Vorige week kondigde de kersverse Britse premier Liz Truss nieuwe ambitieuze plannen aan. Ze wil onder meer dat er veel meer bedrijven naar Groot-Brittannië komen. "We zetten Groot-Brittannië in beweging door onze status te bevestigen als de beste plek in de wereld om zaken te doen," schreef ze in een opiniestuk. Maar dit betekent ook dat er een aantal milieustandaarden moeten worden opgeschort in investeringsgebieden.
Deze aangekondigde besluiten van deregulering stuiten klimaatactivisten tegen de borst. Een lid van een dierenfonds schrijft: 'In feite krijgen vervuilers nu een vrijbrief om onze rivieren en platteland te vervuilen. [...] Aangezien ons landschap steeds meer wordt beschadigd door klimaatverandering - zoals te zien door de bosbranden, droogte en overstromingen van deze zomer - kunnen we het ons niet veroorloven om onze wilde ruimtes niet naar ons beste vermogen te beschermen. [...] Voor het welzijn van toekomstige generaties moeten we deregulering afwijzen en in plaats daarvan de natuurbescherming verbeteren.'
De Koninklijke Vogelbescherming zei dat de Britse overheid 'een aanval op de natuur opent'. De groep schreef: 'We zijn boos en we mobiliseren tegen deze voorgestelde plannen. [...] Onze meest kwetsbare waterwegen, dieren in het wild en groene ruimtes in Engeland worden geconfronteerd met een van de grootste bedreigingen in decennia.'
Eigen energievoorziening
Truss heeft nog meer plannen aangekondigd. Zo wil ze minder afhankelijk worden van "pijplijnen van autoritaire regimes", en juist de Britse energievoorziening sterker maken. Daarom sluit ze nieuwe lease-overeenkomsten af voor extra olie en gas uit de Noordzee. Ook wil ze dat het moratorium op de productie van schaliegas wordt opgeschort.
Truss wil dat Groot-Brittannië in de toekomst zelf een exporteur wordt voor energie. Daarom wil ze veel gaan investeren in onder meer kernenergie. Maar voorlopig leunt ze op olie en gas uit de Noordzee.