In december nam het Schotse parlement een transgenderwet aan waarmee jongeren al vanaf zestien jaar en zonder tussenkomst van een dokter of psycholoog van geslacht zouden kunnen veranderen. Transgenders zouden dan zelf kunnen bepalen hoe zij zich identificeren: er hoefde geen medische diagnose meer aan te als komen.
De conservatieve Britse regering vindt dit wetsvoorstel van 'zelfidentificatie' echter te vooruitstrevend, en beroept zich op het principe van rechtsgelijkheid. De wet zou daarnaast in botsing komen met de Engelse en Welshe wetgeving. Ook vreest de Britse regering voor de veiligheid van vrouwen: volgens hen zouden kwaadwillende mannen dankzij de wet makkelijker toegang kunnen krijgen tot vrouwenruimten, zoals kleedkamers, toiletten en vrouwengevangenissen.
Toegang tot vrouwengevangenis
Deze vrees is niet ongegrond. In oktober berichtte The Times dat een groot deel van alle Schotse transgendergevangenen (zes van de zestien) is veroordeeld voor zedendelicten. Bovendien zijn acht van deze zestien gevangenen pas begonnen aan hun transitie toen ze al waren veroordeeld of in voorarrest zaten. Een nog onbekend deel van hen komt momenteel in aanmerking om te worden overgeplaatst naar de vrouwengevangenis.
Ook de eerste Amerikaanse transgendervrouw die de doodstraf kreeg, begon pas in de gevangenis aan haar transitie. Tot slot berichtte The Scottish Sun dit weekend nog dat een Schotse serieverkrachter momenteel een overplaatsing naar de vrouwengengevangenis probeert af te dwingen omdat hij zich sinds kort als vrouw zou identificeren. De Schotse schrijfster J.K. Rowling maakt zich al langer zorgen om de inperking van vrouwenrechten door bijvoorbeeld vooruitstrevende trangenderwetgeving.
Machtsstrijd Britten en Schotten
Aldus heeft de Britse regering het wetsvoorstel geblokkeerd middels het vetorecht. "Ik heb deze beslissing niet met een licht hart genomen," laat staatssecretaris Alister Jack weten. Hij voegt er wel aan toe dat hij transgenders in hun transitie respect, steun en begrip verdienen.
De Schotse premier Nicola Sturgeon is echter woest, en zei eerder dat een Britse veto "gewetenloos en schandalig" zou zijn. Nu noemt ze de Britse beslissing ook nog een "frontale aanval" op het Schotse parlement. Dit laatste is niet voor niets: NOS-correspondent Fleur Launspach gokt namelijk dat er voor de Britse regering meer speelt dan alleen de transgenderwet. Zij stelt dat er een "machtsstrijd tussen de Britse regering en het Schotse lokale parlement" plaatsvindt over wie belangrijke, constitutionele beslissingen mag nemen.
Launsprach gokt dat het Britse veto dan ook de Schotse onafhankelijkheidsgevoelens zal voeden. Sturgeon heeft al gezegd de transgenderwet te willen verdedigen. Waarschijnlijk zullen de Schotten de beslissing van de Britse regering aanvechten, meldt NOS.
Ook in Nederland leidde eind vorig jaar het wetsvoorstel voor een versoepelde transgenderwetgeving voor veel onrust onder rechtse partijen. Er werd onder meer gevreesd voor een toename in het aantal zedendelicten. Vrouwenrechtenorganisaties pleiten al langer tegen de komst van de Nederlandse transgenderwet.