Op 9 november 1938 vond de Kristallnacht plaats in Duitsland. Dit was een nacht vol pogroms tegen Joden. Afgelopen woensdag was er een herdenking in Nederland. In het kader hiervan hield voormalig CDA-raadslid in Enschede, Ayfer Koç, een lezing in de synagoge van Haaksbergen. Koç is de vrouw van Pieter Omtzigt. Haar lezing is door hem gedeeld op Twitter.
Het thema van haar lezing was opstaan tegen antisemitisme, en de catastrofale gevolgen van onverschilligheid. Koç is zelf afkomstig uit de Suryoye-gemeenschap: een minderheidsgroep. Volgens Koç zijn de Suryoye net als de Joden 'door de eeuwen heen werd gediscrimineerd, vervolgd en vermoord'. Gezien de historische gelijkenissen voelt Koç een 'een diepe lotsverbondenheid' met de Joodse gemeenschap. Ook voelt ze daarom de noodzaak om zich uit te spreken tegen antisemitisme.
Opstaan tegen toenemend antisemitisme
Koç vindt het goed dat de Kristallnacht wordt herdacht. Ze zegt: 'Juist nu is het nodig in een tijd van toenemend antisemitisme, aangewakkerd door rechts-, links- en religieus extremisme, maar ook door parlementariërs. Sociale media dragen daar aan bij als giftige katalysator. De haat tegen Joden manifesteert zich - zelfs nu na 77 jaar - openlijk en zonder schaamte. Het lijkt wel of de mens niets heeft geleerd van de geschiedenis.'
Koç zegt dat 'discriminatie, polarisatie en haat' toenemen in Nederland. Volgens haar 'lijkt het alsof er alleen ruimte is voor extremistische ideeën en de hardste schreeuwers'. Daarom zegt ze: 'Het is goed dat het kabinet steeds meer een streep trekt bij complotdenkers, haatzaaiers en opruiers.'
Het is mogelijk dat Koç hierbij onder meer verwees naar het recente inreisverbod van de omstreden Britse auteur David Icke. In oktober had de Joodse belangenorganisatie CIDI een oproep gedaan aan de minister de minister van Veiligheid en Justitie, Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), om geen podium te bieden aan Icke. CIDI omschreef hem als een 'complotdenker, antisemiet en Holocaustontkenner'.
Koç vervolgt haar toespraak: 'Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar als vrijheid van meningsuiting leidt tot belediging, discriminatie, haat of opruiing tot geweld, dan moeten we ook als samenleving waakzaam zijn, onze stem laten horen en een grens trekken. Onverschilligheid, zo heeft de geschiedenis ons geleerd, heeft catastrofale gevolgen.'
Dilan Yeşilgöz gaf eerder lezing over antisemitisme
Ayfer Koç is niet de eerste politica die een lezing geeft over het toenemende antisemitisme in Nederland. Vorige maand werd de minister van Veiligheid en Justitie, Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), uitgenodigd door het Joods Humanitair Fonds om de Ronny Naftaniel-lezing te verzorgen.
In deze lezing uitte Yeşilgöz haar zorgen over het groeiende antisemitisme. Ze verwees daarbij duidelijk naar Thierry Baudet en Gideon van Meijeren, zonder dat ze daarbij hun naam noemde. "Sommige parlementariërs hebben hun hondenfluitje ingeruild voor een heus blaasorkest," stelde ze onder meer.
Afgelopen september, bij de HJ Schoo-lezing, deed Yeşilgöz een soortgelijke uitspraak. Daarbij noemde ze Baudets naam wel expliciet. Ze zei: "Politici trekken - zonder met hun ogen te knipperen - de onafhankelijkheid van onze rechtspraak in twijfel. Thierry Baudet retweet een video waarin agenten ‘fascisten’ werden genoemd en uit online openlijk Jodenhaat. Het hondenfluitje is inmiddels ingeruild voor een heel blaasorkest."