Fuseren? Als het aan Benide ligt, liever niet

Interviews8 juni 2022 7 minuten Lars Doorten
Jesse Klaver en Attje Kuiken

In een poging van links om tot intensievere samenwerking te komen, pleiten de partijtoppen van de Partij van de Arbeid en GroenLinks voor een fusie van de fracties van de Eerste Kamer. Maar blijft het daarbij? Zijn er ideeën voor een algehele fusie? Kan je überhaupt wel één fractie hebben in de Eerste Kamer en tegelijkertijd twee verschillende fracties hebben in de Tweede Kamer? En wat vinden kritische leden van deze fusie?

In het kader van ‘buiten je bubbel’ sprak ik met GroenLinks-lid Benide Bolumba (Bennie). Deze progressieve student Creative Business is tegen de fusering van de Eerste Kamerfracties en geeft in dit interview zijn kritische mening over de fusieplannen.

Wie ben je, wat studeer je en hoe ben je actief binnen GroenLinks?
"Ik ben Benide Bolumba, twintig jaar oud. Vrienden kennen mij als Bennie. Ik studeer momenteel Creative Business en ik ben nu actief bij GroenLinks sinds een halfjaar en ik ben nu anderhalf jaar lid. Sinds kort help ik hier en daar mee bij de GroenLinks-fractie in mijn gemeente. Ik ben bezig om een jongerenafdeling op te richten voor Drenthe en voor de rest was ik bij de afgelopen verkiezingen erg actief in het campagneteam."

Kan je ons iets meer vertellen over de aanstaande fusie?
"Het ding is, zoals ik het zie, de partijtop wil heel graag een fusie. Want zoals je ziet staat GroenLinks er in de peilingen weer een stuk beter voor (12-14 zetels), dat is voor GroenLinks echt best wel goed. Het is vaak zo: als het bij GroenLinks goed gaat wil de PvdA fuseren en als de PvdA goed gaat hoor je vaak geluiden uit het GroenLinks-kamp over fuseren. Het gaat nu om de fracties van de Eerste Kamer. Als je daarop inzet, is dat eigenlijk al de eerste stap richting een onomkeerbare fusie. Je kan niet in de Eerste Kamer een gezamenlijke partij zijn en in de Tweede Kamer niet. Verdere stappen zullen dan gezet worden. De partijtop framet het als een ‘’hechtere samenwerking’’, maar dat is niet hoe het zit’’.

Nou weet ik van jou dat je tegen deze fusie bent, kan je mij misschien uitleggen waarom?
"Nou er zijn wel meerdere redenen, maar eigenlijk heeft GroenLinks de PvdA helemaal niet nodig om een groene en linkse partij te zijn. Op de punten waarop we het eens zijn, moeten we zeker met de PvdA samenwerken. Alleen ik zie ook een probleem om met een partij in zee te gaan die onder andere het boerkaverbod steunde. Daarnaast steunt de PvdA het CETA-verdrag, wat goed is voor multinationals, maar slecht voor het milieu en klimaat. Het is goed dat de PvdA er is en we hebben de sociaaldemocraten nodig op links, maar als je kijkt naar de basis van de twee partijen, hebben ze gewoon hele verschillende geluiden.’’

Kan je mij uitleggen wat volgens jou de voornaamste verschillen tussen de PvdA en GroenLinks zijn?
"Nou ja, zoals ik al zei bijvoorbeeld: Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat we zouden willen samenwerken met een partij die het boerkaverbod steunt. Daar kan ik met mijn hoofd gewoon niet bij. Daarnaast probeert de PvdA dingen te verbeteren binnen het kapitalistische systeem en GroenLinks probeert dat hele systeem op zichzelf te veranderen. Dat maakt dat er geregeld andere visies zijn op bepaalde dingen."

Wat vind je ervan dat GroenLinks de fusie voorlegt aan de leden via een ledenreferendum?
"Het feit dat ze al iets van een referendum doen, daar ben ik al tevreden mee. De interne partijdemocratie kan veel beter, dus eigenlijk is dat heel wat. Waar ik problemen mee heb is dat dit best wel kort dag voorgelegd wordt. Dingen als een fusie zijn zo groot en fundamenteel dat je dat op een congres wil beslissen. Nou hebben wij de pech dat ons congres in februari was en de partij gaat waarschijnlijk geen extra congres uitschrijven. Uiteindelijk hebben ze nu dus drie bijeenkomsten gehouden in Arnhem, Rotterdam en laatst in Groningen. Daar ging Jesse Klaver vragen beantwoorden over hoe hij die linkse samenwerking voor zich zag. Ik ben blij dat het aan de leden wordt voorgelegd, maar dat gezegd hebbende, had ik dit veel liever op een congres gezien.’’

