Weerwind was van 2015 tot januari 2022 de burgemeester van Almere. In deze tijd heeft hij het niet altijd nauw genomen met de regels, zo blijkt nu. "Sommige dingen mochten niet, die zijn gebeurd," maakt Bijleveld donderdagavond bekend in de gemeenteraad van Almere. Zij is de opvolger van Weerwind, en fungeert sinds januari 2022 als waarnemend burgemeester.
Weerwind blijkt jarenlang onwettige ritjes te hebben gemaakt met zijn dienstauto. Hierdoor kan hij nu rekenen op een extra aanslag van de Belastingdienst, vertelt Bijleveld.
Bijleveld wijst erop dat de burgemeester 'als taak' heeft om de 'integriteit te bevorderen'. "Iedereen moet zelf de wet uitvoeren," zeg ze. "Ik kan alleen maar feitelijk vaststellen dat dat niet is gebeurd."
Weerwind laat nog dezelfde avond via LinkedIn weten zich van geen kwaad bewust te zijn geweest. Hij heeft al zijn ritten altijd netjes opgegeven bij de gemeente, en daarmee 'heb ik altijd in de veronderstelling verkeerd dat ik handelde binnen de geldende regelingen', zo schrijft hij. Hij 'betreurt nu ten zeerste' dat dit onjuist blijkt te zijn geweest. Hij zegt 'volledig bereid' te zijn om mee te werken aan een goede oplossing.
Bijleveld stelt echter dat Weerwind zelf 'verantwoordelijk' is geweest voor zijn daden. Ze zegt dat er nu wordt gekeken naar een 'passende fiscale oplossing'. Dit zal moeten gebeuren met de Belastingdienst, dat valt onder het ministerie van Financiën. Sinds een jaar staat hier D66-leider Sigrid Kaag van aan het hoofd, een partijgenoot van Weerwind.
Het zou niet de eerste keer zijn dat een bewindspersoon in de politieke problemen komt vanwege onjuist reisgedrag. In 2012 moest toenmalig staatssecretaris Co Verdaas (PvdA) opstappen omdat hij als Statenlid in Gelderland de fout in was gegaan met reisdeclaraties en ritjes met zijn dienstauto.