Vermeend bankafschrift van Van Dissel gelekt op Twitter

Nieuws16 september 20227 minuten Redactie

Vorige week stelden Gijrath en De Vlieger in een podcast dat Jaap van Dissel '99 procent zeker' ruim zeven ton zou hebben ontvangen van Stichting Open Nederland. Deze week lekte plots het vermeende bankafschrift uit van Van Dissel. Meteen werd er door meerdere Twitteraars aan de authenticiteit ervan getwijfeld. Gijrath en De Vlieger reageerden er donderdagavond op, en deden nog nieuwe onthullingen: het ministerie van VWS schakelde een bureau in om de stichting te onderzoeken. "Ik heb het vermoeden dat er echt heel rare dingen aan de gang waren en zijn geweest bij de Stichting Open Nederland," concludeerde een ander onderzoeksbureau.

Vorige week dinsdag stelden ondernemers Yves Gijrath en Erik de Vlieger in hun nieuwe podcast GYRATH & DE VLIEGER dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel ruim zeven ton zou hebben ontvangen van Stichting Open Nederland. Deze stichting was tijdens de coronatijd actief met het programma Testen voor Toegang. Eén dag later, op woensdag, maakten de heren bekend dat de financieel bestuurder van Stichting Open Nederland (Chris Smulders) in het verleden is weggestuurd bij een firma vanwege kickback (smeergeld). 'Mister Kickback' was zijn bijnaam. 

FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren trok zijn conclusies. Als dit waar was, dan was Van Dissel 'corrupt tot op het bod', vond hij. Ook zijn partijgenoot Pepijn van Houwelingen uitte de beschuldiging van corruptie. Rechtsfilosofe Raisa Blommestijn zei in soortgelijke trant: "Ik denk dat als dit waar is, dan is het niet een beetje corrupt, maar gewoon ontzettend corrupt." Gijrath en De Vlieger riepen iedereen op om juist niet met zulke beschuldigingen te komen, maar eerst de zaak verder te laten onderzoeken. Ze namen excpliciet afstand van de beschuldigingen van corruptie.

Bankafschrift gelekt; kritiek op de authenticiteit
Gijrath baseerde zich voor de onthulling op een bankafschrift dat hij in handen had. Op dit bankafschrift stonden de besproken betalingen aan en van Van Dissel. Gijrath wist '99 procent' zeker dat het bankafschrift echt was, maar deze donderdag bleek er wellicht toch stront aan de knikker. Het bankafschrift kwam namelijk op Twitter terecht, en toen kregen sommigen serieuze vragen over de authenticiteit ervan.

Journalist Maarten Keulemans plaatste het vermeende bankafschrift online, en schreef daarbij: 'Wat vreemd is: rekeningen gebruiken nooit de aanhef 'prof'.'

Adjunct-hoofdredacteur van GeenStijl, Frank Tieskens, voegde daaraan toe: 'Ook raar: een typfout in het adres van de Rabobank, het is Croeselaan met een 'e'.' Ook merkte software-ontwikkelaar Jaap Beetstra op: 'Er is een rekenfout gemaakt bij het vervalsen. De transactie naar Zamfirescu is opgeteld in plaats van afgetrokken, daarom klopt de "closing balance" niet.'

Gijrath en De Vlieger komen met antwoorden
Donderdagavond verscheen er een nieuwe aflevering van de dagelijkse podcast GIJRATH & DE VLIEGER. Gijrath zei verbaasd te zijn dat het bankafschrift op Twitter terecht was gekomen. Hij had geen idee wie hiervoor verantwoordelijk was. Dan voegt hij hieraan toe: "Wel heb ik van een aantal mensen begrepen dat er een hacker ergens actief is, die het buitengewoon leuk vindt om documenten over Stichting Open Nederland dan met name - en alle mensen die daar direct en indirect bij betrokken zijn - om dat te lekken. Wie dat is, ik heb geen idee." Deze hacker zou ervoor hebben gezorgd dat het bankafschrift 's nachts op Twitter terecht kwam.

