Eerder deze maand ontstond er grote ophef over omroep Ongehoord Nederland. In een uitzending van het programma Ongehoord Nieuws ging een item over de 'minder belichte zijde van racisme', en in dit geval specifiek: zwart geweld tegen blanken. Na het zien van een paar geweldsfilmpjes zei presentatrice Raisa Blommestijn: "Je ziet dat blanken in elkaar worden geslagen door negers - dat zien we overigens op grote schaal. Dit soort filmpjes worden gedeeld op het internet." Blommestijns uitspraak leidde tot grote ophef, onder meer vanwege haar gebruik van het woord 'neger'.
Politici of fractiemedewerkers van D66, GroenLinks, PvdA, BBB en BIJ1 spraken van 'racisme'. BIJ1 riep zelfs op tot een onmiddellijke opheffing van aspirant omroep Ongehoord Nederland. Ook CIDI was niet erover te spreken, en vreesde een hellend vlak met antisemitische complottheorieën als eindstation. Frederieke Leeflang, de voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, meende dat de 'grenzen van redactionele vrijheid' zijn bereikt, en eiste dat het Commissariaat van de Media zich hierover zou uitspreken.
Niet meer journalistiek samenwerken
Deze dinsdag is bekend geworden dat andere omroepen van de NPO niet meer op journalistiek gebied willen samenwerken met Ongehoord Nederland. "We willen niet meer met Ongehoord over journalistiek praten, omdat wat zij doen geen journalistiek bedrijven is," laat WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes weten in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Huisjes spreekt namens een paar omroepen, zoals KRO-NCRV, MAX en WNL.
Huisjes vervolgt: "Ze maken een pamflet-achtig programma waarin structuren worden gebruikt die we herkennen uit de journalistiek. Maar de interviewers zijn Twitter-agitatoren als Raisa Blommestijn, zonder enige journalistieke ervaring of achtergrond.”
Ook hekelt de WNL-topman een ON-uitzending van vorige week, waarin FVD-voorman Thierry Baudet alle ruimte kreeg om zijn politieke mening te verkondigen. "Iemand bij wie in de Tweede Kamer de microfoon wordt dichtgezet, mag bij Ongehoord in een soort journalistieke setting helemaal leeglopen," vindt hij. Daarna concludeert hij: "Ongehoord Nieuws streeft geen journalistieke doelen na. Het enige doel is het verlengen van de stem van Forum voor Democratie."
Presentatrice Raisa Blommestijn reageert verontwaardigd op de uitspraken van Huisjes. 'Wat een schoolplein-niveau: “ik praat niet meer met jou!!!”. Deze mensen maken zichzelf zo belachelijk,' schrijft ze op Twitter.
"Journalistieke bagger"
Huisjes' uitspraken komen bovenop ander nieuws deze week. CDA-Kamerlid Lucille Werner wil namelijk dat de staatssecretaris van Media en Cultuur, Gunay Uslu, maatregelen treft tegen omroep Ongehoord Nederland. Werner noemt de uitzending waarover ophef ontstond 'beschamend' en 'duidelijk de grens over gegaan'. Zij vindt dat 'voor dit soort geluiden' geen plek mag zijn binnen het omroepbestel, meldt RTL Nieuws.
Uslu zegt dat zij pas wil ingrijpen wanneer ON een tweede sanctie heeft gekregen. Afgelopen jaar kreeg Ongehoord Nederland een eerste sanctie, vanwege 'het schenden van de journalistieke codes'.
Los hiervan is Werner niet de eerste prominent die pleit voor een opheffing voor omroep Ongehoord Nederland. Eerder al zei KRO-NCRV-directeur Peter Kuipers dat hij Ongehoord Nederland het liefst uit het omroepbestel ziet verdwijnen. Hij vond dat de omroep "journalistieke bagger" produceert.