict Tiverton-Honiton raakte de partij een belangrijke zetel kw

Nieuws

Van Haga (BVNL) doorziet échte reden onteigenen boeren: 25.000 woningen in Stroe

Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) wil opheldering van stikstofminister Van der Wal over een gigantische uitbreiding van het aantal woningen in Stroe. Voor het dorp, waar woensdag nog het grote boerenprotest plaatsvond en waar boeren van hun gron

Nieuws

Klaver noemt Van der Plas tijdens Kamerdebat "vergif": "Wat hij doet is levensgevaarlijk"

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft fel uitgehaald naar BBB-politica Caroline van der Plas. De politica trekt de stikstofcijfers die de overheid gebruikt in twijfel en wil graag meer opheldering. Volgens Klaver zou Van der Plas niet moeten twijfelen

Nieuws

D66 wil vaart maken met stikstofreductie: "Er is meer nodig"

Terwijl veel politieke partijen in de Tweede Kamer tijdens het stikstofdebat bezwaar maken tegen de nieuwe stikstofplannen van het kabinet en minister Christianne van der Wal, wil D66 juist een tandje meer. De democraten willen juist dat men vaart ga

Nieuws

Oversterfte eind 2021 hoger dan Covid-sterfte: reden onduidelijk

Uit gemeenschappelijk onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM is duidelijk geworden dat de oversterfte in de tweede helft van 2021 hoger lag dan dan de sterfte door Covid-19. Volgens het RIVM is er geen reden om te denk

Nieuws

Waarom Pieter Omtzigt sceptisch is over toelating Oekraïne tot EU

"Zelden is er een Europese top geweest waarbij er zo veel zulke grote uitdagingen op het bord lagen." Dat zei Kamerlid Pieter Omtzigt woensdag tijdens een debat over de aankomende EU-top, waar het conflict tussen Oekraïne en Rusland een belangrijk on

Nieuws

Van Haga (BVNL): Rutte moet stoppen met stoere oorlogstaal

Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) heeft woensdag tijdens een Kamerdebat fel uitgehaald naar premier Mark Rutte tijdens een debat over de komende Europese top waar het conflict tussen Oekraïne en Rusland een belangrijk onderwerp zal zijn. Van Haga verwe

Nieuws

Baudet: "We hebben een oorlog met Rusland als gevolg van de EU en de machtsspelletjes van de Amerikanen"

Tijdens het Tweede Kamerdebat over de Europese top van 23 en 24 juni haalde FVD-leider Thierry Baudet scherp uit naar de Europese Unie én naar de Verenigde Staten. Volgens Baudet is Nederland slachtoffer geworden van de machtspelletjes van de Amerika