Gijrath reageert op de kritiek van de authenticiteit van het bankafschrift. Om zich nader te verklaren, vertelt hij hoe zijn bron aan het bankafschrift is gekomen: "Het schijnt dat er drie bedrijven in de wereld zijn - en die zitten dan in bepaalde landen - die in staat zijn om via allerlei SWIFT (een internationale organisatie voor het verzenden van financiële transacties, red.) - het woord SWIFT werd genoemd - inzage te krijgen in financiële transacties van een bedrijf en een persoon. Dat is legaal. Toen zei ik: hoe werkt dan de verwerking van die informatie? [...] Dat wordt dan verwerkt. Dus de kans dat er bij de verwerking daarvan een lettertje anders wordt geschreven, die blijft aanwezig."

Twee Belgische bankrekeningen bevestigd
Daarnaast doet Gijrath nieuwe onthullingen over Stichting Open Nederland. Op 30 maart 2022 zou er een aangetekende brief zijn gestuurd naar één van de vier coalitiepartijen: VVD, CDA, D66 of ChristenUnie. Deze brief zou zijn verstuurd door "een overtuig lid van deze partij. En het gaat over zijn zorgen over de gang van zaken bij Stichting Open Nederland."

Een gerenommeerd onderzoeksbureau zou een onderzoek zijn gestart naar de Stichting Open Nederland. Dit deed het bureau voor farmaceutische opdrachtgevers die meenden "ongelooflijk benadeeld te zijn [...] bij de opdrachten die vanuit de stichting zijn gegeven naar andere partijen. Zij vinden dat dat niet correct is gegaan. Ze zijn benadeeld, en die hebben actie ondernomen. Eén van die acties is dat zij dit bureau hebben ingeschakeld om het uit te zoeken."

Volgens Gijrath heeft het bureau twee onderzoeken gedaan. Het eerste onderzoek is "naar de gang van zaken bij de Stichting Open Nederland", dus naar de beslissingen die de stichting heeft genomen. Het tweede onderzoek gaat over Van Dissel. Gijrath heeft het rapport van het eerste onderzoek gelezen, en volgens hem is het "te duizelingwekkend voor woorden wat daar voor bedragen instaan". Hij zegt ervan te zijn geschrokken. Dit 'rapport van feitelijke bevindingen' stamt uit juli 2021, en hierin zou naar voren zijn gekomen dat Stichting Open Nederland twee ING-rekeningen in België heeft.

"Waarom heeft Stichting Open Nederland twee bankrekeningen in België?" wilde Gijrath weten. Dit heeft hij eerder deze woensdag voorgelegd aan het onderzoeksbureau. Maar het antwoord dat Gijrath terugkreeg was als volgt: "Het antwoord dat ik terugkreeg: merkwaardig, niet uit te leggen, ik heb geen idee. En ik kreeg toen nog een mening erbij. De mening van het bureau was: ik heb het vermoeden dat er echt heel rare dingen aan de gang waren en zijn geweest bij de Stichting Open Nederland."

De Vlieger vraagt aan Gijrath of dit onderzoeksbureau betrouwbaar is. Gijrath zegt dat hij "alleen weet dat deze heel goed staat aangeschreven. Ik weet ook dat de informatie die dit bureau verstrekt - dat heb ik alleen maar gehoord van meerdere partijen en bronnen - dat dat altijd klopt. Dus ik kan er alleen maar van uitgaan dat dit klopt."

Hoffman bedrijfsrecherche
Gijrath komt met nog een onthulling. De man van het onderzoeksbureau die hij heeft gesproken, wilde namelijk nog wat kwijt aan Gijrath. De ondernemer vertelt: "Deze man is anderhalve maand geleden gebeld door een collega (dus een ander onderzoeksbureau, red.). En ik mag de naam noemen van het bureau: dat is Hoffman bedrijfsrecherche. [...] Ik heb begrepen dat Hoffman is ingeschakeld door het Ministerie van VWS. [...] Zij hebben hem dus toen allerlei vragen gesteld over a) blijkbaar over het onderzoek naar die ING-rekeningen... ik weet niet precies wat de vragen zijn geweest. Het enige wat hij tegen mij zei, hij zei letterlijk: 'Als het ministerie wil weten hoe het zit, dan bellen ze mij op. Ik ga niet met een ander recherchebureau dit bespreken. Je mag mij bellen, ze zijn welkom.'"

