Fuseren? Als het aan Benide ligt, liever niet

Interviews 8 juni 2022 7 minuten Lars Doorten
Jesse Klaver en Attje Kuiken

In een poging van links om tot intensievere samenwerking te komen, pleiten de partijtoppen van de Partij van de Arbeid en GroenLinks voor een fusie van de fracties van de Eerste Kamer. Maar blijft het daarbij? Zijn er ideeën voor een algehele fusie? Kan je überhaupt wel één fractie hebben in de Eerste Kamer en tegelijkertijd twee verschillende fracties hebben in de Tweede Kamer? En wat vinden kritische leden van deze fusie?

In het kader van ‘buiten je bubbel’ sprak ik met GroenLinks-lid Benide Bolumba (Bennie). Deze progressieve student Creative Business is tegen de fusering van de Eerste Kamerfracties en geeft in dit interview zijn kritische mening over de fusieplannen.

Wie ben je, wat studeer je en hoe ben je actief binnen GroenLinks?
"Ik ben Benide Bolumba, twintig jaar oud. Vrienden kennen mij als Bennie. Ik studeer momenteel Creative Business en ik ben nu actief bij GroenLinks sinds een halfjaar en ik ben nu anderhalf jaar lid. Sinds kort help ik hier en daar mee bij de GroenLinks-fractie in mijn gemeente. Ik ben bezig om een jongerenafdeling op te richten voor Drenthe en voor de rest was ik bij de afgelopen verkiezingen erg actief in het campagneteam."

Kan je ons iets meer vertellen over de aanstaande fusie?
"Het ding is, zoals ik het zie, de partijtop wil heel graag een fusie. Want zoals je ziet staat GroenLinks er in de peilingen weer een stuk beter voor (12-14 zetels), dat is voor GroenLinks echt best wel goed. Het is vaak zo: als het bij GroenLinks goed gaat wil de PvdA fuseren en als de PvdA goed gaat hoor je vaak geluiden uit het GroenLinks-kamp over fuseren. Het gaat nu om de fracties van de Eerste Kamer. Als je daarop inzet, is dat eigenlijk al de eerste stap richting een onomkeerbare fusie. Je kan niet in de Eerste Kamer een gezamenlijke partij zijn en in de Tweede Kamer niet. Verdere stappen zullen dan gezet worden. De partijtop framet het als een ‘’hechtere samenwerking’’, maar dat is niet hoe het zit’’.

Nou weet ik van jou dat je tegen deze fusie bent, kan je mij misschien uitleggen waarom?
"Nou er zijn wel meerdere redenen, maar eigenlijk heeft GroenLinks de PvdA helemaal niet nodig om een groene en linkse partij te zijn. Op de punten waarop we het eens zijn, moeten we zeker met de PvdA samenwerken. Alleen ik zie ook een probleem om met een partij in zee te gaan die onder andere het boerkaverbod steunde. Daarnaast steunt de PvdA het CETA-verdrag, wat goed is voor multinationals, maar slecht voor het milieu en klimaat. Het is goed dat de PvdA er is en we hebben de sociaaldemocraten nodig op links, maar als je kijkt naar de basis van de twee partijen, hebben ze gewoon hele verschillende geluiden.’’

Kan je mij uitleggen wat volgens jou de voornaamste verschillen tussen de PvdA en GroenLinks zijn?
"Nou ja, zoals ik al zei bijvoorbeeld: Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat we zouden willen samenwerken met een partij die het boerkaverbod steunt. Daar kan ik met mijn hoofd gewoon niet bij. Daarnaast probeert de PvdA dingen te verbeteren binnen het kapitalistische systeem en GroenLinks probeert dat hele systeem op zichzelf te veranderen. Dat maakt dat er geregeld andere visies zijn op bepaalde dingen."

Wat vind je ervan dat GroenLinks de fusie voorlegt aan de leden via een ledenreferendum?
"Het feit dat ze al iets van een referendum doen, daar ben ik al tevreden mee. De interne partijdemocratie kan veel beter, dus eigenlijk is dat heel wat. Waar ik problemen mee heb is dat dit best wel kort dag voorgelegd wordt. Dingen als een fusie zijn zo groot en fundamenteel dat je dat op een congres wil beslissen. Nou hebben wij de pech dat ons congres in februari was en de partij gaat waarschijnlijk geen extra congres uitschrijven. Uiteindelijk hebben ze nu dus drie bijeenkomsten gehouden in Arnhem, Rotterdam en laatst in Groningen. Daar ging Jesse Klaver vragen beantwoorden over hoe hij die linkse samenwerking voor zich zag. Ik ben blij dat het aan de leden wordt voorgelegd, maar dat gezegd hebbende, had ik dit veel liever op een congres gezien.’’

