Omtzigt stemt tegen komst prijsplafond energie: dit is waarom

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft donderdag tegen het prijsplafond van energie voor de maanden november en december gestemd. Tijdens zijn stemverklaring legde hij zijn beweegredenen nader uit: Omtzigt vindt het onnodig om een miljard euro te spenderen aan mensen die het niet nodig hebben terwijl vele anderen wél buiten de boot vallen.
Als tijdelijke overbrugging voordat het echte prijsplafond wordt ingevoerd in 2023 krijgen Nederlanders in november en december van dit jaar een zogeheten energiecompensatie. In de laatste twee maanden van het jaar krijgen huishoudens tweemaal 190 euro, maar Omtzigt is niet te spreken over deze regeling.
"Het prijsplafond houdt in dat alle huishoudens met een kleinverbruikaansluiting twee keer 190 euro gekregen hebben. Twee maanden geleden heb ik hier voorgesteld om dat niet uit te betalen aan huishoudens met een vast energiecontract. Die hadden geen compensatie nodig, want die hebben geen gestegen energiekosten dit jaar, maar gedaalde energiekosten door een lagere btw. Het is echter aan iedereen uitbetaald en dat heeft 1 miljard extra gekost."
"Huishoudens die bijvoorbeeld een grootverbruikaansluiting hebben die in hun appartementencomplex doorgegeven wordt per huishouden en wel gestegen energiekosten hebben, hebben geen gebruik kunnen maken van deze regeling. De regeling is al ingegaan, dus we kunnen wel tegenstemmen, maar het geld is al uitgekeerd. De Kamer heeft net besloten om het niet te toetsen aan de Grondwet en geen maximumprijzen in te stellen, zodat wij straks zelf gasprijzen van 4,60 euro gaan vergoeden onder het prijsplafond. Ik ben niet principieel tegen een prijsplafond. Sterker nog, ik denk dat mensen dat keihard nodig hebben, maar ik ben wel tegen deze uitvoering. Daarom zal ik tegenstemmen."
Vandaag stemde ik tegen het prijsplafond voor november en december (twee keer 190 euro)
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) December 1, 2022
Dit is mijn stemverklaring:
(Een miljard naar mensen die geen compensatie nodig hebben, vele anderen vallen buiten de boot. En meer) pic.twitter.com/MWde6Gz6a3