Duitse zwembadcampagne toont blanke vrouw als dader, migrant als slachtoffer

In het Duitse Büren (Paderborn) is een opvallende campagne gestart om seksueel grensoverschrijdend gedrag in zwembaden tegen te gaan. Niet met strengere bewaking, maar met een stripfiguur: de schildpad ‘Tiki’. Opvallend is vooral het beeldmateriaal: de dader is geen man, maar een blanke, zwaarlijvige vrouw met rood haar. Het slachtoffer? Een man met een donkere huidskleur en een beenprothese, meldt Junge Freiheit.
Op posters en folders van de actie ‘Zomer – Zon – Veiligheid’ is een opvallende scène te zien: een witte roodharige vrouw grijpt een man met een donkere huidskleur en een prothese bij zijn billen. Daarboven staat in grote letters: ‘Stop! Aanraken verboden!’ Onderaan legt stripfiguur Tiki uit dat niemand zonder toestemming mag worden aangeraakt.
De dader is dus nadrukkelijk een blanke vrouw, de man een gekleurde, gehandicapte man. In een tijd waarin het aantal meldingen van misbruik in zwembaden juist vaak wordt gekoppeld aan daders met migratieachtergrond, is dat een opvallende keuze.
Tiki als stille hulpkreet
De bedenkers willen dat kinderen de zin ‘Heb jij Tiki gezien?’ kunnen gebruiken als stille hulpkreet. Daarmee zou misbruik op een veilige manier gemeld kunnen worden. Lara Grewe van de jeugdzorg in Büren legt in een ARD-video uit: ‘Als ik misschien de dader ben, zie ik: het zwembadpersoneel is hier alert.’
Dit bericht op Instagram bekijken
De bedoeling is dus dat daders zich schamen of afzien van hun gedrag omdat ze weten dat er toezicht is. Maar of deze aanpak werkt, is onzeker. Zeker omdat het beeld dat wordt geschetst, een blanke vrouw als dader, een gekleurde man als slachtoffer, nogal afwijkt van de meestvoorkomende realiteit in Duitse zwembaden.
Tiki in plaats van feiten
Andere steden in Duitsland, zoals Berlijn en Hamburg, zetten nog borden in het Arabisch in om misbruik te voorkomen. Dat is logisch, gezien het feit dat daders bovengemiddeld een migratieachtergrond hebben. Maar in Büren kiest men voor een schildpad, én voor een slachtofferbeeld dat de rollen omdraait.