Wat zouden eventuele voordelen van de fusie kunnen zijn?
"Op het moment dat alles helemaal volgens plan gaat, dus stel dat GroenLinks het goed doet en PvdA het ook goed doet. Als dat zo is, dan heb je wel een heel sterk links blok. En dan zou het kabinet in de Eerste Kamer over links moeten. Je weet bijvoorbeeld dat JA21 een grote fractie heeft in de Eerste Kamer. Óf je gaat over rechts en vraagt JA21 of ze mee willen doen (of twee andere partijen die er heil in zien) óf je gaat over links. In de Eerste Kamer is links daarom best wel sterk. Mocht alles goed gaan, dan zou het best wat mooie dingen kunnen opleveren. Het ding is alleen dat ik dat niet zie gebeuren."

Wat zijn volgens jou de nadelen van de fusie?
"Je hebt nu van die mensen, vooral van de PvdA, die zeggen: "GroenLinks verschilt helemaal niet zoveel van de PvdA". En dat is het probleem. We zijn wat meer links liberaal geworden en dat zou niet zo moeten zijn. GroenLinks zou in mijn ogen nog veel groener, veel linkser en veel progressiever moeten zijn dan dat het nu is. Het grote probleem van een fusie is denk ik ook dat de idealen van GroenLinks daarbij best wel verwateren. Het wordt dan in plaats van knalgroen en fel rood, veel minder groen en rood. Daarmee verliezen we uiteindelijk allemaal. Het grootste nadeel is dus vooral dat GroenLinks minder groen en minder links wordt. En daar ben ik geen lid voor geworden."

Maar je ziet toch ook dat links in de peilingen niet zo goed gaat? Is het dan juist niet tijd voor een betere samenwerking? Samen sta je sterker!
"Op punten waar we het eens zijn, vind ik het goed dat we intensief gaan samenwerken. Al moeten we niet onze kameraden van de Partij voor de Dieren en BIJ1 vergeten. Maar, zoals Huub Bellemakers op Twitter een keer zei: 'Goede vrienden hoeven niet te trouwen'. Er is eigenlijk niet echt een goede reden om een fusiepartij te worden, omdat je ook niet kan garanderen dat de partij dan even populair blijft. Al dat fusie-geneuzel kost ook tijd en energie die we ook kunnen steken in het oplossen van problemen."

Wat denk je dat het grootste gevolg is van de fusie?
"Ik heb wel het gevoel dat er voor gestemd gaat worden. Het grootste gevolg... dat moeten we nog maar zien. Stel je voor dat het een groot succes is, prima, heel erg tof! Maar ik heb niet het gevoel dat het dat grote succes gaat worden wat ons wordt voorgehouden. Jesse Klaver zei in Groningen: "Alles is mogelijk en we moeten dingen proberen". Maar stel nou dat achteraf blijkt dat het toch niet zo leuk, fijn en goed is, ben ik bang dat je best veel ontevreden leden krijgt."

Wat zou er op rechts kunnen gebeuren, als de fusie doorgaat?
"Ik denk niet persé dat er veel mensen zullen overstappen naar rechts. Ik denk dat er misschien een handjevol zullen zijn die dat gaan doen. Maar ik denk dat de meeste mensen dan zouden overstappen naar BIJ1, de SP of de Partij voor de Dieren, als ze weggaan. We moeten uiteindelijk ook nog maar zien hoeveel mensen er weggaan. Misschien zit ik er naast en gaat er slechts een klein aantal leden weg. Ik denk niet echt dat rechts hier van gaat groeien, maar ik denk wel dat er dan geen stabiel en sterk links zal zijn om tegen rechts op te treden."

Wat ga jij de komende dagen nog doen om mede-GroenLinksers te overtuigen om tegen te stemmen?
"Ik probeer gewoon op mijn sociale media het debat aan te gaan met mensen. Ik probeer mensen in mijn directe omgeving zoals DWARS’ers (jeugd-afdeling GroenLinks, red.) proberen te overtuigen. Ik ga zo hard mogelijk campagne voeren om mensen die nog moeten stemmen te overtuigen om die fusie niet te doen."

Stel dat deze fusie er komt, wat zou je dan doen met je lidmaatschap?
"Goeie vraag. Als het alleen bij een fusie in de Eerste Kamer blijft en Klaver zich aan zijn woord houdt, dan denk ik dat ik onder voorbehoud blijf. Dat gezegd hebbende, mijn hand is boven de knop. Ik ga dan wel twijfelen. Ik ben niet bang voor kritiek vanuit de partij op mijn standpunt. Er zijn wel meer mensen zoals ik, ook mensen mensen met een politieke functie, die er ongeveer zo instaan als ik. Zolang de strijd nog niet gestreden is, wil ik ook niet weggaan. Als de standpunten van GroenLinks bij een volledige fusie echt zo erg verwateren als ik denk dat ze dat gaan doen, dan ga ik wel iets anders doen."

