Fuseren? Als het aan Benide ligt, liever niet

Interviews8 juni 20227 minuten Lars Doorten

In een poging van links om tot intensievere samenwerking te komen, pleiten de partijtoppen van de Partij van de Arbeid en GroenLinks voor een fusie van de fracties van de Eerste Kamer. Maar blijft het daarbij? Zijn er ideeën voor een algehele fusie? Kan je überhaupt wel één fractie hebben in de Eerste Kamer en tegelijkertijd twee verschillende fracties hebben in de Tweede Kamer? En wat vinden kritische leden van deze fusie?

In het kader van ‘buiten je bubbel’ sprak ik met GroenLinks-lid Benide Bolumba (Bennie). Deze progressieve student Creative Business is tegen de fusering van de Eerste Kamerfracties en geeft in dit interview zijn kritische mening over de fusieplannen.

Wie ben je, wat studeer je en hoe ben je actief binnen GroenLinks?
"Ik ben Benide Bolumba, twintig jaar oud. Vrienden kennen mij als Bennie. Ik studeer momenteel Creative Business en ik ben nu actief bij GroenLinks sinds een halfjaar en ik ben nu anderhalf jaar lid. Sinds kort help ik hier en daar mee bij de GroenLinks-fractie in mijn gemeente. Ik ben bezig om een jongerenafdeling op te richten voor Drenthe en voor de rest was ik bij de afgelopen verkiezingen erg actief in het campagneteam."

Kan je ons iets meer vertellen over de aanstaande fusie?
"Het ding is, zoals ik het zie, de partijtop wil heel graag een fusie. Want zoals je ziet staat GroenLinks er in de peilingen weer een stuk beter voor (12-14 zetels), dat is voor GroenLinks echt best wel goed. Het is vaak zo: als het bij GroenLinks goed gaat wil de PvdA fuseren en als de PvdA goed gaat hoor je vaak geluiden uit het GroenLinks-kamp over fuseren. Het gaat nu om de fracties van de Eerste Kamer. Als je daarop inzet, is dat eigenlijk al de eerste stap richting een onomkeerbare fusie. Je kan niet in de Eerste Kamer een gezamenlijke partij zijn en in de Tweede Kamer niet. Verdere stappen zullen dan gezet worden. De partijtop framet het als een ‘’hechtere samenwerking’’, maar dat is niet hoe het zit’’.

Nou weet ik van jou dat je tegen deze fusie bent, kan je mij misschien uitleggen waarom?
"Nou er zijn wel meerdere redenen, maar eigenlijk heeft GroenLinks de PvdA helemaal niet nodig om een groene en linkse partij te zijn. Op de punten waarop we het eens zijn, moeten we zeker met de PvdA samenwerken. Alleen ik zie ook een probleem om met een partij in zee te gaan die onder andere het boerkaverbod steunde. Daarnaast steunt de PvdA het CETA-verdrag, wat goed is voor multinationals, maar slecht voor het milieu en klimaat. Het is goed dat de PvdA er is en we hebben de sociaaldemocraten nodig op links, maar als je kijkt naar de basis van de twee partijen, hebben ze gewoon hele verschillende geluiden.’’

Kan je mij uitleggen wat volgens jou de voornaamste verschillen tussen de PvdA en GroenLinks zijn?
"Nou ja, zoals ik al zei bijvoorbeeld: Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat we zouden willen samenwerken met een partij die het boerkaverbod steunt. Daar kan ik met mijn hoofd gewoon niet bij. Daarnaast probeert de PvdA dingen te verbeteren binnen het kapitalistische systeem en GroenLinks probeert dat hele systeem op zichzelf te veranderen. Dat maakt dat er geregeld andere visies zijn op bepaalde dingen."

Wat vind je ervan dat GroenLinks de fusie voorlegt aan de leden via een ledenreferendum?
"Het feit dat ze al iets van een referendum doen, daar ben ik al tevreden mee. De interne partijdemocratie kan veel beter, dus eigenlijk is dat heel wat. Waar ik problemen mee heb is dat dit best wel kort dag voorgelegd wordt. Dingen als een fusie zijn zo groot en fundamenteel dat je dat op een congres wil beslissen. Nou hebben wij de pech dat ons congres in februari was en de partij gaat waarschijnlijk geen extra congres uitschrijven. Uiteindelijk hebben ze nu dus drie bijeenkomsten gehouden in Arnhem, Rotterdam en laatst in Groningen. Daar ging Jesse Klaver vragen beantwoorden over hoe hij die linkse samenwerking voor zich zag. Ik ben blij dat het aan de leden wordt voorgelegd, maar dat gezegd hebbende, had ik dit veel liever op een congres gezien.’’