Wat zouden eventuele voordelen van de fusie kunnen zijn?
"Op het moment dat alles helemaal volgens plan gaat, dus stel dat GroenLinks het goed doet en PvdA het ook goed doet. Als dat zo is, dan heb je wel een heel sterk links blok. En dan zou het kabinet in de Eerste Kamer over links moeten. Je weet bijvoorbeeld dat JA21 een grote fractie heeft in de Eerste Kamer. Óf je gaat over rechts en vraagt JA21 of ze mee willen doen (of twee andere partijen die er heil in zien) óf je gaat over links. In de Eerste Kamer is links daarom best wel sterk. Mocht alles goed gaan, dan zou het best wat mooie dingen kunnen opleveren. Het ding is alleen dat ik dat niet zie gebeuren."

Wat zijn volgens jou de nadelen van de fusie?
"Je hebt nu van die mensen, vooral van de PvdA, die zeggen: "GroenLinks verschilt helemaal niet zoveel van de PvdA". En dat is het probleem. We zijn wat meer links liberaal geworden en dat zou niet zo moeten zijn. GroenLinks zou in mijn ogen nog veel groener, veel linkser en veel progressiever moeten zijn dan dat het nu is. Het grote probleem van een fusie is denk ik ook dat de idealen van GroenLinks daarbij best wel verwateren. Het wordt dan in plaats van knalgroen en fel rood, veel minder groen en rood. Daarmee verliezen we uiteindelijk allemaal. Het grootste nadeel is dus vooral dat GroenLinks minder groen en minder links wordt. En daar ben ik geen lid voor geworden."

Maar je ziet toch ook dat links in de peilingen niet zo goed gaat? Is het dan juist niet tijd voor een betere samenwerking? Samen sta je sterker!
"Op punten waar we het eens zijn, vind ik het goed dat we intensief gaan samenwerken. Al moeten we niet onze kameraden van de Partij voor de Dieren en BIJ1 vergeten. Maar, zoals Huub Bellemakers op Twitter een keer zei: 'Goede vrienden hoeven niet te trouwen'. Er is eigenlijk niet echt een goede reden om een fusiepartij te worden, omdat je ook niet kan garanderen dat de partij dan even populair blijft. Al dat fusie-geneuzel kost ook tijd en energie die we ook kunnen steken in het oplossen van problemen."

Wat denk je dat het grootste gevolg is van de fusie?
"Ik heb wel het gevoel dat er voor gestemd gaat worden. Het grootste gevolg... dat moeten we nog maar zien. Stel je voor dat het een groot succes is, prima, heel erg tof! Maar ik heb niet het gevoel dat het dat grote succes gaat worden wat ons wordt voorgehouden. Jesse Klaver zei in Groningen: "Alles is mogelijk en we moeten dingen proberen". Maar stel nou dat achteraf blijkt dat het toch niet zo leuk, fijn en goed is, ben ik bang dat je best veel ontevreden leden krijgt."

Wat zou er op rechts kunnen gebeuren, als de fusie doorgaat?
"Ik denk niet persé dat er veel mensen zullen overstappen naar rechts. Ik denk dat er misschien een handjevol zullen zijn die dat gaan doen. Maar ik denk dat de meeste mensen dan zouden overstappen naar BIJ1, de SP of de Partij voor de Dieren, als ze weggaan. We moeten uiteindelijk ook nog maar zien hoeveel mensen er weggaan. Misschien zit ik er naast en gaat er slechts een klein aantal leden weg. Ik denk niet echt dat rechts hier van gaat groeien, maar ik denk wel dat er dan geen stabiel en sterk links zal zijn om tegen rechts op te treden."

Wat ga jij de komende dagen nog doen om mede-GroenLinksers te overtuigen om tegen te stemmen?
"Ik probeer gewoon op mijn sociale media het debat aan te gaan met mensen. Ik probeer mensen in mijn directe omgeving zoals DWARS’ers (jeugd-afdeling GroenLinks, red.) proberen te overtuigen. Ik ga zo hard mogelijk campagne voeren om mensen die nog moeten stemmen te overtuigen om die fusie niet te doen."

