In september betoogde Eerdmans samen met migratie-expert Jan van de Beek nog dat de politiek altijd het VN-vluchtelingenverdrag als excuus gebruikt om niet de hoge asielinstroom te hoeven inperken. Het verdrag is volgens hen 'een open uitnodiging aan iedereen die duizenden kilometers rondreist op zoek naar een aantrekkelijke verzorgingsstaat'. De gevolgen zijn groot, bepleitte Eerdmans: een wooncrisis en een asielcrisis.
Ook BVNL-leider Wybren van Haga toonde zich eerder al kritisch op het VN-vluchtelingenverdrag. 'De asielcrisis kunnen we alleen te lijf door het aanzuigende VN-#Vluchtelingenverdrag uit 1951 op te zeggen. Dat dwingt Nederland om alle asielaanvragen in behandeling te nemen, trekt derde- en veiligelanders aan en frustreert opvang in de eigen regio,' schreef hij afgelopen zomer.
Op 22 december voegden Eerdmans en Van Haga daad bij woord, en dienden gezamenlijk een motie in om het VN-vluchtelingenverdrag op te zeggen. Maar beide partijleiders komen nu van een koude kermis thuis. Ter uitzondering van PVV en FVD stemde namelijk geen enkele partij met de motie mee, en dus werd het met een ruime Kamermeerdeheid verworpen.
Van Haga reageert boos op de verwerping van de motie. 'Dankzij de VVD, CDA, D66 en CU en alle andere linkse partijen worden we overspoeld door 100.000 immigranten per jaar. Problemen in de zorg, het onderwijs en op de woningmarkt,' schrijft hij. 'Oplossing? Het vluchtelingenverdrag uit 1951 opzeggen en zelf het beleid bepalen.'
Later voegt hij eraan toe: 'Wij krijgen hier, op Oekraïners na, niet de echte vluchtelingen die geen kant op kunnen, wij krijgen hier de ‘vluchtelingen’ die óf een grote investering kunnen doen om naar West-Europa te gaan óf ‘vluchtelingen’ die derde- of veiligelander zijn en niets in Nederland te zoeken hebben. Niets doen is absoluut geen optie.'
Eerdere motie ook verworpen
In september dienden Eerdmans en Van Haga ook al een motie in om het VN-Vluchtelingenverdrag op te zeggen. Deze werd eveneens verworpen, al was dit toen met een minder grote Kamermeerderheid. Ook BBB, Kamerlid Pieter Omtzigt en SGP stemden namelijk toen ook voor de motie.