Zuid-Holland gaat boerenspandoeken en protestvlaggen weghalen
De provincie Zuid-Holland gaat vlaggen en spandoeken die zijn opgehangen uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet verwijderen. Een deel van deze vlaggen heeft de provincie al verwijderd omdat ze een direct gevaar vormden.
Vlaggen en spandoeken langs wegen vormen volgens de provincie een gevaar. Recent is er al een vlag terechtgekomen op een voorbijrijdende auto. 'Hoe langer de vlaggen en spandoeken blijven hangen, hoe groter de kans dat deze op enig moment losraken en daarmee een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid', schrijft de provincie.
De provincie roept daarom iedereen op die vlaggen of spandoeken heeft opgehangen deze voor 5 augustus weer weg te halen.
'De provincie Zuid-Holland roept daarom iedereen, die protestvlaggen of spandoeken heeft bevestigd op een plek die niet van hem of haar is, op om deze vóór 5 augustus 2022 te verwijderen. Wij doen deze oproep omdat de provincie verantwoordelijk is voor de veiligheid van iedereen in het verkeer. De kosten die gemoeid zijn met het veilig verwijderen van alle vlaggen lopen op tot tienduizenden euro’s.'
BVNL-Kamerlid Wybren van Haga is van mening dat de provincie Zuid-Holland bewust actievoerende boeren in het harnast jaagt.
"Wat een onzin om een paar protestvlaggen aan te merken als onveilig en daar ook het eigendomsrecht bij te betrekken", aldus Van Haga. "Gedeputeerde Staten heeft op 11 juli, dus heel stiekem tijdens de eerste maandag van het zomerreces, de subsidieregeling verplaatsing en beëindiging veehouderij Zuid-Holland bekend gemaakt. Deze regeling voert het stikstofbeleid van het kabinet Rutte/Kaag uit. Veehoudende landbouwbedrijven moeten hun bedrijf verplaatsen of beëindigen. Gezien de beperkte ruimte in de provincie, betekent dit de facto het einde van de veeteelt in Zuid-Holland, waar zich nu nog circa 1800 veehouderijen bevinden."