"We willen een gedegen peiling met genuanceerde vragen, Dit is een lastig vraagstuk. Mensen zijn niet alleen maar voor of tegen vuurwerk: veel mensen vinden vuurwerk geweldig, maar balen van de agressie, van het vandalisme en van het illegale spul. Dat wordt nu allemaal op één hoop gegooid. We willen écht weten hoe er in de stad over deze kwestie wordt gedacht", aldus Ingrid Coenradie, raadslid namens Leefbaar Rotterdam, tegen het AD.
Volgens de lokale partij wordt het tijd om de discussie over een mogelijk verbod opnieuw te voeren, maar ditmaal gebaseerd op de mening van Rotterdammers zelf. Via een referendum zou dan duidelijk moeten worden hoe men in de Maasstad denkt over een vuurwerkverbod - en in welke vorm zo'n verbod er wel of niet gaat komen.
Volgens Coenradie is de huidige vorm van de vuurwerktraditie niet meer werkbaar. Dus reist de vraag welke vorm men voor komend Oud en Nieuw moet gaan hanteren.
"Dit vraagt om een uitspraak van onze inwoners. Willen de meeste mensen zo'n verbod wel? Of zien mensen liever dat alleen het zware knalvuurwerk wordt aangepakt? Hoe willen mensen dat die nacht voortaan gevierd wordt? Dit vraagt niet alleen om een uitspraak van de politiek, want deze verdeeldheid is breder dan partijpolitieke achterbannen. Het is voor ons in elk geval geen gegeven dat het verbod volgend jaar ook geldt."
Peiling vuurwerkverbod
Twee op drie Nederlanders zijn voor een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren, aldus de resultaten van een onderzoek gedaan door I&O Research. Daarnaast blijkt nog maar ongeveer 1 op de 10 Nederlanders vuurwerk te gaan afsteken komende Oud en Nieuw.
De afgelopen twee jaar kende Nederland een algeheel vuurwerkverbod vanwege de lopende coronacrisis. Dit jaar kent men geen landelijk verbod, echter zijn er genoeg gemeentes die wel over zijn gegaan op een lokaal vuurwerkverbod.
Dit soort beslissingen worden breed gedragen door de samenleving, aldus I&O. 'Elf procent van de Nederlandse bevolking zegt deze jaarwisseling zeker of waarschijnlijk vuurwerk af te gaan steken. Dat is net zoveel als vorig jaar. Driekwart (74 procent) van de Nederlanders zegt nu (bijna) nooit vuurwerk af te steken. In 2020 betrof dit nog 67 procent van de bevolking', schrijft het onderzoeksbureau.
Daarnaast staat tweederde van de Nederlanders achter het idee van een vuurwerkverbod.
Ook dit jaar geeft 11 procenten van de respondenten aan vuurwerk te zullen gaan afsteken. Met name in het noorden en oosten van het land is vuurwerk nog populair.