Remkes is van mening dat zowel boeren als plattelandsbewoners tekort zijn gedaan door het kabinet, toch moet datzelfde kabinet op korte termijn kordaat ingrijpen om Nederland uit de stikstofcrisis te loodsen.
Om op korte termijn al resultaat te boeken moeten 500 tot 600 boerenbedrijven die veel uitstoten zo worden uitgekocht, het liefst binnen een jaar tijd. "Doordat werkende maatregelen zo lang vooruitgeschoven zijn, zijn er geen goede routes meer over", aldus Remkes tijdens de persconferentie.
Om dit te bewerkstelligen moet het kabinet wel een ruimhartige opkoopregeling starten.
Dat meer dan 500 bedrijven op korte termijn moeten worden uitgekocht, is noodzakelijk omdat belangrijke stikstofmaatregelen te lang vooruit zijn geschoven, stelt Remkes.
De stikstofbemiddelaar benadrukt dat het in eerste instantie niet om gedwongen uitkoop gaat, maar op uitkoop op basis van vrijwilligheid. Dit is volgens Remkes ook belangrijk om duidelijk te communiceren omdat het snijden in de boerensector een pijnlijk iets blijft.
"Ik snap alle emotie die daarbij komt kijken. Het gaat over boerenbedrijven die soms generaties lang in een familie zijn. Daar moet je eerlijk in zijn, daar gaat het wel over."
Daarnaast komt Remkes ook met de nodige kritiek op het kabinet. Zo hekelt hij het gebrek aan duidelijke communicatie en spreekt hij over een 'zwalkend beleid'.
"Mijn verwachting is dat het kabinet dit rapport niet met blijdschap zal ontvangen. Ik ben kritisch op het gevoerde beleid. Ik vind dat aan een groot aantal wensen van de sector tegemoet moet worden gekomen."
Reacties van uit de politiek
Vanuit de politiek wordt er verschillend gereageerd. Rechtse en conservatieve partijen zien in het adviesrapport van Remkes een aanval op de boerensector en menen dat deze sector nog altijd geen perspectief wordt geboden.
"Deze VVD-coryfee pleegt een keiharde aanslag op onze boerensector. Honderden boerenbedrijven worden gewoon de nek omgedraaid voor een probleem dat alleen op papier bestaat. Remkes houdt vast aan een halvering van stikstof in 2030. Een ramp voor hardwerkende boeren", laat Wybren van Haga (BVNL) weten in een reactie.
Caroline van der Plas (BBB) ergert zich aan het feit dat Remkes veel zaken in het rapport benoemt die zij maanden geleden al had aangekaart: 'Sjonge. Zoveel zaken die wij en ook boerenorganisaties al maanden benoemen, worden nu ook door rapport Remkes bevestigd. Een flinke veeg uit de pan ook van Remkes aan het Kabinet (stikstofkaartje, te weinig oog en oor voor boeren, kloof) en D66 (polariserend) in het bijzonder.'
Volgens PVV-voorman Geert Wilders heeft rapport nauwelijks waarde: 'Kappen met die stikstof onzin. Stop die Brusselse regels maar in de shredder. Onze boeren zijn veel belangrijker. Laat ze met rust en laat ze boeren. Rapport Remkes kan linea recta de prullenbak in.'
LTO Nederland heeft naar aanleiding van het rapport direct een ledenconsultatie uitgeschreven.