Maar vervolgens gebeurde er iets opvallends. Gijrath vervolgt: "Weet je wat er gebeurd is? Hij krijgt vervolgens een gespreksverslag van Hoffman bedrijfsrecherche, en deze man die kwalificieerde dit als 'klinkklare leugens' die in dit rapport staan. Nou, die kennen wij, hè? Dat hebben we vaker meegemaakt. Dan krijg je bezoek van de Rijksrecherche, dan werk je eraan mee, en dan krijg je iets heel anders in handen." De woorden van de man zijn dus helemaal verdraaid in het rapport van Hoffman bedrijfsrecherche.

Maar Gijrath komt ter zake: "Wat belangrijk is: het is dus bekend bij het Ministerie van VWS dat er bij de Stichting Open Nederland in ieder geval heel veel vraagstukken zijn."

'Grote zorgen over wat er bij de stichting is gebeurd'
Het Ministerie van VWS heeft dus Hoffman bedrijfsrecherche ingeschakeld om onderzoek te doen naar de stichting. Volgens Gijrath kan dit maar één ding betekenen: "Dat geeft aan dat er grote zorgen zijn ook blijkbaar bij het ministerie over wat er bij die stichting is gebeurd." Gijrath zegt later: "Eén ding is zeker: dat is dat er onderzoeken plaatsvinden, dat er heel veel dingen bij die Stichting Open Nederland hebben plaatsgevonden waarbij je grote vraagtekens kunt zetten. Dat is geen discussie meer, want dat blijkt uit allerlei verschillende documentatie."

Vorig jaar ontving Stichting Open Nederland maar liefst 925 miljoen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welvaart en Sport om het toegangstesten mogelijk te maken. Maar De Vlieger vraagt zich af of dit geld allemaal koosjer is besteed. Hij zegt: "Ik voel, ik voel dat een gedeelte daarvan niet eerlijk is uitgegeven. Dat voel ik gewoon." Gijrath haakt hierop in: "Dat is duidelijk. Dat voel ik ook."

Daarom vindt Gijrath juist het zo belangrijk dat de onderste steen boven komt in dit verhaal. Het is goed als dit wordt opgelost. Hij zegt: "Alleen, wat ik veel boeiender vind: op welke levels zijn er ook topambtenaren bij betrokken? Dat is ook een schoffering naar andere ambtenaren, want alles wordt maar op één hoop gegooid. En Erik, jij en ik weten ook: er zijn geweldige ambtenaren, er zijn geweldige journalisten, er zijn geweldige ministers. Maar er zijn ook helaas mensen die zich niet kunnen inhouden, en toch weer zelf daar voordeel uit willen halen."

'Geef openheid over alle transacties van SON'
Gijrath hoopt dat er twee dingen zullen gebeuren: "Ik hoop dat Van Dissel openheid van zaken gaat geven - aan de ene kant van het verhaal. En aan de andere kant hoop ik dat het Ministerie van VWS zo snel mogelijk - maar dan echt zo snel mogelijk - honderd procent duidelijkheid geeft, en alle documenten op tafel legt over wat er bij die stichting is gebeurd. Ik zie  geen reden waarom ze dat niet zouden doen."

Daarom besluit Gijrath met een oproep aan iedereen: "Vraag aan het Ministerie van VWS om alle afschriften te openbaren van Stichting Open Nederland. Daar zijn heel duidelijke spelregels voor gemaakt, met ook hoeveel bedragen maximaal mogen zijn. Bekend is ook welke partijen dat zijn. Gooi het openbaar. Dan weten we alles, en ook van de buitenlandse rekeningen."

Daarom staan Gijrath en De Vlieger achter de Kamervragen van BVNL-leider Wybren van Haga, die hierover al om duidelijkheid heeft gevraagd in de Tweede Kamer.

