Deze week werd bekend dat de Verenigde Staten maar liefst 31M1 Abrams-tanks, met een totale waarde van 400 miljoen dollar. "Dit is geen offensieve dreiging richting Rusland," benadrukte president Joe Biden.
Ook Europese zitten landen niet stil. Duitsland heeft aangekondigd veertien moderne Leopard 2-tanks te zullen leveren aan Oekraïne. Het Verenigd Koninkrijk gaat veertien Challenger 2-tanks te sturen, Polen gaat veertien Leopard 2-tanks leveren, Spanje wil een nog onbekende hoeveelheid Leopardtank sturen, Finland heeft zich ook bereid verklaard tot het sturen van Leopardtanks, en volgens Noorse media overweegt de Noorse regering om vier tot acht Leopard-tanks te sturen. De Leopard 2 wordt gezien als één van de beste tanks ter wereld.
De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy had verzocht om driehonderd tanks. Dit worden er nu een stuk minder. Maar Bidens voorganger, Donald Trump, heeft felle kritiek op de Amerikaanse en Europese tankleveranties aan Oekraïene. 'Eerst komen de tanks, daarna de atoombommen. Beëindig nu meteen deze krankzinnige oorlog. Zo makkelijk om te doen!' schrijft hij op zijn eigen platform Truth Social.
"We voeren oorlog tegen Rusland"
De aankondiging van de massale tankleveranties aan Oekraïne komt op een moment dat de gemoederen tussen het Westen en Rusland steeds hoger op lijken te lopen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, baarde deze week opzien met een uitspraak. "Het belangrijkste is dat we het samen doen, en elkaar in Europa niet gaan beschuldigen. We voeren een oorlog tegen Rusland, niet tegen elkaar," zei ze in een gesprek over verdere NAVO-steun aan Oekraïne.
Op Baerbocks uitspraak kwam al snel felle kritiek. 'Uit de verklaring van Baerbock [...] blijkt dat ze haar werk niet aankan. De minister van Buitenlandse Zaken zou een topdiplomaat moeten zijn en zich niet als een olifant in een porseleinkast moeten gedragen en de reputatie van ons land met voeten treden,' schreef parlementariër Sahra Wagenknecht.
Baerbock is lid van de groene partij (die Grünen) in Duitsland, die al langer stevige oorlogstaal tegen Rusland gebruikt. In eigen land heeft haar partij al meermaals kritiek gekregen vanwege deze agressieve houding tegenover Rusland. 'We moeten heel snel deëscaleren, ook qua taal. [...] Het is belangrijk om te voorkomen dat onze groene minister van Buitenlandse Zaken over een oorlog praat, wanneer zij afreist naar Moskou,' stond er deze maand in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
D66 verzuimt informering
Ook Nederland overweegt om zware wapens aan Oekraïne te leveren. Maar de Tweede Kamer heeft hierover alsnog geen duidelijkheid. De verantwoordelijke minister van Defensie, Kajsa Ollongren (D66), meldde zich donderdag ziek voor een commissiedebat waarin ze vragen hierover zou beantwoorden aan Kamerleden. Ook haar plaatsvervanger, staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VVD), wilde er niet inhoudelijk op ingaan.
PVV-Kamerlid Sietse Fritsma zei in reactie hierop het gevoel te hebben dat de Tweede Kamer "al sowieso een beetje buiten spel wordt gezet": "We hebben in de Frankfurter Allgemeine Zeitung moesten vernemen dat er misschien tanks worden geleverd. Het kabinet heeft in Washington bekend gemaakt dat er Patriots of onderdelen daarvan worden geleverd. De Tweede Kamer is daar op beide punten niet op geïnformeerd. Het is de hoogste tijd om daar vandaag echt over te praten." Dit verzoek werd echter niet ingewilligd.