Sinds 2015 is Annelien Bredenoord lid van de Eerste Kamer namens D66. Na een zwangerschapsverlof van oktober 2018 tot eind januari 2019 promoveerde ze tot fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. Haar portefeuille is de gezondheidszorg en medisch-ethisch gebied.
Sinds 1 oktober 2021 is Bredenoord ook de rector magnificus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "Ik geloof heel erg in de maatschappelijke rol die een universiteit heeft," zei ze bij haar aantreden. "We hebben de wetenschap nodig om antwoorden te vinden op de complexe vragen van deze tijd, zoals klimaatverandering, polarisering, digitalisering, technologische innovatie, demografische ontwikkelingen en sociale ongelijkheid."
Klimaatnoodtoestand uitgeroepen
Ze wilde deze thema's "dicht bij de realiteit van alledag adresseren". Dit weekend werd dit werkelijkheid: de Erasmus Universiteit heeft de 'klimaat- en ecologische noodtoestand' uitgeroepen, staat er in een persbericht. De universiteit onderschrijft dat er 'dringend en gecoördineerd actie nodig is om de gevolgen van klimaatverandering en de verwoesting van ecosystemen tegen te gaan'.
Daarom wil Erasmus de komende jaren het duurzaamheidsbeleid flink gaan aanscherpen. Vanaf het volgende kwartaal kunnen medewerkers alleen nog vegetarisch eten bestellen bij de catering. Voor studenten is dit nog niet verplicht, maar middels kortingen worden ze wel gestimuleerd om vegetarisch te kopen. De universiteit bekostigt deze kortingen met de subsidies die het ontvangt.
"De universiteit erkent dat plantaardig voedsel een effectieve manier is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen," schrijft Erasmus. Eerder kondigde Erasmus al aan de campus vanaf 2030 volledig veganistisch te willen maken.
Verplicht klimaatonderwijs
Daarnaast komt er 'duurzaamheidonderwijs over de klimaat- en ecologische noodtoestand', verplicht gesteld voor medewerkers èn studenten. Er moet meer ruimte komen voor onderzoek dat kan bijdragen aan een 'sneller herstel van klimaat, ecosystemen en een rechtvaardigere samenleving'.
Tot slot gaat Erasmus de banden met vervuilende bedrijven heroverwegen. "We willen als organisatie, in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering per saldo een positieve impact hebben op klimaat én ecosystemen," vertelt collegevoorzitter Ed Brinksma in het persbericht.
Ze vervolgt: "De wetenschap laat duidelijk zien dat hiervoor wereldwijd actie ondernomen moet worden. Wat we in de komende tien jaar doen, heeft impact op vele generaties na ons. Met deze verklaring willen we samen met onze gehele organisatie in ons onderzoek, onderwijs en de bedrijfsvoering de duurzaamheidstransitie verbreden en versnellen."