Meerartikelen

Nieuws

Frits Wester vraagt Sigrid Kaag (D66) haar haar af te knippen met zelf meegenomen schaar

Parlementair verslaggever Frits Wester nam vrijdagmiddag een schaar mee voor Sigrid Kaag. Plaats van handeling: de wekelijkse persconferentie van de ministerraad. Hij vroeg de minister een stuk van haar haar af te knippen. “Gisteravond heeft uw colle

Nieuws

Wilders geschrokken van zakgeld voor statushouders: 'Ze krijgen een huis met duizenden euro's cadeau'

In diverse Brabantse gemeenten krijgen statushouders bij de toewijzing van een huis ook nog eens inrichtingsbudget als gift. Voor zelfstandig wonende gaat het bedrag om enkele duizenden euro's, dit tot grote schrik bij PVV-voorman Geert Wilders. Hij

Nieuws

Orbán kraakt EU-sancties af: "Ze voldoen niet aan de verwachtingen"

De Hongaarse president Viktor Orbán heeft tijdens de Europese top in Praag stevige kritiek geuit op de Europese sancties tegen Rusland. Volgens Orbán werkt het niet om steeds maar nieuwe, niet-werkende sancties op te leggen. Viktor Orbán is van menin

Nieuws

Uitgekochte boeren mogen nergens in EU meer boerenbedrijf starten: 'Totalitair ecodenken'

“Totalitair ecodenken.” Zo noemt dr. Jan van de Beek de wijze waarop Johan Vollenbroek over boeren spreekt. De antropoloog reageert daarmee op een uitzending van Nieuwsuur woensdagavond die in het teken stond van de bevindingen van Johan Remkes.  In

Nieuws

Derksen haalt snoeihard uit in stikstofdiscussie: "Heel Nederland lijdt onder die gek"

Johan Derksen heeft in de talkshow Vandaag Inside hard uitgehaald naar milieuactivist Johan Vollenbroek. “We worden geterroriseerd door een opgefokte natuurfreak”, zei hij donderdagavond aan tafel bij de talkshow.  Vollenbroek verwierf landelijke bek

Nieuws

Biden vreest voor nucleaire armageddon: "Poetin maakt geen grapje"

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is de nucleaire dreiging op het niveau van tijdens de Koude Oorlog. Afgelopen week repte de Russische president Vladimir Poetin over het gebruik van tactische kernwapens, volgens Biden is Poetin niet iemand

Nieuws

Dekker (FVD): "6 catastrofale trends liggen ten grondslag aan de economische rampspoed in Nederland"

Volgens Forum voor Democratie en Tweede Kamerlid namens die partij, Ralf Dekker, zijn er zes megatrends die ervoor zorgen dat de Nederlandse en Europese economie aan het haperen is. Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen somde hij deze trends o

Nieuws

Van der Plas vraagt af voor wie FVD opkomt: "Ik heb het woord 'bakkers' niet bij ze gehoord'

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas verbaast zich over de Kamerbijdragen van Forum voor Democratie. De partij houdt vaak genoeg toespraken die helemaal niet relevant zijn voor de onderwerpen die die dag worden besproken in de Tweede Kamer, aldus de B

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nieuws

Van der Plas roept Hoekstra op het matje: "Wat mij betreft was de Iraanse ambassadeur gisteren al naar huis gestuurd"

Volgens de Tweede Kamer doet het kabinet te weinig tegen het regime in Iran. Een meerderheid in de Tweede Kamer eist dan ook meer actie van het kabinet. Wat Caroline van der Plas (BBB) betreft had minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) de Iraanse amb

Nieuws

Trump: 'Conservatieve overwinningsgolf in Europa is gestart door mijn eigen winst'

Volgens de voormalig Republikeinse president Donald Trump zijn de rechtse en conservatieve verkiezingsoverwinning in Europa te danken aan hem. Zijn overwinning in 2016 heeft ervoor gezorgd dat mensen over de hele wereld inzien dat het belangrijk is o

Nieuws

Omtzigt ontvangt schokkende antwoorden over wetsovertredende energiebedrijven: 'Consument krijgt geld niet terug'

