Serieverkrachter mag als transgender naar vrouwengevangenis; ex-vrouw denkt dat hij "autoriteiten wil belazeren"
De Schotse gevangene Adam Graham is veroordeeld voor de verkrachting van twee vrouwen in 2016 en 2019. Maar toen hij terechtstond voor de aanvallen, maakte de serieverkrachter bekend dat hij voortaan door het leven zou gaan als vrouw. Dankzij zeer soepel beleid van de Schotse regering zal hij binnenkort zelfs worden overgeplaatst naar de vrouwengevangenis. Maar zijn ex-vrouw is woest en denkt dat Graham alleen uit de kast is gekomen zodat hij "een makkelijke tijd in de gevangenis kan hebben".
Sinds Graham in de gevangenis zit, gaat hij door het leven als vrouw. Alleen ontbreekt er nog één ding: hij wil graag naar de vrouwengevangenis. Maar er is goed nieuws voor hem, want binnenkort zal dit gebeuren. De Schotse regering heeft namelijk besloten om de beslissing Graham over te plaatsen naar de vrouwengevangenis HMP Corton Vale niet terug te draaien. Dit is ondanks het feit dat Graham is veroordeeld voor het verkrachten van twee vrouwen in 2016 en 2019.
Zijn ex-vrouw, Shonna Graham, is woest vanwege deze gang van zaken. Volgens haar gaat Adam Graham momenteel alleen door het leven als vrouw, zodat hij "een makkelijke tijd in de gevangenis" kan hebben, tussen de biologische vrouwen. Ook zou hij het Schotse rechtssysteem "belachelijk willen maken", stelt zijn ex-vrouw in gesprek met Daily Mail.
Ze legt uit: "Nooit heeft hij iets tegen me gezegd over het gevoel dat hij in het verkeerde lichaam zat of zoiets. Ik heb veel sympathie voor echte transgenders, het is moeilijk om mee te leven, maar hij zit de autoriteiten gewoon voor de gek te houden."
In het Schotse parlement is er grote onenigheid over Grahams aanstaande overplaatsing. "Deze verkrachter besloot pas dat hij niet langer een man was nadat hij voor de rechtbank was verschenen op beschuldiging van verkrachting", zegt Russell Findlay, een conservatief lid van het Schotse parlement. "We waarschuwden voor de onvermijdelijkheid van zulke gebeurtenissen als de genderzelfidentificatiewet zou worden aangenomen. Maar dat dit werkelijkheid is geworden, is zeer verontrustend en een belediging voor de slachtoffers."
Transgenderwet geblokkeerd
Findlay verwijst met de 'genderzelfidentificatiewet' naar een transgenderwet die in december werd aangenomen door het Schotse parlement. Met deze wet zullen jongeren al vanaf zestien jaar en zonder tussenkomst van een dokter of psycholoog van geslacht kunnen veranderen. Transgenders kunnen dan zelf bepalen hoe zij zich identificeren: er hoeft geen medische diagnose meer aan te als komen.
Maar vorige week sprak de conservatieve Britse regering zijn veto uit over deze Schotse transgenderwet. De Britse regering vindt dit wetsvoorstel van 'zelfidentificatie' namelijk te vooruitstrevend, en beroept zich op het principe van rechtsgelijkheid. Ook vreest de Britse regering voor de veiligheid van vrouwen: volgens hen zouden kwaadwillende mannen dankzij de wet makkelijker toegang kunnen krijgen tot vrouwenruimten, zoals kleedkamers, toiletten en vrouwengevangenissen.
Deze vrees is niet ongegrond. In oktober berichtte The Times dat een groot deel van alle Schotse transgendergevangenen (zes van de zestien) is veroordeeld voor zedendelicten. Bovendien zijn acht van deze zestien gevangenen pas begonnen aan hun transitie toen ze al waren veroordeeld of in voorarrest zaten. Een nog onbekend deel van hen komt momenteel in aanmerking om te worden overgeplaatst naar de vrouwengevangenis.
De Schotse premier Nicola Sturgeon is echter woest, en zei eerder dat een Britse veto "gewetenloos en schandalig" zou zijn. Ze heeft al gezegd de Schotse transgenderwet te willen verdedigen.