Heb je nog een boodschap voor je mede GroenLinksers?
"Doe het niet. Zorg gewoon dat GroenLinks een eigen geluid heeft, want dat hebben we wel. We hebben heel veel problemen die we moeten oplossen. En dat gaat niet lukken als we intern blijven navelstaren over een fusie. Klimaat is enorm belangrijk. Wonen is enorm belangrijk. Mensen die niet eerlijk betaald worden voor hun werk moet ook niet kunnen. Je hebt nog tot 10 juni, dus stem de komende dagen tegen de fusie als je dat nog kan!"

Meer interessante content lezen? Klik dan hier: https://nieuwrechts.nl/105189-de-financile-waarheid-achter-massamigratie/SXV3SVhwYjNPQU15b2hPVmpydSs5eVhhOXFML1JoeW5PUzkyUklmbHpvUnZWRnJzTXc9PQ
Blijf via NieuwRechts.nl op de hoogte van het laatste nieuws voor rechts en conservatief denkend Nederland! Start je gratis maand nu via https://nieuwrechts.nl/landing

Groeiend wantrouwen in de overheid? Niet gek als de overheid eigen burgers negeert

Beluister onze podcast

Slavernijherdenking, strafbare illegaliteit & statushouders met dubbele woning
Of beluister op:

Meerartikelen

Windmolen
Onderzoek

Proef met zwarte wiek op windmolens faalt: niet minder vogeldoden in Groningen

Het zwart schilderen van één rotorblad op windmolens in de Eemshaven heeft niet geleid tot minder dode vogels. Dat blijkt uit de resultaten van een meerjarige proef van de provincie Groningen en energiebedrijf RWE. 'Er is geen opvallend verschil waar

Duitse rechtbank
Nieuws

Rechter beslist: Duitse overheid moet Afghaanse familie van 14 visum geven

De Duitse overheid moet een Afghaanse vrouw en haar dertien familieleden toelaten. Dat heeft de bestuursrechter in Berlijn besloten. De familie krijgt daarmee alsnog een visum voor Duitsland. Ze beriepen zich op een opnamebelofte van de Duitse regeri

rutte
Nieuws

Slovenië twijfelt aan NAVO-lidmaatschap: regering kondigt referendum aan

De Sloveense regering wil het volk raadplegen over het NAVO-lidmaatschap. Premier Robert Golob kondigde vrijdag aan dat er een raadgevend referendum komt. Aanleiding is de stijgende druk op NAVO-landen om meer te investeren in defensie. Tijdens de NA

azc
Video

Overheid sluit burger uit bij azc-plannen

Steeds vaker worden plannen voor nieuwe asielzoekerscentra (azc's) doorgedrukt zonder dat omwonenden serieus worden betrokken. NieuwRechts-redacteuren Bart en Daniel bespreken in Rechts voor z’n Raap deze kwestie. Aanleiding is een nieuw azc-plan waa

Zweedse vlag
Nieuws

Zweedse integratieminister: ‘Het is geen mensenrecht om in Zweden te wonen’

De nieuwe Zweedse minister van Integratie, Simona Mohamsson, wil migranten laten ondervragen over hun normen en waarden. Ze zegt dat Zweden te lang op onderbuikgevoel heeft vertrouwd bij integratiebeleid. 'Het is tijd voor feiten,' stelt ze, meldt Da

Koe
Onderzoek

Europese veestapel krimpt verder, met Nederland voorop

Het aantal boerderijdieren in Europa daalt gestaag. Uit nieuwe cijfers van Eurostat blijkt dat de Europese veestapel in 2024 opnieuw is gekrompen. Varkens, runderen, schapen en geiten verdwijnen in rap tempo uit het landschap. Nederland doet bovengem

Wagensveld
Nieuws

Celstraf geëist tegen moslimscholier die Pegida-voorman wilde onthoofden

Een 19-jarige scholier uit Eindhoven stond deze week voor de rechter vanwege plannen om een terroristische aanslag te plegen. Zijn doelwit: Pegida-voorman Edwin Wagensveld. In chatgesprekken sprak hij over onthoofding, aanslagen en ‘ongelovigen’ die

Leyen Maydell
Nieuws

Belangenconflict bij euro-rapport Bulgarije? 'Vreemde gang van zaken'

Bulgarije staat op de drempel van toetreding tot de eurozone, maar het Europese rapport dat deze stap moet legitimeren, roept vragen op. Volgens PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra is het opstellen van dat rapport allesbehalve neutraal verlopen: “He

