Vrijdagavond kondigde griffier Simone Roos het directe vertrek aan van het voltallige Management Team van de Tweede Kamer. Eerder die week kwam het Management Team in opspraak vanwege een dubbelfunctie van één van hun leden in het aangekondigde externe onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA).
'Wij kunnen onze taak niet meer naar eer en geweten en veilig uitoefenen,' schrijft Roos als reden. Daarom stelt ze dat het team 'niet meer de verantwoordelijkheid kan nemen' in hun werkzaamheden.
De opgestapte leden zijn Jaap van Rhijn (directeur Husivesting), Jorine Wolf (hoofd Stafdienst HR), Peter van Wensen (hoofd Stafdienst Communicatie) en Jan Punt (concernjurist). Daarnaast zeggen Paul Wit (hoofd Stafdienst FEZ) en Peter Paans (CIO) per direct hun MT-lidmaatschap op, al blijven zij wel voorlopig hun dagelijkse werkzaamheden uitvoeren. Wit en Paul hebben aangegeven dat zij het besluit van de andere leden volstrekt respecteren, aldus Roos.
Eerder deze week kwam het Management Team in opspraak, omdat Jorine Wolff een dubbelfunctie bleek te hebben in het externe onderzoek naar Khadija Arib. Wolff had namelijk een klacht ingediend tegen Arib, maar ze bleek ook het onderzoek naar haar te gaan leiden. Twee hoogleraren uitten toen hun zorgen bij de Volkskrant: zij vreesden dat de onafhankelijkheid van het onderzoek hiermee in het geding zou komen. Ze zou namelijk het aanspreekpunt zijn Recherchebureau Hoffman: het bureau dat het onderzoek zou gaan doen naar Arib.
Salaris doorbetaald
De Telegraaf publiceerde zondagavond een extra artikel over dit vertrek. De zes leden hebben namelijk niet hun ontslag ingediend, maar alleen hun taken neergelegd. Dit betekent volgens De Telegraaf dat ze voorlopig gewoon hun salaris doorbetaald krijgen. Als hoogste ambtenaar van de Tweede Kamer zou Roos kunnen rekenen op een maandelijks bedrag van 11.000 euro bruto, stelt De Telegraaf. Dit is flink meer dan het loon van een Kamerlid.
Haagse bronnen bevestigen aan De Telegraaf dat er waarschijnlijk 'een goede vertrekregeling' komt voor de zes vertrokken leden van het managementteam.
Op deze gang van zaken is al kritiek gekomen. Zo schrijft De Telegraaf-medewerker Roel den Outer: 'Dus je stapt op maar neemt geen ontslag en krijgt doorbetaald. Heet dat niet werkweigering? Het vertrek van de ambtelijke top van de Tweede Kamer kan duur worden.'
Volgens het wetboek is werkweigering de 'hardnekkige weigering van een werknemer om aan een redelijke opdracht van zijn werkgever te voldoen'. De gevolgen van werkweigering kunnen een officiële waarschuwing zijn of zelfs ontslag. Of er ook in dit geval sprake is van werkweigering, is nog onduidelijk.