Stel dat deze fusie er komt, wat zou je dan doen met je lidmaatschap?
"Goeie vraag. Als het alleen bij een fusie in de Eerste Kamer blijft en Klaver zich aan zijn woord houdt, dan denk ik dat ik onder voorbehoud blijf. Dat gezegd hebbende, mijn hand is boven de knop. Ik ga dan wel twijfelen. Ik ben niet bang voor kritiek vanuit de partij op mijn standpunt. Er zijn wel meer mensen zoals ik, ook mensen mensen met een politieke functie, die er ongeveer zo instaan als ik. Zolang de strijd nog niet gestreden is, wil ik ook niet weggaan. Als de standpunten van GroenLinks bij een volledige fusie echt zo erg verwateren als ik denk dat ze dat gaan doen, dan ga ik wel iets anders doen."

Heb je nog een boodschap voor je mede GroenLinksers?
"Doe het niet. Zorg gewoon dat GroenLinks een eigen geluid heeft, want dat hebben we wel. We hebben heel veel problemen die we moeten oplossen. En dat gaat niet lukken als we intern blijven navelstaren over een fusie. Klimaat is enorm belangrijk. Wonen is enorm belangrijk. Mensen die niet eerlijk betaald worden voor hun werk moet ook niet kunnen. Je hebt nog tot 10 juni, dus stem de komende dagen tegen de fusie als je dat nog kan!"

Meerartikelen

Timmer
Nieuws

BIJ1-voorzitter citeert massamoordenaar Lenin in haar afscheidsbrief

Rebekka Timmer, de huidige partijvoorzitter van BIJ1, heeft voor de nodige consternatie gezorgd. Enerzijds door haar vertrek aan te kondigen, anderzijds door in haar afscheidsbrief instemmend Lenin te citeren. Het is niet voor het eerst dat BIJ1 open

Timmermans
Nieuws

Timmermans op matje geroepen door factcheckers: deed onjuiste beweringen bij NPO-programma

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans was te gast bij Op1 waar hij zijn zorgen uitte over Nederland. Volgens Timmermans heeft 13 jaar Rutte ervoor gezorgd dat de overheid compleet is uitgehold. Echter klopt deze uitspraak niet, de overheid is qua m

Wilders
Achtergronden

Het electorale landschap zag vele verschuivingen in de afgelopen twee jaar: voorbode voor verkiezingen?

Het waren twee onstuimige jaren in Nederland en dat is goed te zien in lange trendanalyse van de peilingen. Opiniepeiler Maurice de Hond heeft de politieke en electorale verschuivingen van afgelopen twee jaar op een rijtje gezet. Wat opvalt? Dat er b

Verdonk
Video

Komt er in november een échte omslag in de Nederlandse politiek?

Hoe gaat het politieke landschap er uit zien na de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november? Dat is de grote vraag bij veel Nederlanders op dit moment. In een exclusief video-interview vertelt Rita Verdonk aan NieuwRechts dat zij hoopt dat mensen stem

Veenpluis
Nieuws

Stikstof-gevoelig plantje duikt op naast veehouderij in Woerden

Boer Koos van der Laan kijkt verbaasd op, als hij het plantje veenpluis aantreft naast zijn erf. Normaal gesproken groeit dit plantje alleen in stikstof-arme moerasgebieden, maar ditmaal ook naast Koos' veehouderij. 'Is dit hét teken dat landbouw en

Jan Roos
Achtergronden

Jan Roos fileert 'klimaatstress' onder jongeren: "Media maakt hen gek"

Uit een Ipsos-onderzoek blijkt dat veel jongeren klimaatstress ervaren. Opiniemaker Jan Roos vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling. "Dit is het resultaat van wat de media dagelijks voorschotelt", vertelt hij bij Roddelpraat. Volgens het Ipsos-onder

Ongecensureerd Nieuws
Nieuws

Worden A12-blokkeerders betaald? "Ik heb geen zin in dit interview"

Al bijna een maand lang blokkeert Extinction Rebellion dagelijks de A12 in Den Haag. Verslaggever Tom Kroes, van Ongecensureerd Nieuws, besluit er een kijkje te nemen. Maar tot zijn verrassing hebben weinig activisten zin in een interview. Op de A12

Polen
Nieuws

Immigranten bestormen Poolse grens: 'Stoottroepen van het multiculturalisme'

Afgelopen weekend zijn er schokkende beelden opgedoken uit Polen. Hordes migranten bestormen daar de grens. De Poolse grensbewaking is met man en macht bezig om de agressieve asielstroom tegen te houden. Vorige week lag ook al de Hongaarse grens onde

