Momenteel komen Nederlandse basisscholen maar liefst 9700 voltijdsbanen te kort: zo'n 1 op de 10 onderwijsbanen is momenteel niet gevuld. Maar deze hoge lerarentekorten weerhoudt de gemeente Amsterdam er niet van om het onderwijsaanbod te willen uitbreiden. De gemeente komt namelijk met een 'tussenoplossing' om ook kinderen van asielzoekers onderwijs te geven, onder meer in het vak Nederlands. Begin dit jaar werd een gelijksoortige regeling getroffen voor Oekraïense kinderen, schrijft Het Parool.
De wethouder van Onderwijs, Marjolein Moorman (PvdA), noemt het een 'noodoplossing': "Het is onacceptabel dat kinderen langer dan zes weken moeten wachten op onderwijs. Juist deze groep nieuwkomers is gebaat bij de structuur en de zorg die onderwijs biedt. Het is in het belang van de kinderen dat ze een vorm van onderwijs krijgen en kunnen doorgaan met hun ontwikkeling."
De regeling gaat per 1 januari in. Het gaat om ruim honderd kinderen van asielzoekers tussen de 5 en 11 jaar oud. Er worden speciale klassen ingericht op 'nieuwkomersscholen', verspreid over Amsterdam. De kinderen zullen les krijgen in Nederlands, rekenen en spelling. Ook zal er ruimte zijn voor het mentale welzijn van kinderen, spelen, beweging en sport.
De lessen zullen worden gegeven door Nederlandse docenten en door statushouders die ook in hun land voor herkomst voor de klas. stonden. Hierbij gaat het onder meer om mensen uit Syrië, die naast Nederlands en Engels ook Arabisch spreken. Hierdoor kunnen ze makkelijker communiceren met de kinderen en hun collega's, schrijft Het Parool. Deze 'nieuwe' docenten krijgen de mogelijkheid om een verdere opleiding en coaching te volgen.
Subsidie nodig
Maar voor het nieuwe initiatief is wel geld nodig. Vorige maand klopte wethouder Moorman daarom samen met de gemeente Den Haag aan bij het Rijk om de mogelijkheden voor onderwijs aan asielkinderen te verruimen, zoals dat ook het geval was voor Oekraïense kinderen. Volgens Het Parool hopen Moorman en haar Haagse collega's dat 'het Rijk de portemonnee trekt voor de zogeheten landingsplaatsen'.
Ook de minister van Primair en Voortgezet Onderwijs, Dennis Wiersma (VVD), heeft een verzoek tot subsidie gekregen. Hij heeft gezegd ernaar te willen kijken. Maar wanneer er duidelijkheid komt over de regelingen, is nog onbekend.