Het is nog onduidelijk met wat voor rapport Johan Remkes op de proppen komt. Het AD meent dat er meerdere opties zijn: Remkes kan daadwerkelijk met een advies aankomen waarin een harde aanpak van de boerensector wordt geadviseerd of hij komt met een veel milder rapport.
Bij een hard advies over de halvering van de boerensector kan de coalitie zo maar ineens vallen, menen CDA'ers. Tegenover het AD laten zij weten dat hun partijleider bereid is om de stekker uit het kabinet te trekken als Remkes niet inbindt. Dit omdat de CDA-leider eerder dit jaar al stevige kritiek uitte op de stikstofkoers van het kabinet. CDA leden hopen, en menen, dat Hoekstra daarom voet bij stuk zal houden.
"Wopke trok duidelijk een streep. Intern zeggen we wel tegen elkaar: dan moet je sneuvelbereid zijn. De stekker uit een coalitie trekken, is nooit het doel. Maar je moet bereid zijn het te doen."
Onrust binnen de coalitie
In augustus zorgde Hoekstra voor een storm van ophef. In een interview bekend maakte hij dat het doel om in 2030 de stikstofuitstoot te hebben gehalveerd niet langer meer heilig is. Volgens premier Rutte mag Hoekstra "staatsrechtelijk gezien" dit soort uitspraken doen, maar hij moet het niet te vaak doen.
"Dat is ook zo, je moet snel beginnen. Maar we zijn nu een paar maanden bezig en wat is het resultaat? Impasse. Ik ben dankbaar dat Johan Remkes probeert de boel vlot te trekken, maar daarmee zijn we er niet. We moeten het proces herstarten, boeren moeten weer bondgenoot worden. Waarbij een ding niet ter discussie staat: natuurherstel moet. Daar is 50 procent reductie voor nodig. Het CDA wil de problemen niet doorschuiven naar volgende generaties. Maar boeren moeten ook een eerlijke boterham kunnen verdienen. Natuurlijk kun je op veel plekken vóór 2030 de stikstofdoelen al halen, maar als het elders langer duurt, moeten we die tijd nemen. Nu zijn we nergens, zitten heel veel partijen niet eens aan tafel, en zonder de uitvoerders heb je helemaal niks", aldus CDA-leider Hoekstra in een interview dat voor frictie binnen de coalitie zorgt.
Normaliter spreekt een minister zich niet uit tegen plannen in het regeerakkoord, maar staatsrechtelijk kan het net volgens Rutte, omdat Hoekstra partijleider is. "Maar het moet niet te vaak gebeuren", aldus Rutte. Beide heren hebben elkaar vanochtend telefonisch gesproken over de kwestie.
Update: na de presentatie van het advies rapport heeft CDA-leider Wopke Hoekstra op Twitter laten weten zich eerst goed inhoudelijk te willen verdiepen in het rapport voor hij met een inhoudelijke reactie komt.
'Remkes zijn rapport ‘Wat kan wel’ biedt goede aanknopingspunten voor de toekomst van een vitaal platteland en het herstel van kwetsbare natuur. Ik wil Johan Remkes bedanken voor zijn bijdrage om de ontstane vertrouwenscrisis te doorbreken. Remkes wijst terecht op de groeiende afstand tussen stad en platteland.'
'We staan samen voor de opdracht deze kloof te overbruggen. Ik blijf mij inzetten voor een langjarig en duurzaam perspectief voor de boeren, een vitaal platteland en de versterking van kwetsbare natuur. De komende week zal het kabinet het rapport Remkes verder bestuderen en van een inhoudelijke reactie voorzien', schrijft de CDA-minister.