Verslaggever Jonathan Krispijn is in de Tweede Kamer om namens Ongehoord Nederland vragen te stellen aan politici. Als D66-Kamerlid Tjeerd de Groot langsloopt met een groepje, wil Krispijn ook wat aan hem vragen. Maar dit weigert De Groot. Aan de mensen die hij een rondleiding geeft, zegt hij: "Deze journalist negeren wij altijd, omdat het fascisten zijn."
Krispijn is verontwaardigd over deze opmerking. Hij komt tekst en uitleg vragen bij De Groot, maar zonder resultaat. De Groot weigert antwoord te geven.
Volgens presentatrice Raisa Blommestijn zijn dit "werkelijk bizarre beelden". Ze legt uit: "Als je het voor het eerst ziet, denk je: 'Kijk je nou naar een sketch, of is dit een grap?' Maar dit is echt daadwerkelijk gebeurd. Onze verslaggever, en eigenlijk onze hele omroep, wordt weggezet als een fascist door een parlementariër van D66."
Ze vervolgt: "En het is ook goed om dat laatste te benoemen, omdat D66 er natuurlijk altijd prat op gaat dat we journalisten moeten beschermen. Daar staan wij natuurlijk ook achter. [...] En dan is het juist zo iemand die onze omroep en onze verslaggever wegzet als 'fascist'. Dat is werkelijk bizar."
Blommestijn besluit: "Ik mag hopen dat er een excuus komt, want dit is werkelijk onacceptabel."
Migratiedeskundige en meervoudig ON!-gast Jan van de Beek is ook kritisch: 'Echt ongehoord dat een volksvertegenwoordiger van het midden – dat radicaliseert dus kennelijk ook – een journalist ten overstaan van anderen voor fascist uitmaakt en daar niet op terugkomt voor de camera.'
'Nationale schandvlek'
Het is niet de eerste keer dat journalisten van rechtse kleur worden besmeurd. Eind november maakte DENK-leider Farid Azarkan journalist Wierd Duk uit voor 'nationale schandvlek'. Ook zei hij over De Telegraaf, waarvoor Duk werkt: 'Het perverse verdienmodel van De Telegraaf om haat te zaaien en op te ruien.'
Op Azarkans opmerkingen kwam felle kritiek. ‘Verbindende taal uit het land waar lijsttrekkers, regisseurs, advocaten en misdaadreporters dood op straat liggen’, reageerde Elsevier-columnist Roelof Bouwman.
Ook financieel journalist Arno Wellens kon zijn ogen niet geloven: ‘Kijk, een Kamerlid dat een journalist wegzet als nationale schandvlek. Het wordt steeds agressiever en feller sinds de pandemie. Dat moet stoppen.’