Enkele Nederlandse energiebedrijven hadden eind september bekend gemaakt gewoon door te gaan met een tariefverhoging vanaf 1 oktober. Dit tegen afspraken en regels in. Minister Rob Jetten noemde de verhoging dan ook "zeer onwenselijk". Tweede Kamerli

Nieuws

Minister Yesilgöz knipt haarlok af live op tv, als steun aan onderdrukte Iraanse vrouwen

VVD-minister Dilan Yesilgöz heeft donderdagavond bij Op1 een stuk van haar haar afgeknipt. De minister deed dit om haar steun uit te spreken aan de actievoerders die in Iran demonstreren. In Iran zijn de laatste weken vrouwen (en mannen) massaal de s

Nieuws

Jordan Peterson hekelt hypocrisie van links: "Ik dacht dat gemarginaliseerde groepen juist een stem horen te hebben"

De Amerikaanse filmmaker Olivia Wilde gaat een film maken waarin professor Jordan Peterson wordt afgebeeld als slechterik. Maar de Canadese professor begrijp hier niets van, omdat hij naar eigen zeggen juist jonge mannen helpt om betekenis te geven a

Nieuws

Woningnood houdt aan: forse krimp nieuwbouw verwacht in 2023

Momenteel heerst er een enorme woningnood, maar de kans is klein dat dit probleem snel verholpen zal zijn. In 2023 wordt er namelijk een forse krimp in de nieuwbouw verwacht. Dit heeft onder meer te maken met de nieuwe stikstofregels, aanvullende duu

Nieuws

BVNL-Statenlid Pestman over stikstofrapport Remkes “Een Groninger onwaardig en een ramp voor boeren!”

Statenlid Robert Pestman (BVNL) is laaiend op provinciegenoot Johan Remkes die gisteren met een voor boeren super slecht stikstofrapport kwam.  “Deze VVD-coryfee is een Groninger onwaardig, want waar is de Groningse nuchterheid bij deze man gebleven?

Nieuws

Sjoerdsma (D66): "ON lokt terroristische misdrijven uit"

Er is ophef ontstaan naar aanleiding van uitspraken van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in de Tweede Kamer. Volgens de D66'er lokt omroep Ongehoord Nederland het plegen van terroristische misdrijven uit op televisie. PVV-Kamerlid Martin Bosma is geschr

Nieuws

Hoogeveen (JA21) hekelt Ruttes kritiek op Hongarije en Polen: "Kijk naar je eigen rechtsstaat"

Michiel Hoogeveen (JA21) vindt de regeringspartijen VVD en D66 zich schuldig maken aan grote hypocrisie. Volgens de Europarlementariër tikken deze partijen maar al te graag landen als Hongarije en Polen op de vingers, terwijl VVD en D66 zelf niet bep

Nieuws

Bosma: "Bewindspersoon die zich uitlaat over een omroep, het is een bananenrepubliek met allemaal D66-inteelt"

PVV-prominent Martin Bosma heeft tijdens een tweeminutendebat over hoofdlijnenbrief Media stevig uitgehaald naar staatssecretaris Gunay Uslu (D66). Volgens hem bepaalt een D66-kliek de koers en dat is niet goed.  "Het is ongehoord wat de staatssecret

Nieuws

BIJ1 valt verder uiteen: lijsttrekker Amsterdam-Zuidoost stapt op

De Amsterdamse afdeling van BIJ1 brokkelt verder af. Vorige maand stapte het Amsterdamse bestuur op, vervolgens de nummer twee van de Amsterdamse gemeenteraad, en nu gaat ook de lijsttrekker van stadsdeel Zuidoost haar eigen weg. De oorzaak zou ligge

Nieuws

Tweede Kamer wil sneller ingrijpen bij omroepen die grens overtreden

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het makkelijker wordt om omroepen op het matje te roepen die over de schreef gaan. Om dit te realiseren willen de regeringspartijen incluis PvdA, GroenLinks en Denk de regels in de mediawet aanscherpen.  De