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Pieper Omtzigt
Nieuws

Omtzigts partijvoorzitter stapt op na porno-rel

Hein Pieper, de voorzitter van Omtzigts partij NSC, is dit weekend opgestapt. Er smeulde al lange tijd een porno-affaire, en nu heeft hij besloten de eer aan zichzelf te houden. Vorige maand vertrok ook al Omtzigts woordvoerder na amper drie uur. Ein

Asiel
Nieuws

Dit is hoeveel euro één Van der Valk-hotel krijgt voor drie jaar lange opvang asielzoekers: bijna 30 miljoen

Afgelopen dagen is er veel consternatie ontstaan naar aanleiding van het nieuws dat de Van der Valk-familie miljoenen euro's verdient aan de opvang van asielzoekers. Voor het opvangen van duizenden asielzoekers in diverse Van der Valk-hotels wordt he

50Plus
Nieuws

Congres 50Plus helemaal ontspoord: politie verwijdert kandidaat-lijsttrekker uit zaal na verzoek partijvoorzitter

Zaterdag had 50Plus een groot partijcongres georganiseerd in de aanloop naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Het congres liep echter anders dan men had gehoopt. De partij kampt al langer met heftige interne ruzies, maar gisteren liep het even

Politiek
Video

Hoe een falende minister De Jonge continu wordt beloond

Hugo de Jonge maakte als coronaminister enkele pijnlijke missers, toch werd hij na dit ministerschap beloond met een nieuwe ministerpost. Hoe kan dat? In een exclusief video-interview met NieuwRechts kraakt BVNL-voorman Wybren van Haga enkele kritisc

Slowakije verkiezingen
Nieuws

Hebben Polen en Hongarije een nieuwe bondgenoot in EU? EU-kritische partij wint verkiezingen Slowakije

De nationalistische sociaaldemocratische partij Smer, onder leiding van voormalig premier Robert Fico, wint de verkiezingen in Slowakije. Smer is de grootste geworden met 42 zetels. De sociaal-liberale partij Progressief Slowakije is tweede geworden,

Lars Doorten
Opinie

Jij moet het doen, een ander niet

Als ik mij ergens aan erger de laatste tijd, is het wel dat een bepaalde groep mensen constant met hun vingertje naar anderen wijzen. Het is nooit hun eigen schuld, maar altijd die van een ander. Maar goed, het is natuurlijk ook makkelijker om andere

Tino Chrupalla
Nieuws

Bankaccount AfD-politicus is opgeschort: 'Door mijn rechtse opvattingen'

Tino Chrupalla, één van de leiders van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), stelt dat zijn bankaccount is gesloten vanwege zijn politieke overtuigingen. Hij had een account bij Postbank, een onderdeel van de zeer grote Deutsche Bank.

Toine Manders
Nieuws

BVNL-kandidaat noemt belasting diefstal: "Ik krijg een beetje een DDR-gevoel"

BVNL Tweede Kamerkandidaat Toine Manders noemt belasting een vorm van diefstal. SP-Kamerlid Renske Leijten vraagt of hij gebruik maakt van een sociale huurwoning. Manders vindt de suggestie dat hij dankbaar zou moeten zijn voor zo'n woning, nadat de

A12
Nieuws

Video| Nederlandse automobilist gaat tekeer tegen klimaatactivisten die A12 blokkeren: "Wat doe jij dan!"

Een automobilist is vrijdag in conflict gekomen met klimaatactivisten op de A12. Al wekenlang wordt de A12 dagelijks geblokkeerd door klimaatactivisten. Vrijdag wilde een automobilist langs de demonstratie rijden maar een klimaatactivist provoceerde

Zweden
Nieuws

Zweden gaat migratiebeleid versneld aanscherpen rondom gezinshereniging

Al dit najaar zal de Zweedse regering een aanscherping van het migratiebeleid doorvoeren. Het gaat onder meer om een inperking van de gezinshereniging en de mogelijkheid om een verblijfsvergunning op humanitaire gronden te verkrijgen. Niet voor niets

Braverman
Achtergronden

Britse minister doorprikt liegende asielzoekers: 'Ze doen alsof ze homo zijn'

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman, maakt zich grote zorgen om fraude bij asielaanvragen. Volgens haar gebeurt het regelmatig dat asielzoekers onterecht een verblijfsstatus verkrijgen door te liegen over hun reden van asiel.

Van der Valk
Nieuws

Ruzie binnen Van der Valk-familie over miljoenenopbrengst asielopvang

Asielzoekers worden in Nederland massaal opgevangen in door de overheid betaalde hotels. Grote hotelketens zoals Van der Valk varen daar uiteraard wel bij en verdienen miljoenen Nu komt echter naar buiten dat er binnen de familie van Van der Valk gro