Het Verenigd Koninkrijk wil de hoeveelheid illegale immigratie, 'georganiseer door bendes', de kop indrukken. Daarom moet er strenger toezicht komen op sociale media, schrijft de Britse staatssecretaris van Cultuur, Michelle Donelan. Het Verenigd Koninkrijk wil de bevoegdheid hebben om techbedrijven te dwingen bepaalde video's van hun platform af te halen, als deze video's de illegale overtocht van vluchtelingen in kleine bootjes 'in een positief daglicht stellen'.
Het gaat hierbij om de overtocht van het Engelse Kanaal: het smalle kanaal tussen het Normandische deel van Frankrijk en het zuidelijke deel van Engeland. Vorig jaar overleden er nog vier migranten toen zo'n vluchtelingenboot in het Engelse Kanaal kapseisde. Video's die 'helpen, aanzetten, adviseren, samenzweren etc. van deze misdrijven' moeten offline kunnen worden gehaald, schrijft Donelan.
Migratie-expert Jan van de Beek reageert kritisch: 'VK kan beter het VN-vluchtelingenverdrag opzeggen. Als illegalen geen kans meer maken op legaal verblijf, komen die illegale overtochten voor hen vanzelf in een minder positief daglicht te staan.' Eerder verwierp een meerderheid van de Tweede Kamer nog een motie van BVNL om het VN-Vluchtelingenverdrag op te zeggen.
Het voorstel verschijnt in een breder wetsvoorstel, genaamd Online Safety Bill. De Britse regering wil beter greep hebben op wat er online gebeurt. De regering wil zelfs de bevoegdheid hebben om bazen van techbedrijven in de gevangenis te zetten.