Eurobonds en schuldenunie: Nederland draait op voor falend Zuid-Europa

Terwijl Nederlandse gezinnen worstelen met hoge prijzen, stijgende belastingen en tekorten in zorg en onderwijs, bereiden Europese leiders in stilte nieuwe eurobonds voor. Daarmee garandeert Nederland miljardenleningen voor landen met torenhoge staatsschulden. Frankrijk, dat al jaren de EU-begrotingsregels schendt, is een van de grootste begunstigden. Volgens critici komt dit neer op een schuldenunie waarin Nederland de pinautomaat van Europa is geworden.
Oud-Europarlementariër Rob Roos is duidelijk: "Wij Nederlanders moeten straks tot onze 75ste doorwerken, terwijl Fransen op hun 62ste met pensioen gaan. En toch moeten wij hun tekorten dekken. Dat is niet uit te leggen."
Brave New West-host Scarlett Karoleva haalt uit naar het politieke frame: "Ze verpakken dit als een nobel plan om van de euro een wereldwijde reservemunt te maken. Maar in werkelijkheid is het een verholen poging om via de achterdeur meer macht naar Brussel te halen."
De Europese Centrale Bank (ECB), onder leiding van Christine Lagarde, publiceerde onlangs het opiniestuk "Europe's Global Euromoment". Daarin pleit Lagarde voor een grotere internationale rol van de euro. Volgens Roos is dat een gevaarlijk precedent. "De ECB moet zich bezighouden met prijsstabiliteit, niet met politieke machtsuitbreiding."
Ook het verleden stemt somber. Tijdens de coronacrisis werd het Europese Herstelfonds opgetuigd: 800 miljard euro aan gezamenlijke leningen. Volgens Roos is dat geld massaal misbruikt. "De Europese Rekenkamer heeft het compleet afgebrand. Er is geen toezicht. Geen verantwoording."
Karoleva vat het cynisch samen: "Voor onze eigen burgers is geen geld voor betaalbare woningen, zorg of onderwijs. Maar voor mislukte zuidelijke economieën, die hun pensioenleeftijd niet willen verhogen en hun begroting niet op orde krijgen, trekken we de portemonnee open." Roos ziet een patroon: "Frankrijk heeft zich nog nooit aan het Stabiliteits- en Groeipact gehouden. Toch krijgen ze geen sancties. Integendeel: ze worden beloond met meer geld."
De centrale bank gaat zelfs een stap verder. Volgens Roos is de invoering van een digitale euro slechts een volgende stap in het centraliseren van macht. "Als ze controle hebben over ons geld, hebben ze controle over ons leven." Het is volgens Karoleva de hoogste tijd dat Nederland weer voor zichzelf kiest. "Wanneer gaat Nederland weer opkomen voor de Nederlanders? We hebben decennialang bezuinigd. Nu is het tijd om op te bouwen