Amsterdam grijpt in bij statushouderswoningen na tientallen incidenten
De gemeente Amsterdam gaat ingrijpen bij de complexen waar statushouders en studenten gemengd wonen. Dit is naar aanleiding van een aangestoken brand eerder deze maand, waarbij 75 van dit soort woningen werden vernield. Elk jaar gaat het om een tiental incidenten, die volgens het stadsbestuur 'heftig' zijn en een 'grote impact' hebben.
In 2015 werden de gemengde wooncomplexen opgetuigd door de gemeente Amsterdam vanwege de toenmalige asielcrisis. Inmiddels zijn er vijftien van zulke complexen. De helft bestaat daar uit statushouders, en de andere helft uit studenten en starters.
Maar dit is niet zonder problemen. Twee weken gelenden was er een grote brand op één van de gemengde wooncomplexen in Amsterdam Nieuw-West. Toen brandden maar liefst 75 van deze woningen af. Achteraf bleek dat de brand was aangestoken door een bewoner.
Incidenten bij wooncomplexen
Nu gaat de gemeente deze wooncomplexen herzien. Dit heeft te maken met een groot aantal incidenten binnen de wooncomplexen. Volgens wethouder Zita Pels (GroenLinks) hebben deze incidenten 'veel impact' op de bewoners. Het gaat om een 'tiental (ernstig) overlast gevende' incidenten per jaar. Dit schrijft zij woensdag in een raadsbrief.
Pels legt uit: 'Hoewel er feitelijk geen sprake is van toename in het aantal incidenten ten opzichte van 2018-2019, is de aard en de intensiteit van een aantal incidenten heftig en de impact van een incident op de betrokkenen en op de andere bewoners in de gemengde huisvestingslocaties groot.'
Het stadsbestuur maakt zich vooral zorgen om de vrouwelijke bewoners van deze complexen. Zo is een bewoner het complex uitgezet omdat hij werd vervolgd voor 'diverse zedenmisdrijven'. Onder de statushouders wonen er veelal jonge, ongehuwde mannen in de gemengde complexen, schrijft De Telegraaf. Dit is omdat de complexen vaak geen goed onderdak kunnen bieden aan getrouwde mannen die eventueel nog hun gezin willen laten overkomen naar Nederland.
Gemeente Amsterdam grijpt in
Uit verhalen blijkt dat de bewoners veelal een 'gemis aan nabijheid van zorgprofessionals' ervaren. Ook zijn ze bang dat er opnieuw incidenten zullen plaatsvinden, schrijft Pels. De gemeente Amsterdam gaat nu daarom ingrijpen. Het stadsbestuur wil kijken of er wellicht per saldo minder statushouders kunnen worden opgevangen in de wooncomplexen. Ook moet er betere begeleiding en ondersteuning komen voor de bewoners.
JA21-raadslid Annabel Nanninga reageert opgelucht op de aankondiging van wethouder Pels. Ze schrijft: 'Uiteraard is dit onveilig wonen, dat zeggen wij ook al jaren maar het moest eerst misgaan. Gelukkig wordt er nu eindelijk iets gedaan na onze vragen.'
Uiteraard is dit onveilig wonen, dat zeggen wij ook al jaren maar het moest eerst misgaan. Gelukkig wordt er nu eindelijk iets gedaan na onze vragen. - Amsterdam grijpt in bij statushouderscomplexen na ‘heftige’ incidenten https://t.co/9N1prtEpts #JA21
— Annabel Nanninga (@ANanninga) November 23, 2022