Volgens het Kamerlid staat een deel van de oversterfte in Nederland vast: het coronavirus heeft enkele bevolkingsgroepen hard getroffen. Toch blijft een aanzienlijk deel van de oversterfte vragen oproepen. Vragen die Omtzigt graag beantwoord ziet worden:
'Tot nu toe is niet alle oversterfte verklaarbaar. In december 2021 werd mijn motie om nader onderzoek te doen naar oversterfte met algemene stemmen aangenomen in de Tweede Kamer om onderzoek te doen naar de oorzaken. De bedoeling was om alle databronnen, die beschikbaar te zijn, te gebruiken. Daarvoor zijn vijf onderzoeksvragen opgesteld en werd een lijst van databronnen, die gebruikt kon worden, gemaakt', schrijft Omtzigt.
Aan het einde van zijn Kamerbetoog in het begrotingsdebat vorige week wilde Omtzigt toch nog even de oversterfte in Nederland aankaarten: "Ten slotte een hartenkreet. Wilt u contact opnemen met uw collega op het ministerie van VWS? Eén onderzoek loopt traag. Dat is het onderzoek naar een urgent maatschappelijk probleem: oversterfte. In oktober was er in Nederland sprake van dat 1.600 meer mensen gestorven zouden zijn dan wij dachten. En wat krijgen wij door van een heleboel onderzoekers? Dat de data niet beschikbaar zijn vanwege de AVG, en ze zijn nu een jaar bezig. Wilt u samen met de KNAW — ik kijk ook naar de vragen die we recent gesteld hebben — ervoor zorgdragen dat dat onderzoek, waarvoor geld uitgetrokken is, snel van start kan gaan?"
Waarom is het nu zo belangrijk dat inzichtelijk in kaart wordt gebracht waar de oversterfte vandaan komt? Hierop schrijft Omtzigt het volgende: 'Een forse oversterfte en een dalende levensverwachting is een teken dat er een probleem kan zijn in de publieke gezondheid. Daarom moet dit onderzoek echt topprioriteit hebben en zal ik er aandacht aan blijven besteden om dat mogelijk te maken.'