Timmermans noemt Boomsma 'huichelaar' na steun aan strengere asielwet

De Tweede Kamer heeft ingestemd met strengere asielwetgeving. Opvallend is dat ook NSC en SGP de wet nu steunen. Eerder waren beide partijen kritisch, maar een wijziging van minister David van Weel (VVD) nam de twijfel weg. De wet zorgt voor tijdelijke asielvergunningen, beperkt gezinshereniging en introduceert het zogeheten tweestatusstelsel. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen oorlogsvluchtelingen en mensen die persoonlijk worden vervolgd. Timmermans reageerde fel naar NSC-Kamerlid Diederik Boomsma over zijn steun voor de wet en noemde hem onder andere 'een huichelaar'.
Minister Van Weel gaf aan dat het strafbaar stellen van illegaliteit pas na een advies van de Raad van State zal ingaan. Daarmee zijn NSC en SGP gerustgesteld. Volgens Van Weel is ’het handhaven op het bieden van hulp door bijvoorbeeld een kerk of het Leger des Heils niet snel aan de orde’.
NSC verdeeld
Binnen NSC is niet iedereen het eens met de koers. Kamerlid Faith Bruyning stemde tegen en wijkt daarmee af van haar fractie. Toch is er met steun van PVV, VVD, NSC, BBB, SGP, FVD en JA21 een meerderheid in de Tweede Kamer. De stemming in de Eerste Kamer moet nog volgen. Het CDA heeft daar al laten weten tegen te stemmen.
De strafbaarstelling van hulp aan illegalen zat eerder nog niet in het wetsvoorstel. Maar doordat onder andere drie Kamerleden van GL/PvdA en de Partij voor de Dieren afwezig waren vanwege Keti Koti, ontstond er wél een meerderheid. NSC stemde toen ook tegen.
Diederik Boomsma (NSC) maakte zich zorgen over het verbod op hulp aan illegalen. Hij vroeg zich af of 'het bieden van hulp of het aanbieden van een kom soep' ook strafbaar zou zijn. ‘Dat moet niet strafbaar worden’, zei Boomsma tegenover De Telegraaf. Na de uitleg van Van Weel stemde NSC alsnog voor.
Timmermans woedend
De stemming leidde tot felle reacties, vooral van GL/PvdA-leider Frans Timmermans. Tijdens het debat riep hij Boomsma onder meer toe: ‘Huichelaar’ en ‘heb je je sollicitatie voor de PVV al klaarliggen?’. Volgens De Telegraaf werd hij daarbij gesteund door boze geluiden uit zijn eigen fractie.
Boomsma laat weten dat hij zich daar niets van aantrekt. De wetgeving moet nu nog door de Eerste Kamer. Daar zal blijken of ook andere partijen, zoals het CDA, overstag gaan. De nieuwe regels betekenen een flinke aanscherping van het asielbeleid, iets waar met name de PVV op heeft aangedrongen.