Wat zouden eventuele voordelen van de fusie kunnen zijn?
"Op het moment dat alles helemaal volgens plan gaat, dus stel dat GroenLinks het goed doet en PvdA het ook goed doet. Als dat zo is, dan heb je wel een heel sterk links blok. En dan zou het kabinet in de Eerste Kamer over links moeten. Je weet bijvoorbeeld dat JA21 een grote fractie heeft in de Eerste Kamer. Óf je gaat over rechts en vraagt JA21 of ze mee willen doen (of twee andere partijen die er heil in zien) óf je gaat over links. In de Eerste Kamer is links daarom best wel sterk. Mocht alles goed gaan, dan zou het best wat mooie dingen kunnen opleveren. Het ding is alleen dat ik dat niet zie gebeuren."

Wat zijn volgens jou de nadelen van de fusie?
"Je hebt nu van die mensen, vooral van de PvdA, die zeggen: "GroenLinks verschilt helemaal niet zoveel van de PvdA". En dat is het probleem. We zijn wat meer links liberaal geworden en dat zou niet zo moeten zijn. GroenLinks zou in mijn ogen nog veel groener, veel linkser en veel progressiever moeten zijn dan dat het nu is. Het grote probleem van een fusie is denk ik ook dat de idealen van GroenLinks daarbij best wel verwateren. Het wordt dan in plaats van knalgroen en fel rood, veel minder groen en rood. Daarmee verliezen we uiteindelijk allemaal. Het grootste nadeel is dus vooral dat GroenLinks minder groen en minder links wordt. En daar ben ik geen lid voor geworden."

Maar je ziet toch ook dat links in de peilingen niet zo goed gaat? Is het dan juist niet tijd voor een betere samenwerking? Samen sta je sterker!
"Op punten waar we het eens zijn, vind ik het goed dat we intensief gaan samenwerken. Al moeten we niet onze kameraden van de Partij voor de Dieren en BIJ1 vergeten. Maar, zoals Huub Bellemakers op Twitter een keer zei: 'Goede vrienden hoeven niet te trouwen'. Er is eigenlijk niet echt een goede reden om een fusiepartij te worden, omdat je ook niet kan garanderen dat de partij dan even populair blijft. Al dat fusie-geneuzel kost ook tijd en energie die we ook kunnen steken in het oplossen van problemen."

Wat denk je dat het grootste gevolg is van de fusie?
"Ik heb wel het gevoel dat er voor gestemd gaat worden. Het grootste gevolg... dat moeten we nog maar zien. Stel je voor dat het een groot succes is, prima, heel erg tof! Maar ik heb niet het gevoel dat het dat grote succes gaat worden wat ons wordt voorgehouden. Jesse Klaver zei in Groningen: "Alles is mogelijk en we moeten dingen proberen". Maar stel nou dat achteraf blijkt dat het toch niet zo leuk, fijn en goed is, ben ik bang dat je best veel ontevreden leden krijgt."

Wat zou er op rechts kunnen gebeuren, als de fusie doorgaat?
"Ik denk niet persé dat er veel mensen zullen overstappen naar rechts. Ik denk dat er misschien een handjevol zullen zijn die dat gaan doen. Maar ik denk dat de meeste mensen dan zouden overstappen naar BIJ1, de SP of de Partij voor de Dieren, als ze weggaan. We moeten uiteindelijk ook nog maar zien hoeveel mensen er weggaan. Misschien zit ik er naast en gaat er slechts een klein aantal leden weg. Ik denk niet echt dat rechts hier van gaat groeien, maar ik denk wel dat er dan geen stabiel en sterk links zal zijn om tegen rechts op te treden."

Wat ga jij de komende dagen nog doen om mede-GroenLinksers te overtuigen om tegen te stemmen?
"Ik probeer gewoon op mijn sociale media het debat aan te gaan met mensen. Ik probeer mensen in mijn directe omgeving zoals DWARS’ers (jeugd-afdeling GroenLinks, red.) proberen te overtuigen. Ik ga zo hard mogelijk campagne voeren om mensen die nog moeten stemmen te overtuigen om die fusie niet te doen."

