Schotse premier legt functie neer na rel met progressieve transgenderwetgeving
De langstzittende premier van Schotland, Nicola Sturgeon heeft haar ontslag bekend gemaakt bij een persconferentie in Edinburgh. Vorige maand kwam Sturgeon nog in een flinke aanvaring met het Britse parlement, omdat deze de Schotse transgenderwet blokkeerde. Haar feilloze imago liep kort daarop een flinke deuk op toen ze, vanwege de soepele transgenderregels, op het punt stond de overplaatsing van een mannelijke serieverkrachter naar de vrouwengevangenis toe te staan.
Na het Schotse onafhankelijkheidsreferendum in 2014 kwam Nicola Sturgeon aan de macht, en sindsdien is ze de langstzittende premier van Schotland. Maar nu heeft ze 'er genoeg van', melden Britse media. Na acht jaar trouwe dienst zegt ze haar functie vaarwel. Ze zegt het "een buitengewoon voorrecht" te hebben gevonden om het Schotse volk te dienen, zegt ze bij een persconferentie. Maar nu vindt ze dat het tijd is voor iemand anders. Volgens Britse media komt haar vertrek echter als een grote verrassing.
Sturgeon haalde vorige maand het nieuws omdat het Britse parlement niets zag in de Schotse transgenderwet. Dit wetsvoorstel werd al in december aangenomen in het Schotse parlement. Met deze wet zouden jongeren al vanaf zestien jaar en zonder tussenkomst van een dokter of psycholoog van geslacht kunnen veranderen. Transgenders zouden dan zelf kunnen bepalen hoe zij zich identificeren: er hoefde geen medische diagnose meer aan te als komen.
De conservatieve Britse regering vond dit wetsvoorstel van 'zelfidentificatie' echter te vooruitstrevend, en beriep zich op het principe van rechtsgelijkheid. De wet zou daarnaast in botsing komen met de Engelse en Welshe wetgeving. Ook vreest de Britse regering voor de veiligheid van vrouwen: volgens hen zouden kwaadwillende mannen dankzij de wet makkelijker toegang kunnen krijgen tot vrouwenruimten, zoals kleedkamers, toiletten en vrouwengevangenissen.
Deze vrees bleek niet ongegrond. Kort na de Britse blokkering kwam Sturgeon in opspraak vanwege de aanstaande overplaatsing van een mannelijke serieverkrachter naar de vrouwengevangenis. De serieverkrachter was tijdens zijn strafproces uit de kast gekomen als transgender, en wilde daarom zich voegen in de vrouwencellen. Sturgeon wilde de overplaatsing aanvankelijk toestaan, maar zwichtte uiteindelijk toch voor de druk om het toch niet toe te staan. De rel zorgde voor een flinke deuk in het - tot dan toe feilloze - imago van Sturgeon.
Sturgeon was hoe dan ook erg ontstemd over de Britse blokkade van de Schotse transgenderwet. In januari noemde ze de Britse beslissing een "frontale aanval" op het Schotse parlement. Eerder zei ze al dat een Britse veto "gewetenloos en schandalig" zou zijn. Het werd destijds waarschijnlijk geacht dat de Schotten de beslissing van de Britse regering zouden gaan aanvechten.