Vandaag 18 jaar overleden: Theo van Gogh

Het is vandaag precies achttien jaar geleden dat filmmaker Theo van Gogh werd vermoord door Mohammed Bouyeri. De spraakmakende dwarsdenker gold als een felle criticus van alle religies, en ontving hiervoor veel bedreigingen en meerdere aangiften. Zijn islamkritiek werd hem fataal; Van Gogh werd 47 jaar oud.
Drie maanden voor zijn dood werd de islamkritische film Submission uitgebracht: een samenwerking tussen Van Gogh en politica Ayaan Hirsi Ali. Deze film was mede een aanleiding voor Mohammed Bouyeri om zijn aanslag te plegen. Dit weekend zal NieuwRechts een uitgebreider portret over Van Gogh publiceren.
Achttien jaar na de aanslag maakt de sterfdag nog veel reacties los. Hieronder ziet u een greep:
Geert Wilders: 2 November 2004. Vandaag precies 18 jaar geleden. De moord op Theo Van Gogh. Opdat wij nooit vergeten waar de islam toe in staat is. Vandaag nog meer dan toen.
JA21: Vandaag denken wij aan Theo van Gogh. Filmmaker, vrijdenker, provocateur, roker, vader, lieve man.
GeenStijl: Theo van Gogh heeft al achttien jaar lang geen profeet beledigd, geen interview afgenomen, geen film gemaakt en geen column geschreven.
Stef Kleine Staarman: Het is vandaag alweer 18 jaar geleden dat Theo van Gogh op een gruwelijke wijze aan het einde van zijn leven in gekomen. Vreselijk.
Joost Niemöller: Vandaag had een Nationale Herdenkingsdag moeten worden. Om te herdenken dat de islam niet bij Nederland hoort.
Ebru Umar: Ik was er trots op dat ik voor de site van Theo van Gogh schreef.
Lars Doorten: Theo van Gogh. Schrijver, acteur, regisseur, televisiemaker, columnist. Vermoord door een koudbloedige terrorist. Deze daad mogen we nooit vergeten. Nooit mogen we de radicale elementen binnen de Islam en andere religies erkennen.
Ralf Sluijs: Theo van Gogh. Vandaag 18 jaar geleden afgeslacht om wat hij vond, uitsprak en dacht.
Azazel van den Berg: Theo van Gogh, dat hij nooit vergeten mag worden, om het vrije woord vermoord (terroristische aanslag), om de kritiek die hij en Ayaan Hirsi Ali uitte t.a.v. de islam en vrouwenrechten in hun korte film Submission. 2 november 2004 is een dag waarbij iedereen hem moet gedenken.
Erick Overveen: Op een dag als dezen is het tijd om stil te staan bij HET scharniermoment in onze vaderlandse geschiedenis: de moord op Theo van Gogh.
Caroline Aafjes-van Aalst: 18 jaar geleden, vermoord om je uitgesproken mening. Opdat wij niet vergeten.