Stel dat deze fusie er komt, wat zou je dan doen met je lidmaatschap?
"Goeie vraag. Als het alleen bij een fusie in de Eerste Kamer blijft en Klaver zich aan zijn woord houdt, dan denk ik dat ik onder voorbehoud blijf. Dat gezegd hebbende, mijn hand is boven de knop. Ik ga dan wel twijfelen. Ik ben niet bang voor kritiek vanuit de partij op mijn standpunt. Er zijn wel meer mensen zoals ik, ook mensen mensen met een politieke functie, die er ongeveer zo instaan als ik. Zolang de strijd nog niet gestreden is, wil ik ook niet weggaan. Als de standpunten van GroenLinks bij een volledige fusie echt zo erg verwateren als ik denk dat ze dat gaan doen, dan ga ik wel iets anders doen."

Heb je nog een boodschap voor je mede GroenLinksers?
"Doe het niet. Zorg gewoon dat GroenLinks een eigen geluid heeft, want dat hebben we wel. We hebben heel veel problemen die we moeten oplossen. En dat gaat niet lukken als we intern blijven navelstaren over een fusie. Klimaat is enorm belangrijk. Wonen is enorm belangrijk. Mensen die niet eerlijk betaald worden voor hun werk moet ook niet kunnen. Je hebt nog tot 10 juni, dus stem de komende dagen tegen de fusie als je dat nog kan!"

Meerartikelen

Nieuws

Tienduizenden demonstreren tegen Rusland-sancties in Praag

In Praag zijn woensdag tienduizenden Tsjechen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Europese sancties tegen Rusland. De demonstranten willen dat Tsjechië militair neutraal wordt in het conflict, en dat de sancties worden opgeheven. De vorig

Nieuws

Omtzigt wil opheldering over 'last minute' verhogingen van energierekening door leveranciers

Energiebedrijven Eneco, Vattenfall en Greenchoice hebben bekend gemaakt gewoon door te gaan met een tariefverhoging vanaf 1 oktober. Dit tegen afspraken en regels in. Minister Rob Jetten  noemt de verhoging dan ook "zeer onwenselijk". Tweede Kamerlid

Nieuws

Arib: "Bergkamp ging actief op zoek naar klachten over mij"

De leiding van de Tweede Kamer, voorgezeten door de huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66), komt een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA). Arib is verontwaardigd hierover, en beschuldigt

Nieuws

Hongarije gaat definitief referendum uitschrijven over EU-sancties tegen Rusland

Woensdag is de Hongaarse regering bijeengekomen om een knoop door te hakken over het idee van een volksraadpleging omtrent EU-sancties tegen Rusland. De regering heeft definitief besloten om een referendum te houden over het onderwerp.  Maandag steld

Nieuws

NPO-programma associeert melk met 'extreem-rechts hondenfluitje' en 'teken van witte superioriteit'

In een nieuw artikel probeert het journalistieke NPO-programma Brandpunt+ een directe link te zien tussen melk en racisme. Volgens het programma zou extreem-rechts het zuivelproduct verheerlijken als teken van 'witte superioriteit'. Ook wordt er een

Nieuws

Ex-VVD-senator sleept Rutte en VVD voor de rechter

Voormalig Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler sleept haar oude partij de VVD voor de rechter. Naar eigen is haar naam door haar oude partij door het slijk gehaald en wil ze de schade verhalen, aldus Quote. In 2019 werd Duthler na een verloren rechtszaak

Nieuws

Liquidatie-opmerking Derksen wordt door OM gezien als 'mogelijk opruien'

Het Openbaar Ministerie heeft de liquidatie-opmerking van Vandaag Inside-commentator Johan Derksen als strafbaar beoordeeld en dus zal FVD-voorman Thierry Baudet zijn aangifte doorzetten, dat meldt de Telegraaf.  Het Team Bedreigde Politici heeft beo

Nieuws

Van Meijeren hekelt selectiviteit van Kamervoorzitter Bergkamp bij ontnemen woord van politici

Gideon van Meijeren (FVD) vindt dat de huidige Kamervoorzitter, Vera Bergkamp (D66), inconsequent handelt tijdens debatten. Volgens hem ontneemt zij FVD-politici veel te vaak onterecht het woord, terwijl zij dit niet doet wanneer politici van partije

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nieuws

D66 Rotterdam opent aanval op Leger des Heils: 'Het neemt alleen christenen aan als werknemers'

Het Leger des Heil, een evangelisch kerkgenootschap en tevens een maatschappelijke hulpverleningsorganisatie, ligt onder het vergrootglas bij de Rotterdamse D66-afdeling. De sociaal-liberalen vinden het onacceptabel dat een christelijke organisatie a

