De asielinstroom is torenhoog, waardoor er in Nederland een groot tekort aan opvangplekken is ontstaan. Om de komst van migranten te gaan inperken, wil de verantwoordelijke staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) druk bezig om een nieuwe deal te treffen met een land op de migratieroute, waar migranten heengestuurd kunnen worden. Hij heeft hiervoor zijn ogen laten vallen op Tunesië, meldden media recent.
Maar zodra Van der Burg dit onderwerp aansnijdt in een commissievergadering, krijgt hij een weerwoord van D66-Kamerlid Anne-Marije Podt. "Het lijkt me toch een vrij logische en normale voorwaarde om ook ervan uit te kunnen gaan dat zo'n land aan normale mensenrechten houdt," zegt ze.
Van der Burg zucht, en antwoordt: "Ik kan wel deals sluiten met landen die zich aan alle situaties houden zoals in Nederland, maar die niet geografisch op de juiste plek liggen, maar dat heeft werkelijk geen enkele zin. Ik sluit graag een deal met IJsland, maar dat zal de overtocht over de Middellandse Zee op geen enkele wijze beperken."
D66 krijgt lesje asielbeleid
Van der Burg begint Podt uit te leggen op basis van welke overwegingen hij ertoe is gekomen om Tunesië aan te wijzen als mogelijke onderhandelingspartner voor een tweede Turkije-deal. Tunesië ligt namelijk op de migratieroute van Afrikaanse landen naar Europa; er is een aanwijsbare heerser aan de macht, en het land isoleert zichzelf niet met politieke buitensporigheden, aldus Van der Bug.
Hij besluit: "En ja, aangezien we hierbij geen afspraken kunnen maken met Noord-Amerikaanse of Europese landen, is de kans heel groot dat de vergaderingen niet zo gaan als hier aan tafel, en dat daar andere democratische normen en waarden gelden."
Volgens Van der Burg is het juist heel logisch dat Nederland een deal probeert te sluiten met een landen waar het allemaal niet zo goed gaat, aangezien migranten deze landen juist proberen te vluchten. Als die landen het net zo goed hadden als Nederland, zouden de migranten daar gewoon blijven, en niet helemaal naar Nederland willen komen, aldus Van der Burg.
Podt komt in het geweeer
Podt is het echter oneens met Van der Burg. Ze stelt dat de staatssecretaris "een farce" maakt van de "legitieme punten" die zij wil aankaarten. Volgens haar is het nu van belang dat de migranten "op een normale en fatsoenlijke manier" zullen worden opgevangen in Tunesië, als die deal er komt.
Van der Burg erkent dat hij "met enige ergernis" reageert: "Dat hoor ik op zich niet te doen, maar ook ik ben af en toe menselijk. Maar ik doe het, omdat ik denk: 'Mevrouw Podt, u weet toch hoe de werkelijkheid is?' Wij mogen op dit moment van de Nederlandse rechter niet eens mensen terugsturen naar Griekenland, waar een deel van de Kamer twee keer per jaar ligt te bakken om bij te komen van de Kamerdebatten."
Hij vervolgt: "Wij mogen momenteel van de rechter niet mensen terugsturen naar heel veel vakantielanden waar u komt. [...] We mogen op dit moment niet eens mensen terugsturen naar België. Dus laten we niet net doen alsof wij in Nederland niet voortdurend geïnteresseerd zijn in de mensenrechten als wij mensen terugsturen."
"Sociaal veilige debatcultuur"
Van der Burg stelt dat er via de rechter al veel toezicht wordt gehouden op de veiligheid van de landen waarnaar migranten moeten worden teruggestuurd. "Ik denk dat ook mevrouw Podt moet uitstralen dat we wel degelijk op dit punt beleid hebben, wat we de afgelopen tijd ook hebben laten zien," besluit hij.
Vervolgens wil Van der Burg doorgaan met zijn betoog, maar dan wordt hij onderbroken door de commissievoorzitter, Hülya Kat. "Voordat u dat doet: even over irritaties en emoties gesproken," zegt ze. "We zijn allemaal verantwoordelijk voor een sociaal veilige debatcultuur. Ook hier in de commissie bij de vergadering. Dus laten we allemaal onze verantwoordelijkheid daarin nemen."
In januari liet D66 al op dag één de kabinetsonderhandelingen over een inperking van de asielinstroom mislukken. Volgens D66 was het namelijk noodzakelijk om de toestroom van arbeidsmigranten hoog te houden. Dit argument is echter bij Wynia's Week afgedaan als een 'mythe' over migratie, en vervolgens ontkracht.