VWS op vingers getikt om veelvuldige achterhouding Wob-documenten

Het nieuwe Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding is snoeihard voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het adviescollege stelt dat 'er sprake is van een te grofmazige weigering van [Wob-]documenten met een beroep op de bescherming van het goed functioneren van de Staat'. Dit belemmert de controlerende functie van de journalistiek en de openbare toegang tot overheidsinformatie, aldus het adviescollege.
Tijdens de coronapandemie ontplofte het aantal Wob-aanvragen dusdanig dat VWS een nieuwe strategie bedacht. Het ministerie ging zelf bepalen wanneer documenten openbaar zouden worden gemaakt. Het adviescollege erkent dat veel ambtenaren hard werken om alle Wob-documenten tijdig openbaar te maken, maar dat hierin flink tekort is geschoten.
Journalisten vroegen talloze documenten op betreffende het coronabeleid. Maar ze werden stelselmatig inadequaat geholpen, erkent het adviescollege: 'De journalist en andere verzoekers moe(s)ten zeer lang wachten op informatie die relevant is voor hun individuele verzoek, die bovendien verstrekt werd op moeilijk te doorgronden wijze.'
Vorig jaar werd al bekend dat de ministeries de afgelopen drie jaar ruim twee miljoen euro aan boetes hebben gekregen. Dit komt doordat ze weigerden Wob-documenten openbaar te maken, zelfs na een rechterlijke uitspraak. Het Ministerie van Landbouw blijkt koploper met 1,3 miljoen euro aan boetes.
Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg een document op, bestaande uit 44 pagina's met veroordelingen voor de regering inzake deze kwestie. Hij hekelt het feit dat de regering zowel Wob-documenten achterhoudt. "Dit kan niet in een rechtsstaat," stelt hij.