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

migranten
Nieuws

Helft van migranten weigert te werken in Duits vrijwilligerwerkproject

In Duitsland weigert de helft van de migranten mee te doen aan een nieuw project dat hen verplicht om gemeenschapswerk te verrichten. Wie niet meedoet, loopt het risico zijn sociale uitkering te verliezen. Toch laten veel migranten het werk massaal l

Homan
Nieuws

Grensbaaspolitie VS haalt uit na linkse kritiek: ‘We stoppen niet met illegale migranten uitzetten'

Tom Homan, directeur van ICE (de Amerikaanse grenspolitie) heeft stevig uitgehaald naar politici die immigratiehandhavers in diskrediet brengen. In een interview met Fox News reageerde hij op de aanklacht tegen tien personen die betrokken zouden zijn

Le Pen
Nieuws

Le Pen stapt naar Europees Hof om verkiezingsverbod aan te vechten

De Franse politica Marine Le Pen heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Ze wil daarmee haar uitsluiting van verkiezingen ongedaan maken. Le Pen werd in maart veroordeeld voor fraude met EU-geld en mag daar

Geld
Nieuws

Contant geld verder aan banden: Eerste Kamer stemt in met verbod op grote cashtransacties

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe wet die het gebruik van contant geld beperkt. Het gaat om de Wet plan van aanpak witwassen. De kern van de wet: beroeps- en bedrijfsmatige handelaren mogen geen contante betalingen meer aannemen vanaf €

COA
Nieuws

Gemeente kiest voor grote, langdurige asielopvang in Vianen: ‘Geen ruimte voor kleinschalige spreiding’

De gemeente Vijfheerenlanden gaat een voormalig kantoorpand in Vianen ombouwen tot een grootschalige opvanglocatie voor asielzoekers. In eerste instantie worden er 250 mensen opgevangen. Binnen twee jaar moet dat aantal oplopen naar 338. Het gebouw,

Polen
Achtergronden

Burgerpatrouilles aan Pools-Duitse grens: woede over terugkeer van migranten uit Duitsland

Langs de Pools-Duitse grens lopen de spanningen op. In steden als Szczecin en Świnoujście nemen honderden burgers het heft in eigen hand. Met zogeheten “burgerpatrouilles” proberen zij te verhinderen dat Duitsland migranten terugstuurt naar Polen. Vo

Leyen Zelensky
Achtergronden

98 miljard euro: hoe Brussel de Oekraïense bodemloze put blijft vullen

Sinds 2022 stroomt er ongekend veel Europees geld naar Oekraïne. In totaal gaat het om ruim 98 miljard euro. Maar wie houdt toezicht? En wat krijgen Europese belastingbetalers ervoor terug? Terwijl nationale overheden worstelen met begrotingen, schul

kathedraal van Ani
Nieuws

Kathedraal wordt moskee: ‘Islamisering is poging om waarheid uit te wissen’

De beroemde kathedraal van Ani, ooit een van de belangrijkste symbolen van de Armeense beschaving, wordt door Turkije omgevormd tot een moskee. Zonder enige verwijzing naar de Armeense oorsprong of christelijke betekenis, krijgt het gebouw de naam ‘F

ziekenhuis
Nieuws

Arts weigert Israëlische medicijnen voor te schrijven

Een arts van het Universitair Ziekenhuis Leuven weigert nog langer medicijnen van het Israëlische farmabedrijf TEVA voor te schrijven. Het gaat om anesthesist Frederick De Buck, die zijn beslissing openbaar maakte op Facebook. Zijn actie is onderdeel

Marco Kroon
Nieuws

OM gaat Marco Kroon niet vervolgen; stelt 'herstelgesprek' voor

Het Openbaar Ministerie seponeert zowel de zaken tegen vijf demonstranten als de aangifte tegen majoor Marco Kroon. De beslissing volgt na het incident tijdens de Nationale Bevrijdingsdag op 5 mei in Wageningen, waar demonstranten een toespraak wilde

Wilders
Video

Geert Wilders: ‘Ik ga nooit meer mezelf wegcijferen’

Geert Wilders is duidelijker dan ooit: als de PVV na de komende verkiezingen opnieuw de grootste wordt, dan wil hij zelf premier worden. Dat zei hij in een interview met Radio 538. De PVV-leider blikte terug op de mislukte kabinetsformatie en gaf aan

Piperea
Achtergronden

Gheorghe Piperea legt motie van wantrouwen tegen Von der Leyen uit: ‘EU dreigt op Sovjet-Unie te gaan lijken’

Het Europees Parlement debatteert deze week over een motie van wantrouwen tegen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De motie is ingediend door de Roemeense Europarlementariër Gheorghe Piperea (AUF). Hij beschuldigt Von der Leyen van corruptie,