Nieuws

Bergkamp ontkent 'dolkstoot' bij Arib, maar begrijpt 'alle emoties'

Er komt een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA). Arib was verontwaardigd hierover, en wees meteen naar de huidige Kamervoorzitter Bergkamp aan als dader: "Vera Bergkamp is hier verantwoordeli

Nieuws

Adviseurs aan Kaag: 'Omvallen mkb is gezonde marktdynamiek'

FVD-Kamerlid Freek Jansen heeft de hand gelegd op een beslisnota met adviezen aan de Minister van Financiën, Sigrid Kaag (D66), van topambtenaren. 'Faillisementen van energie-intensieve mkb'ers hebben geen maatschappelijk ontwrichtende werking. Faill

Nieuws

Omtzigt: 'Oversterfte zo hoog, dat je te maken hebt met crisis in publieke gezondheidszorg'

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt kan geen genoegen nemen met het excuus dat wegens privacy redenen allerlei data over de oversterfte niet openbaar gemaakt wordt. Volgens Omtzigt kampt Nederland met een crisis in de publieke gezondheidszorg en moet dit

Nieuws

Hoogleraar UvA wil bètawetenschappen 'dekoloniseren': 'Leerboeken vooral geschreven door witte mensen uit het Globale Noorden'

Hoogleraar Rens Bod vindt dat het hoog tijd is voor een 'dekolonisering van de bètawetenschappen'. De leerboeken zijn volgens hem 'vooral door witte mensen uit het Globale Noorden geschreven', en dit zorgt voor 'eurocentrische bijziendheid'. Daardoor

Nieuws

VVD wil coronapas terug in gereedschapskist: 'We moeten er wel klaar voor zijn deze winter'

Zowel de VVD als D66 zien wel heil in de terugkeer van het coronatoegangsbewijs in de 'wettelijke gereedschapskist'. Volgens de VVD heeft niemand zin in een nieuwe coronagolf, maar is het wel belangrijk om voortijdig goede voorbereidingen te treffen

Nieuws

Provincie Noord-Brabant laat omgekeerde vlaggen weghalen: 'Wegens slechter weer'

De provincie Noord-Brabant heeft kenbaar gemaakt boerenprotestvlaggen langs wegen weg te gaan halen. Wegens het slechtere weer vreest het provincie bestuur dat de vlaggen een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid.  'Slechter weer en mogelij

Nieuws

D66 en CU slaan handen ineen: willen dat Kamervoorzitter makkelijker kan ingrijpen bij ongewenst gedrag

De ChristenUnie en D66 slaan de handen ineen om bedreigingen voorgoed te weren uit de Tweede Kamer. Beide partijen willen dat de Tweede Kamervoorzitter meer instrumenten krijgt om actie te ondernemen als een Kamerlid een andere politicus bedreigt.  I

Nieuws

Energiebedrijven hebben lak aan regels en gaan tariefverhoging vanaf 1 oktober invoeren

Energiebedrijven Eneco, Vattenfall en Greenchoice hebben bekend gemaakt gewoon door te gaan met een tariefverhoging vanaf 1 oktober. Dit tegen afspraken en regels in. Minister Rob Jetten noemt de verhoging dan ook "zeer onwenselijk".  Binnen enkele d

Nieuws

Britse premier Truss maakt klimaatactivisten boos vanwege opschorting milieustandaarden

De Britse premier Liz Truss wil meer handelsvrijheid creëren voor bedrijven. Daarom moeten een paar milieustandaarden worden opgeschort. Maar deze opschorting stuit een aantal klimaatactivisten tegen de borst: "In feite krijgen vervuilers nu een vrij

Nieuws

Raisa Blommestijn hekelt 'schoolplein-niveau' van NPO-prominenten: 'Deze mensen maken zichzelf zo belachelijk'

Een aantal omroepen als KRNO-NCRV, MAX en WNL wil niet meer samenwerken met Ongehoord Nederland op journalistiek gebied, omdat zij vinden dat de omroep "geen journalistiek bedrijft". Een woordvoeder legt uit: "Hun enige doel is het verlengen van de s

Nieuws

D66-prominent schort lidmaatschap op: "Zoveel gebrek aan feitenkennis dat je er radeloos van wordt"

Voormalig D66-Tweede Kamerlid Pieter ter Veer heeft zijn partijlidmaatschap laten opschorten. In een brief aan de partijtop heeft Ter Veer te kennen gegeven zich niet meer te herkennen in zijn partij.   Het oud-D66-Kamerlid volgt nog dagelijks de pol